PEPPERKAKE-KALENDER: Flere foreldre ser seg lei av pakkekalendere, og velger derfor å benytte seg av andre alternativer.
FOTO: 300001.

Kalender-jag skaper stress for mange foreldre

En undersøkelse gjort av DNB fastslår at vi nordmenn bruker i gjennomsnitt 1,1 milliarder kroner på pakkekalendere hvert år. Flere mødre uttrykker nå sin misnøye.

Publisert Sist oppdatert

Det er svært mange foreldre som føler på presset av å gi pakkekalendere til barna sine i adventstiden. En stor del av bekymringen for småbarnsmødre er selvfølgelig at barna skal snakke seg i mellom på skolen om hvem som har pakkekalender, og hva de får fra dag til dag. Dette kan oppleves som ubehagelig for de barna som ikke har pakkekalender – særlig om disse utgjør et klart mindretall av klassen.

Som nevnt over bruker nordmenn 1,1 milliarder kroner på kalendere, i følge en undersøkelse fra DNB. I senere tider har det i tillegg blitt mer populært for småbarnsforeldre overalt å dele kalenderne de har laget på sosiale medier. Dette vil for mange bidra til å skape et urealistisk syn på hvordan mødre flest velger å feire adventstiden med barna sine.

Tatt avstand fra pakkekalenderjaget – til nå

Anne Neteland, 49, er en tobarnsmor som har valgt å finne en annen løsning på julekalenderen til barna sine. Hun har de siste årene valgt å gi dem pepperkake-kalender, som hun selv sier er en enkel, billig og fin ting å gjøre for barna sine. Hun sier imidlertid at dette har vært prosedyren i hennes hjem helt til i år. Nå har hennes eldste datter på 12 år uttrykt at hun ønsker noe mer enn den vanlige pepperkakekalenderen, og derfor så Neteland seg nødt til å lage en pakkekalender til datteren.

– Jeg prøver å kun gi henne små ting som hun har bruk for, sier Neteland.

FORNØYD MED EGEN LØSNING:Neteland forteller at hun har opprettholdt tradisjonen med pepperkake-kalender fordi barna hennes alltid har vært begeistret for denne.
FOTO: 300001.

Alltid hatt pakkekalender som tradisjon

Anne Merete Pedersen, 49, er en trebarnsmor som kan fortelle at hun har laget pakkekalendere til sine barn hvert eneste år.

– Det har selvfølgelig vært stress til tider, og jeg merket jo raskt at det ble en forventning hos barna. På spørsmål om hun føler at hun bidrar til et kalenderpress for andre foreldre, svarer hun nei.

– Jeg har aldri hatt noe behov for å dele ovenfor venner eller på sosiale medier at jeg lager disse kalenderne. At barna snakker sammen om det på skolen er ikke til å komme fra, men bortsett fra det syns jeg ikke det er noe galt i dette. Jeg gjør det fordi jeg syns det er hyggelig, smiler hun bekreftende.

TRADISJON:Pedersen forklarer at hun er glad for at hun nå kan gi barna mer praktiske ting som blir tatt i bruk, istedenfor lekene barna likte best da de var yngre – som ble søppel etter noen timer.
FOTO: 300001.

Merkbart problem på skolen

Cecilie Fleischer, 25, jobber som lærer for førsteklasse ved Lindhøy Barneskole og kan fortelle at det har vært et problem med at barn diskuterer og sammenligner sine kalendere. Derfor har skolen nå kommet med et forbud om å diskutere kalendere blant barna.

- Vi har et eget oppsett på trinnet der vi henger opp hjerter med tall på vinduene og trekker hvem som får en pepperkake hver dag. Det er et fint system som funker godt, forklarer Fleischer.

Powered by Labrador CMS