BRANDENBURGER TOR: Triumfbuen er et av Tysklands viktigste landemerker. FOTO: Damiya Shabbir
BRANDENBURGER TOR: Triumfbuen er et av Tysklands viktigste landemerker. FOTO: Damiya Shabbir

Berlin-guide

Berlin består av flere impulser og tiltrekker et mangfold av turister. Opplev en by full av energi i tillegg til historier om krig og kommunisme.

Publisert

Flyreisen fra Oslo lufthavn til Berlin tar cirka 1 time og 40 minutter. Norwegian og SAS har daglige avganger til Schönefeld og Tegel lufthavn. Når du lander er det gangvei til kollektiv transport som kan frakte deg inn til hjertet av Berlin for under 3 euro. Fra Schönefeld tar det cirka en time med tog.

Attraksjoner

Berlin består av en stor mengde historie og tiltrekkende attraksjoner som absolutt bør sees. Vi har satt sammen en liste av severdigheter du bør besøke når du er i hovedstaden.

Brandenburger Tor er en triumfbue som er et symbol på den kalde krigen, og som i senere tid blir symbolisert med frihet. Under den andre verdenskrig markerte Brandenburger Tor et skille mellom øst- og vest Berlin.

I dag samles flere tusen mennesker på nyttårsaften for å se fyrverkeri. Buen har også blitt en svært populær turistattraksjon. Brandenburger Tor ligger med gangavstand fra den amerikanske ambassaden og holocaust-monumentet.

BERLINER DOM: Kirken ble gjenåpnet i 1993 og har siden blitt en populær turistattraksjon.FOTO: Damiya Shabbir
BERLINER DOM: Kirken ble gjenåpnet i 1993 og har siden blitt en populær turistattraksjon.
FOTO: Damiya Shabbir

Berliner dom er et av Berlins mest kjente kirker. Den evangeliske kirken holder åpent for turister og andre besøkende som ønsker å være med på gudstjenester, konserter, ønsker å gå rundt på egenhånd, eller være med på en guidet tur. Under kirken finnes det krypter som besøkes av utallige turister hvert år. Elisabeth av Danmark, Norge og Sverige er en av de som er begravet under kirken. Kirken ble ødelagt under krigen, og det tok 50 år før domkirken kunne tas i bruk igjen.

Fjernsynstårnet ble bygget av kommunistene i det gamle Øst-Berlin under andre verdenskrig. Tårnet ble styrt av DDR – det tyske demokratiske republikk. I dag er det 368 meter høye tårnet en av de største turistattraksjonene i Berlin. På 40 sekunder blir du ved hjelp av en heis tatt med opp til observasjonsdekket, 203 meter over bakken. Observasjonsdekket gir deg et unikt 360 graders overblikk over storbyen Berlin. Her kan du nyte utsikten sammen med et utvalg av drinker i baren som er tilgjengelig for alle besøkende.

Ønsker du å nyte et måltid, finner du Tysklands høyeste restaurant Sphere 4, meter høyere opp. Her kan du spise god mat mens tårnet beveger seg rundt sin akse. Det kan være lurt å forhåndsbestille bord. Her er det ofte fult og vindusplassene blir som regel booket i forveien. På grunn av sikkerhetsmessige årsaker må alle besøkende gjennom en sikkerhetskontroll og sjekk av eventuelle vesker og sekker før de kan entre tårnet. Tårnet holder åpent fra 09.00 til midnatt alle dager, men åpningstidene kan variere. Tårnet ligger ved Alexanderplatz, med gangavstand fra U-bahn eller bussholdeplassene.

Berlinmuren ble bygget som et skille av Øst- og Vest-Berlin og delte demokrati og kommunisme i to. Etter at muren ble ferdigstilt delte den familie, venner og naboer fra hverandre. De som bodde i Øst-Berlin og dro på jobb i Vest-Berlin den 13 august 1961 ble stengt på en side av muren og fikk ikke sett sine nære og kjære på flere år. Omkring 2000 beboere ble tvunget til å flytte og bosette seg på nytt. Berlin-muren hadde en høyde på 3.6 meter og var 45 kilometer lang. 9. november 1989 ble det besluttet at grenseovergangen skulle åpnes og gi øst-tyskere mulighet for utreise. I løpet av år 1990 ble muren fjernet og noen deler av muren ble bevart. Store deler av muren er å finne langs Bernauer Strasse, og kalles for Berlin Wall Memorial.

Berlin Wall Memorial tilbyr guidet tur i memorial parken. I dokumentasjonssenteret kan man se på utstillinger og lese mer om Berlin-muren og hvordan den påvirket menneskene i umiddelbar nærhet. Det finnes et utstillingstårn ved dokumentasjonssenteret som gir utsikt over store deler av Bernauer Strasse. Turister og flere skoleklasser reiser til Berlin Wall Memorial daglig for å lære mer om muren som delte storbyen i to.

Holocaust-monumentet er til minne om de 6 millioner jøders død som følge av den andre verdenskrig. Monumentet består av omkring 2.700 betongsteiner i ulike størrelser. Guide Annika Bless, forteller at dette er stillhetens område. Her kan man kjenne på følelsen av å være ensom og redd. Betongsteinene gir en følelse av å være låst og sperret fra samfunnet rundt seg. Monumentet er åpent året rundt, hele døgnet.

Mat

Berlin byr på et stort utvalg av restauranter og cafeer. Etter en shoppingtur eller en historisk tur rundt om i byen kan det være fint å få ladet opp energien. Storbyen kan tilby måltider i alle prisklasser som passer til enhver lommebok, enten om du ønsker å spise noe raskt og enkelt eller unne deg noe dyrere og eksklusivt. De fleste spisestedene holder åpent store deler av døgnet, og holder som oftest stengt på søndager. Du finner likevel et mangfold av spisesteder som også holder søndagsåpent.

Ønsker du å ta deg en lunsjpause kan cafeen Benedict anbefales. Benedict holder til i Uhland strasse, nær den kjente handlegaten Kurfürstendamm. Benedict er et frokostkonsept som også serverer lunsj retter. Her finner du ulike versjoner av en klassisk eggefrokost, ferske bakevarer som bakes i deres eget bakeri, kjøtt, salater, pannekaker, og for ikke å nevne armeriddere med en tysk vri. De holder åpent 24 timer i døgnet fra mandag til søndag. Du får en følelse av en urban amerikansk atmosfære i kombinasjon med en europeisk sjarm.

I 6. etasje i et av Europas største luksuskjøpesentere, Ka De We, finnes det en stor mathall. Her finner du alt fra god tysk vin, tyske pølseretter, eksotiske oljer, fersk fisk, franske bakevarer og mye mer. Har du lyst til å spise mat fra ulike land eller rett og slett er usikker på hva du ønsker å spise, er det verdt å ta turen til kjøpesenterets mathall.

Tips: Det kan være lurt å ta ut noen euro når man er i Berlin. De fleste lokale cafeer og spisesteder tar kun imot kontanter.

Shopping

I Berlin finner du både eksklusive designervarer og billigere kjedebutikker. Flere kjente merkevarehus som Givenchy, Cartier og Chanel holder til i handlegaten Kurfürstendamm. Det er et av storbyens travleste gater som er over 3 kilometer lang.

Kaufhaus Des Westens også kalt Ka De We, er et av Europas største luksuskjøpesentre, og åpnet dørene i 1907. Ka De We kan sammenlignes med Harrods i London og Galleria Lafayette i Paris. Dette er et salgssted for dyre og luksuriøse varer og er et perfekt sted å handle ved for de med tyngre lommebøker.

Kurfürstendamm. I handlegaten Kurfürstendamm finner man rimelig mote med god kvalitet i butikker som H&M, Zara og Other Stories for å nevne noen. Det er ingen begrensning for hva du finner der. Kjente kjedebutikker som Primark og Topshop er også å finne i samme gate. Åpningstiden for butikker i Kurfürstendamm er fra klokken 10.00 – 20.00 fra mandag til lørdag, men åpningstidene kan variere.

Mall of Berlin består av mer enn 300 butikker og ligger i nærheten av kjente Postdamer Platz. Kjøpesenteret åpnet dørene i 2014 og består av flere internasjonale kjeder som Douglas og Zara, og andre luksuriøse merker som Massimo Dutti og Hollister. Kjøpesenteret holder åpent fra mandag til lørdag, fra klokken 10.00 – 21.00. I tillegg til klesbutikker finner man utsøkte iskrem butikker, cafeer og en hel etasje med internasjonale matretter.

Kjekt å vite

Berlin er en hektisk by der det kan være letter å benytte seg av kollektiv transport fremfor å leie en bil. Storbyen har et lettfattende transportsystem med raske avganger til de fleste retninger. De fleste U-bahner kjører med 4 minutters mellomrom. Billettprisene er svært lave, og du kan kjøpe en to timers enkeltbillett som koster litt under 20 kroner. I tillegg til U-bahn kan man ta buss, tog, og i Øst-Berlin kan man ta trikk. U-bahnen går døgnet rundt i helgene.

Har du lyst til å prøve ut noe annet enn det vanlige? Da kan Marooush anbefales. Marooush er en restaurant, lounge og bar med sin inspirasjon fra Midtøsten. De har stort fokus på god opplevelse og tiltrekkende atmosfære. Restauranten ligger sentralt i en sidegate i Kurfürstendamm. Stedet er delt i to deler. Den ene delen av lokalet er laget som en helt vanlig restaurant. Den andre delen er gjort om til en lounge der det er et hovedfokus på vannpiper og magedans som underholdning. Ellers tilbys det matservering, drikkeservering og god musikk.

Dersom du trenger å koble av etter noen hektiske dager i en levende storby, har Berlin et stort utvalg av spa og massasjeavdelinger.

Thai silk massage and spa, tilbyr flere typer thai massasje med og uten ulike aroma oljer. Her kan du velge mellom alt fra 30 til 120 minutters behandlinger i avslappede omgivelser. Det er mulighet for time ved drop-inn, og som de fleste steder i Berlin tar de kun imot kontanter.

Powered by Labrador CMS