Gyda Kjekshus er nordnorsk innflytter, men snakker varmt om miljøbyen Oslo som hun nå har bodd i i 25 år. Bedre enn andre steder, mener hun er Tøyen.

- Den jevne beboer kjører ikke fossil

Vi må kunne forvente oss noen rasende fossilbilister, men Gyda Kjekshus som har sett utviklingen fra midten av 1970 tallet mener at null utslipp er null problem

Publisert

Faktaboks

Nullutslippssone

En nullutslippssone er et avgrenset område der det kun er lov med kjøretøy som bruker elektrisitet eller biogass

Bilfritt Byliv

Oslo kommune vurderer nå etableringen av nullutslippssone innen ring 1, også kalt Bilfritt Bylivsområde

MDGs programutkast:

I programutkastet til MDG foreslås det en nullutslippssone innenfor hele ring 2. Utkastet er på høring til september

Nullutslipp i Gamle Oslo

Nullutslipp innenfor ring 2 vil gjelde for Sørenga, Gamlebyen, Enerhaugen, Grønnland og Tøyen

Tøyenbeboer og klimaaktivist Gyda Kjekshus er selv positiv til en eventuell nullutslippssone innenfor Ring 2.

Møtet på Posthuset

Gyda møter vår journalist med et smil og en kaffekopp ved uteserveringen på restauranten som heter ”Postkontoret” på Tøyen Torg.

Kjekshus er innflytter fra Nord-Norge, og kom til Oslo for 25 år siden. Hennes leilighet ligger rett ved Tøyen Torg. Der bor hun i dag med sin mann og 17 år gamle sønn. Familien har tidligere bodd i Nordre Aker og kjørt egen el-bil, men på Tøyen har ingen av de behov for eget kjøretøy

Bor på Tøyen, jobber på Blindern

I dag er Kjekshus ansatt som rådgiver på Blindern og slik hun beskriver det selv, når hun skal på jobb, «hopper jeg bare på banen og tar den til jeg er der.»

- Det er en ting som er nydelig med Oslo, Det å komme innenfor Ring 2 er en drøm kollektivmessig

Gyda Kjekshus

Hvor realistisk tror du en nullutslippssone innenfor ring 2 i Gamle Oslo er?

- Jeg tror det er veldig realistisk. Folk flest i Gamle Oslo har ikke bil selv, og kjører derfor mindre fossilt. De som roper høyest når det innføres restriksjoner på biltrafikken i sentrum, er de som kjører inn hit, ikke vi som bor her.

Heller sett bilen utenfor.

Kjekshus mener også at de som kjører inn til Ring 2 egentlig ikke trenger å kjøre inn hit, men bare gjør det av gammel vane.

- Da kan man heller sette bilen utenfor ringen og ta kollektiv inn. Det er jo ikke langt. Mange kan gå eller sykle også, og det kan helt sikkert være unntak for bevegelseshemmede en tid til fossilbilene deres er utfaset.

Når det kommer til varelevering i en nullutslippssone peker Kjekshus på dagens økende drivstoffpriser og mener at det helt klart uansett vil lønne seg for en så profittdrevet næring som transport å gå over til elektriske kjøretøy i lengden.

Forventer reaksjoner

Uansett om det gjelder el-bilisme eller fossil-bilisme spår Kjekshus sterke reaksjoner fra mange om MDG til slutt får gjennomslag og det blir en nullutslippssone innenfor Ring 2 så tidlig som i 2025.

- Det vil selvfølgelig bli massevis av rasende folk, det blir det alltid, men tross alt tror jeg at folk blir mer bevisst klimakrisen og at de skjønner at vi er nødt til å begrense bruken av fossil forbrenning fordi det faktisk er veldig veldig farlig.

Miljøbevisst etter å ha fått barn

Via syttenåringen til Kjekshus har familien blitt mer miljøbevisste i egen hverdag. Hun sier selv at de ble mye mer bærekraft-bevisst etter å ha fått barn. Verden hvor hennes sønn nå skal vokse opp i er blitt viktig for henne å ta vare på. Det er også via sønnens eget miljøengasjement at hele familien har blitt påvirket til å kutte ut kjøttforbruket helt av miljø-årsaker.

- Folk dør av klimaendringer, ikke i Norge primært, men av klimaendringene som faktisk er i gang. De som klarer å heve blikket litt ser hvor ille det er og skjønner at noe må gjøres.

Oslo er stjernebyen i verden

Det er viktig for Kjekshus at Oslo by er synlig, og selv om det kanskje er et lite bidrag i det store bildet, mener hun at hovedstaden er med på å sende signaler til verden om at det går an å ha fossilfrie bykjerner.

- Oslo er allerede en stjerne i Norge og internasjonalt. Store byer ute i verden ser til Norge og oss for hvordan vi klarer å minke bilisme og utslipp generelt, så jeg er veldig glad for å bo her.

Vil ikke bety så mye

Er det sånn å forstå at siden området her er så godt kollektiv-trafikkert, at det egentlig ikke vil ha så stor påvirkning på den gjennomsnittlige Gamle Oslo-beboer om det blir nullutslippssone her?

- Jeg tror virkelig ikke det. Den gjennomsnittlige Gamle Oslo-beboer kjører ikke fossilbil. Det er færre biler pr. innbygger i Gamle Oslo enn i mange andre bydeler og det er også mye miindre kort-kjøring til for eksempel butikker og fritidsaktiviteter fordi alt er så nært her- Dessuten går det trikk.

- I Nordre Aker kjøpte folk fossilbil for å kjøre til hytta. Da kunne de liksom ikke stoppe å lade. Her går vi til butikken, sentrum, og tar kollektiv til jobb.

- I Gamle Oslo har man en annen livsførsel som er mer bærekraftig. Man forholder seg til nærområdet og nærmiljøet.

Tenke mer nærliggende er å tenke bærekraftig

Kjekshus er positiv til nærområdet-tenkning i utvidet forstand også.

- Det er en livsførsel man ser mye av både i Oslo, Norge og internasjonalt i storbyer. Det at man prøver å bo mer bærekraftig er realistisk her og i alle fall i Gamle Oslo. Jeg syns det er hårreisende at man kjører bil til butikken i Oslo, elbil eller ikke.

Powered by Labrador CMS