Derfor må du oppleve Europas beste storby

Den tyske hovedstaden blir ofte oversett til fordel for andre europeiske storbyer som Paris, Barcelona, Amsterdam, London og Roma. Men Berlin kan by på det meste. Byen har mer eller mindre alt.

Publisert

Berlin er billig

Selv med begrensede midler og negativ kronekursutvikling, kan du som turist i Berlin leve ganske så bra. Mange blir overrasket over hvor billig det er å gå ut i storbyen, det finnes restauranter og barer i hopetall. Enten om du vil spise tysk husmanskost eller om du vil spise lam på en Aserbajdsjansk restaurant. Etter at Angela Merkel åpnet dørene for flyktninger i 2015 har mattilbudet øket i trakt med flyktninghjelpen. Tyskland ligger noen hestehoder foran flere europeiske land når det gjelder å inkludere muslimer i arbeidslivet og dette merkes på positivt vis i Berlin. Om du spiser tysk eller annen utenlandsk mat, ytes det service som får deg til å føle deg som kongelig.

Det er ikke bare Berlins utesteder som er billig, hotellprisene er også meget vennlige sammenlignet med andre storbyer. Har du besøkt noen av de nevnte storbyene over har du kanskje betalt et par tusen kroner for et rom, som kanskje ikke er mer enn middels når det kommer til opplevelsen. I Berlin får du den samme opplevelsen for en langt billigere penge. Hvis du velger å betale mer enn tusen kroner får du service og luksus i massevis sammenlignet med andre storbyer.

I likhet med alt det andre er også shopping billigere i Berlin. I de østlige trakter av byen kan du finne mye fint i forskjellige militær- og vintagebutikker. Det er også forskjellige loppemarkeder som gir deg muligheten til å kjøpe forskjellige ting for en meget fin pris. Er du ute etter noe mer eksklusivt og kjent kan du ta turen til KaDeWe. Her finner du alle de kjente designer- merkene og her er det enkelt å bruke en hel dag på shopping.

Den offentlige transporten i byen fungerer meget bra, for det er lett å ta seg frem i Berlin. Til alle døgnets tider er det mulig å ta en buss, trikk, U-bane, eller taxi, alt for en billig penge. Det kan være fristen- de å ta en taxi i storbyen, men i Berlin hjelper alle villig til og det tar sjeldent mer en ti minutter før en ny bane eller trikk ankommer stedet du skal reise fra.

Få byer har like mye historie som Berlin

På et veldig lite geografisk område kan du oppleve første- og andre verdenskrig, konsentrasjonsleir, Berlinmuren og masse annet fra Nazi- og Stasitiden. Alt dette har satt sitt preg på den tyske hovedstaden. Øst og vest er ikke fiender lenger, så Berlin er mer eller mindre to byer i ett, og har to av det meste.

Byen som er hele ni ganger større enn Paris og som en gang i tiden var delt i to av Berlinmuren er i nyere tid denne muren har i nyere tid blitt omgjort til en kunstscene. Hundrevis av forskjellige kunstnere har omgjort deler av den da 45 kilometer lange muren om til et stykke kunst, som er verdt å oppleve. Grunnet den kalde krigens deling i øst og vest har også Berlin to forskjellige bysentrum. Du finner knapt et sted i verden med så mye historie på et så lite sted som Berlin, dette kan merkes på kroppen ettersom byen har flere museum enn de har regndager, hele 180. Blant dem som bør besøkes finnes Neues museet, DDR-museet, Det jødiske museet og Berlinmurens minnesmerke.

Verdens lengste: Den åpne kunstutstillingen på East Side Gallery er den lengste i verden.

Historiske Olympiastadion

Stadionen åpnet i 1936 og var en del av Nazistenes propagandakampanje. Her skulle Adolf Hitler vise verden hvor flinke tyskerne var ved å arrangere tidenes beste Sommer-OL. Lekene i 1936 var blant annet det første OL-et som ble sendt på TV noensinne og pussig nok var det nazistenes idé å bringe OL-flammen fra Olympia i Hellas, til stedet hvor lekene tok sted.

En av de mer minneverdige hendelsene som tok sted under OL i 1936 var Jesse Owens prestasjoner. Owens var en svart man som tok hele fire gull-medaljer til Hitlers store foraktelse.

Den dag i dag er Olympiastadion hyppig i bruk. Ikke bare er den hjemmebanen til Norges landslagskeeper Rune Jarstein, som spiller for fotballklubben Hertha Berlin. Fotballspilleren som har bodd i Berlin siden 2014 sier at han gjerne tilbringer flere år til i den tyske hoved- staden.

– Berlin er en by hvor det er rom for alle og hvor mye skjer. Jeg har bodd her i fem år nå og kunne tenkt å bli her i en stund til.

Det foregår også en rekke friidretsarrangementer på Olympiastadion. Verdens raskeste mann satte sinn rekord på stadion for snaue ti år siden og senest i som- mer tok norske Henrik Ingebretsen EM-gull i 1500 meter løping på den historiske stadion.

Olympiastadion: Arenaen er moderne på innsiden samtidig som den har en fasade fra førkrigstiden.

Kanalbyen Berlin

Kanalsystemer i Europa forbindes ofte med byer som Amsterdam og Venezia. Men Berlin har faktisk mer enn 180 kilo- meter med vassdrag og kanaler innenfor bygrensene. Disse tallene er langt større enn de mer berømte kanalbyene i Europa, Berlin har faktisk flere kanaler enn noen andre byer i hele verden. Det er hele 1700 broer som knytter øst- og vest-Berlin sammen.

Broen som skilte øst og vest krysser elven Spree. Den ligger i de tidligere bydelene Kreuzberg og Friedrichshain. Den dag i dag er disse bydelene sammenslått og derfor heter det nå Friedrichshain-Kreuzberg. Broen er blitt et kjennemerke til den nye bydelen. I sin tid hvor Berlinmuren skilte øst og vest gikk muren tvers over Oberbaumbrücke.

Powered by Labrador CMS