Dr. Dropin er en av Askeladdens største suksesser. Selskapet har også en eierandel i frisørkonseptet Cutters.

Askeladden: Selskapet ingen kunne målbinde

De siste årene har Askeladden & CO gjort sitt inntog i Oslo. I Thorvald Meyers gate og Markveien kryr det av korte og fengende konseptnavn.

Publisert Sist oppdatert

Digg pizza, Olio, Dr. Dropin, Petrus, Verd, Squeeze. Maten levert på døren innen tjue minutter. Massasjen eller legetimen kan bestilles via en app på mobilen. Til og med begravelsen er nå kun et tastetrykk unna. Du trenger ikke en gang å snakke med noen. Effektivt, og ikke minst billig.

Siden 2017 har Askeladden & Co startet i overkant av 30 bedrifter. Forbruksforsker Alexander Schjøll mener det kan påvirke kulturlivet, dersom profitt blir eneste drivkraft.

- Mer ideelle aktører kan bli drevet ut. Det kan være uheldig, spesielt i kulturlivet fordi profitt ikke bør være driveren, sier Schjøll.

Vil konkurrere mot mindre bedrifter

Grünerløkka har lenge vært kjent for sitt fargerike kulturliv med lokaleide butikker og cafeer.

Under pandemiens grep forsvant en håndfull av de lokale bedriftene, og større selskap dukket stadig oftere opp.

Grunder og daglig leder i Askeladden & Co, Martin Schütt, sier til Finansavisen at målet er å utkonkurrere mindre bedrifter. Han forteller at å utfordre de største handlehusene som NorgesGruppen, vil være en dårlig forretningsmodell.

Politisk redaktør Lars West Johnsen, skriver i en kommentar i Dagsavisen at grunderselskapet skaper en illusjon av valgalternativer for kunder. Han mener butikkdriften er med på å bygge et sjelløst sentrum.

-Det er standardisert stordrift. Og hvem vil leve i en by som består av konstruerte «konsepter», basert på markeds- og demografianalyser? Skriver redaktøren.

Dyrlegeklinikken Petrus i Grünergata.

Kvantitet over kvalitet

Alexander Schjøll mener det har konsekvenser når bedrifter senker prisene for å selge mer.

- Når noen selger noe billig, blir det priskonkurranse. Det blir et prisfokus på bekostning av andre faktorer som kvalitet, sier han.

Forbruksforskeren er likevel ikke sikker på om det nødvendigvis er et problem.

- Det vil alltid være noen som etterspør kvalitet. Da er det rom for at nye aktører kan etablere seg med et produkt som er dyrere, men av bedre kvalitet, sier Schjøll.

Powered by Labrador CMS