FAGERBORGGATA BARNEHAGE: Ved siden av gjerdet, har de satt opp ulike kasser der de dyrker grønnsaker.

Barnehage søker om støtte 

Fagerborggata barnehage har satset på grønnsaksdyrking, byttemarked og gjenbruk de siste fire årene. Nå oppfordrer de andre barnehager å følge med.

Publisert
Styreleder Galina Dyrnes

Galina Dyrnes har vært styreleder i fagerborggata barnehage i 9 år. Siden hun jobber i en bybarnehage som ikke er omringet av skog og natur, vil hun at barna skal oppleve litt trær og dyrking. Det samme gjelder for byttemarked og gjenbruk. 

— Barna kan lære ved å oppleve hvordan planter vokser, lukter og smaker. De kan også lære å reparere og dele lekene sine gjennom "lekoteket" og "byttehjørnet", som vi og foreldrene har bidratt til, sier Dyrnes.

GRØNNSAKSHAGE: Her kan barna lære mer om å dyrke grønnsaker.

"Lekoteket" er en slags reparasjonsverksted der barna får hjelp til å reparere lekene sine, så de får brukt det lenger.

Om barna ønsker å gi bort eller bytte lekene (og andre ting) sine, kan de legge det i "byttehjørnet" som består av en hylle der kan legge tingene på. 

BYTTEHJØRNE: Barna kan gi bort og få ting fra denne reolen.

— I mars skal vi starte med organisering av prosjektet om byttehjørnet sammen med foreldrene, gjennom dugnad og barnehagens finansiering, sier Dyrnes. 

Støtte til prosjektet

Dyrnes og barnehagen har sendt inn en søknad til Oslo kommune om tilskudd av grønne midler for barna. De ønsker å oppgradere og organisere for grønnsakshagen, byttehjørnet og lekoteket.  

Hun håper at andre barnehager som ikke har gjort dette, skal starte med dette prosjektet. Dyrnes merker en positiv forandring for både barna og personalet når det kommer til grønnsakshagen. Hun ønsker derfor å spre det videre til andre barnehager som ikke har startet med dette.

— Jeg sendte denne søknaden som tips til en jeg kjenner som styrer en privat barnehage, sier Dyrnes.

Fagerborggata barnehage har derfor søkt om et beløp på 25000 kroner til bidrag for dette prosjektet. De har selv finansiert 5000 kroner. Dyrnes tror ikke de vil få hele beløpet de ønsker, men at de får en mindre sum til prosjektet. 

Haugenbladet har forsøkt å kontakte Oslo kommune angående søknaden, men de hadde ikke mulighet til å kommentere på saken.

Kan være lærerikt

Delgesh Al-Gilly (50) er barnehageassistent på espira barnehage. Hun pleier å lage mat på barnehagen, og synes det er trivelig å lære barna hvordan mat dyrkes i jorda og vokser. 

— Jeg og familien min hadde en svær grønnsakshage når jeg var liten. Vi dyrket alt fra tomater og poteter, til bønnespirer og rabarbra, Sier Al-Gilly. 

Barnehageassistenten er veldig glad for at flere barnehager har begynt å dyrke, og startet med gjenbruk. 

— Barna lærer mer av å se ting selv, og oppleve det. Jeg tror overgangen til skolestart kan bli lettere på grunn av dette, sier Al- Gilly og henviser til dyrking og gjenbruk. 

 

Powered by Labrador CMS