SKAPER TRØBBEL: Hos Baker Hansen har oppgraderingen av Ullevålsveien bare laget problemer.

Store problemer i Ullevålsveien

Arbeidet som pågår i Ullevålsveien byr på problemer for lokale bedrifter. Begrenset fremkommelighet gir færre kunder og dårlig omsetning.

Publisert Sist oppdatert
Baker Hansen

Arbeidet med oppgradering av Ullevålsveien startet i fjor. Går alt etter planen skal det være ferdig i løpet av 2024, og Oslo kommune lover en vei som er bedre tilrettelagt for myke trafikanter. 

I mellomtiden må butikker og kafeer i gaten forholde seg til støy, stengte fortau og redusert fremkommelighet. Det har hatt negativ innvirkning på flere bedrifter.

- Her begynte de rett før jul, og så skal de holde på til april, forteller Heidi Marie Holmebakken, daglig leder på Baker Hansen. Hun sier at det har vært vanskelig for kafeen siden arbeidet startet.

Rett utenfor bakeriet, som ligger på hjørnet mellom Ullevålsveien og Wessels gate, er fortauet stengt. Denne blokkeringen har blitt en stor del av problemet.

- Vi har ingen passerende som kommer forbi, det er veldig få som går over veien, sier Holmebakken.

Mister faste kunder

I tillegg til manglende fottrafikk, har de også mistet muligheten til å ha uteservering på fortauet som de pleier. Holmebakken forteller at det vanligvis er populært blant kundene.

«Ullevålsveien fra Thor Olsens gate til Colletts gate skal oppgraderes. Strekningen vil få bredere fortau, opphøyde sykkelfelt, tryggere busslommer og en lommepark. Målet er å bedre forholdene for gående og syklende. 100 parkeringsplasser fjernes.»

https://www.oslo.kommune.no/slik-bygger-vi-oslo/oppgradering-av-ullevalsveien/

I tillegg gjør bord, blomster og lys kafeen synlig i bybildet. Nå får de ikke lov til å ha noe av dette, og det vises i regnskapet.

- I januar hadde vi store minus i regnskapet, sier hun alvorlig.

Hun forteller også om faste kunder som ikke lenger tar turen innom like ofte. De sier det har blitt vanskelig å komme frem. Holmebakken ser ikke veldig positivt på situasjonen.

- Jeg sover ikke godt om natta. Nå skal vi heldigvis ha et oppfølgingsmøte hos Baker Hansen, og da kommer jeg til å ta opp denne situasjonen, sier hun.

FORTAU STENGT: Heidi Marie Holmebakken merker godt at det er mindre trafikk utenfor kafeen.

Ikke bra

Og selv om arbeidet på utsiden av Baker Hansen er midlertidig, er ikke Holmebakken så sikker på at det blir bra når de er ferdige heller.

- Altså, for oss er det ikke positivt. De tar vekk den lille parkeringen som er i Ullevålsveien, forklarer hun.

Kafeen har faste kunder som er avhengige av bil, og enkelte kommer kjørende for å hente kaker de har bestilt. Nå mister de disse kundene.

- De drar til andre, og vi er selvstendige så for oss er det langt fra bra, konkluderer Holmebakken.

Prøver å se det positive

Ved siden av Baker Hansen er Barnevognhuset. Tove Heesbråten er butikksjef, og selv om hun ikke er fornøyd med situasjonen prøver hun å holde motet oppe.

- Vi får ikke gjort noe med det her uansett. Det er en håpløs kamp å begynne å tenke på i det hele tatt. Det blir sikkert fint til slutt, sier hun.

Heesbråten legger til at de har veldig god dialog med de som jobber utenfor. Hun sier de jobber fort, og gjør det de kan for at det skal være mest mulig greit for butikken. Likevel er det merkbart færre kunder.

- Det er klart vi merker det på omsetningen, det gjør vi jo. Det er mindre folk her, sier butikksjefen, men legger til at det kunne vært verre:

- Når det først skulle skje uansett så er det jo den beste tiden det kunne skjedd på for oss. Det hadde vært mye verre hvis det var midt på sommeren.

SNART FERDIG: Utenfor Coop Prix har de jobbet i et halvt år, men butikksjef Johan Halvorsen tror arbeidet går mot slutten.

Går sakte

- De startet ved skolestart, når omsetningen hos oss pleier å ta seg opp etter sommerferien, sier Johan Halvorsen, daglig leder på Coop Prix. Butikken ligger litt lenger opp i veien, og her begynte arbeidet i midten av august i fjor.

Han forteller at de skulle holde på i to måneder utenfor butikken hans - et halvt år senere er de enda ikke ferdig. Også Halvorsen har merket det på omsetningen, og heller ikke hos han er det særlig positivt.

- Hadde jeg vært franchisetaker så hadde jeg vært konkurs, forklarer han.

Nå gjenstår kun asfaltering, før arbeidet endelig kan ferdigstilles utenfor dagligvarebutikken. Halvorsen er usikker på om mangel på parkering kommer til å påvirke driften.

- Det er jeg spent på å se, men tror ikke det kommer til å ha så mye å si. Vi forventer at omsetningen blir normal etter hvert. Men jeg synes at det går ekstremt sakte.

Ser ikke behovet

Mats Hennum Johanson bor i Ullevålsveien, og både går, sykler og tar bussen her.

- Men det er jo ikke lett å vite hvor bussen stopper lenger, holdeplassene endrer seg jo nærmest daglig, sier han noe humoristisk.

IKKE OVERRASKET: Mats Hennum Johanson forstår godt at veiarbeidet påvirker butikkene.

Johanson er ikke overrasket over at bedriftene som holder til her har merket nedgang. Selv bruker han veien mindre mens arbeidet holder på.

- Det er delvis fordi fremkommeligheten har vært veldig, veldig dårlig. Akkurat der nede hvor Baker Hansen holder til har det tidvis vært spesielt ille, forteller han.

Han har opplevd å måtte gå i veien på grunn av sperringer, og han forteller at han har sett steder som er nesten helt innhegnet av gjerder. Og selv om Johanson ikke kjører her selv, synes han ikke det var nødvendig å fjerne parkeringsplassene.

- Jeg er veldig for å ta grep og investere i kollektivtransport, det er kjempebra. Men sånn som jeg opplever det så er ikke bilene her noe problem. For meg kan det være irrelevant, men for en butikkeier så er det faktisk litt viktig.

Han mener også at Ullevålsveien var bra nok som den var, og at det kanskje er andre plasser som heller kunne trengt en oppgradering.

- Ullevålsveien hadde sykkelveier og nok av plass å gå på fra før. Kollektivtransporten kom seg frem helt greit. Det er andre steder i området som det er livsfarlig å sykle, og du må gå en og en på fortauet. Er det steder man skal bruke penger på renovering, er det sånne plasser. Det blir sikkert helt topp når det er ferdig, men behovet var ikke til stede i utgangspunktet.

Klar over ulempene

Jan Sverre Asmyr, sjefingeniør i Bymiljøetaten, er kjent med problemstillingene i Ullevålsveien.

- Vi har stor forståelse for at anleggsarbeid kan medføre ulemper. Vi forsøker derfor å redusere disse ulempene så mye som praktisk mulig, sier han.

Asmyr forklarer at de blant annet gjennomfører arbeidet kvartalsvis, slik at forstyrrelsen for hver enkelt nabo og næringsdrivende blir kortest mulig. Han sier også at de har dialog med butikkene, og at det er lagt opp til at det er mulig med tilrettelegging om noen har spesielle behov.

- Vi vil i tillegg oppfordre butikkene til å ta kontakt med oss dersom de opplever utfordringer, slik at vi sammen kan se om det er noen praktiske tiltak som kan gjøres som vil lette situasjonen, sier Asmyr.

Fjerningen av parkeringsplasser skal ifølge Asmyr ikke gå ut over de som trenger de mest. I noen av sidegatene er det etablert nye HC-plasser som erstatter de som fjernes i Ullevålsveien. Det er også tilrettelagt for at det kan etableres flere ved behov.

- Når det blir mer attraktivt for de som kan gå, sykle eller kjøre kollektivt, blir tilgjengeligheten for de som må bruke egen bil bedre, legger han til.

UFREMKOMMELIG: Du møter mange stengte fortau og gangfelt i Ullevålsveien akkurat nå.
Powered by Labrador CMS