HEMMELIG POLITI: En liten del av Stasi politiets hemmelige fengsel.

Et sterkt møte med virkeligheten

Opp gjennom årene har vi lært om alt det grufulle Tyskland gjorde og gjennomgikk. Litt forberedt møtte en gjeng med unge journalister opp i det som for fra 1951 til 1989 fungerte som et fengsel for det hemmelige Stasi-politiet.

Publisert

Det ble et uvanlig møte med Hans Jochen Scheidler for journalister som har vokst opp i løpet av de siste to tiårene, og begrepet krig er fjernt og vanskelig å forestille seg.

Berlin prøver å gjemme litt av det grå preget ved å farge sine bygninger i oppsiktsvekkende farger. Men fortsatt er bygningene enkle og som legoklosser plassert på et brett.

Dyster stemning

Når man setter foten innenfor Stasi-fengselet sine murer kjenner man med en gang på dysterheten rundt bygningen, her er ingen farge brukt. De gamle dørene er der fortsatt, og piggtråden omringer bygningene.

Innsatt i 7 måneder

ISOLERT: En av rommene i ”ubåten” som fangene kaldte kjelleren cellene i fengselet.

Hans var en gang fange i fengselet selv, han satt inne i syv måneder. I dag guider han turer rundt i fengselet.

Det er ikke før man setter foten inn i de forskjellige cellene at man får en liten forståelse for hvordan disse krigsfangene hadde det.

Isolert i cellene

Den første type cellen Hans viser oss er liten, dårlig ventilasjon og det eneste lyset fangen fikk var fra en liten lampe over døren. Sengen ser ut som en enkel parkbenk.

– Jeg var heldig nok til å komme til fengselet etter de hadde bygget på den nye delen, forteller Hans.

Han viser vei opp en trapp og ned en gang, samtidig som han forteller at i løpet av de tre første månedene så han kun et ansikt, og det var ansiktet til avhører. Turen går inn i en av cellene nesten identiske til den han selv satt i.

FAKTA:

Hvor: Bydelen Lichtenberg

Når: 1951-1989 Hva: Fysisk og psykisk tortur

Historie: Bygningen ble på 1930-tallet brukt som storkjøk- ken. I 1951 overtok Stasi-poli- tiet bygningen og grunnla Stasi fengselet.

  • De gikk bort fra å bruke fysisk tortur til å nesten bare bruke psykisk tortur.
  • Psykisk tortur som ble brukt var blant annet isolering og usikkerhet.
  • Fengselet hadde normalt en kapasitet på ca. 200 fanger.
  • Fengselet ble stengt i 1989 et- ter kommunistregimets fall.
  • Bygningene ble bevart i origial tilstand og er i dag et minnesmerke som ble opprettet i 1994.

Oppgraderinger

– Da jeg satt her hadde vi ikke et skap, vask eller do slik som i denne, sier Hans.

Vinduene er laget av en type gjennomsiktig bølgete murstein, som fortsatt ikke var mulig å se igjennom, det gav kun lys inn i cellene.

Sov i ro

Hans forteller om de strenge sove reglene og hvordan de ble sjekket på hvert tiende minutt, det er nok til å gi dagens ungdom mareritt om natten.

– Vi måtte ligge med hodet rett opp og armene over teppet til enhver tid, det var vanskelig å sove sånn.

I fengsel for en papirlapp

”Innbyggere - kamerater. Utenlandske tanks i Tsjekkoslovakia tjener kun fienden. Tenk på ryktet til sosialismen i verden. Krev sannferdig informasjon. Ingen er for dumme til å tenke selv. ”

Dette var teksten som stod på små papirlapper som Hans Jochen Scheidler og noen venner ble fengslet og psykisk torturert for.

Powered by Labrador CMS