BUA har løsningen

Utleie: fornøyde unger med utlån fra bua. Foto: Frøydis Falck Urbye.

BUA har løsningen: - Målet med BUA er å bidra til mer inkludering

Grünerløkka er ett av flere steder i Norge hvor Barn-Unge-Aktivitet (BUA) har lokaler. Dette et ett av de sjeldne organisasjoner som leier ut aktivitetsutstyr til unge helt gratis.

Publisert

Bua er en nasjonal organisasjon som ble stiftet i 2014. Organisasjonen har som formål å gjøre det lettere og enklere for å barn og unge å finne på aktiviteter i sport og friluft.

– BUA ble etablert for å styrke og synliggjøre utstyrssentralene, slik at flere skulle kunne låne utstyr, sier daglig leder i stiftelsen BUA Monica Vogt.

Gjøre forskjellen mindre

Det å tilbringe tid med venner og aktiviteter utenfor skoletid, samt skape gøye og gode minner sammen med vennegjengen sin, er noe alle vil. Aktivitetsutstyr er noe de fleste av hjemmene våre har. Enten om det er ski, skøyter, eller sykler. Men for noen familier så er det ikke slikt. BUA jobber derfor med å gjøre forskjellen mindre på denne fronten.

– Utstyrssentralene var etablert for at barn i fattige familier skulle kunne låne sportsutstyr, sier daglig leder.

Organisasjonen har som hovedfokus å gjøre det lettere for barn og unge å få lov til å prøve forskjellig typer aktiviteter uavhengig deres økonomiske tilstand.

– BUA er en sosial entreprenør og målet med BUA er å bidra til mer inkludering, bedre folkehelse og lavere forbruk, sier Vogt

Fattigdomstiltak

Vogt forteller at grunnen til at BUA ble etablert var at det fantes utstyrssentraler i de fleste kommuner, som fungerte veldig dårlig. Kommuner, frivilligsentraler og andre frivillige organisasjoner kunne søke om offentlig tilskudd til å kjøpe utstyr for å låne ut, men det var ikke så mange som hadde tenkt på hvordan utstyret skulle lånes ut.

– Utstyrssentralene ble oppfattet som veldig stigmatiserende, fordi de var ment som et fattigdomstiltak, sier daglig leder.

Utstyret BUA låner ut er nytt, med tilskudd fra barne-undgom og familiedirektoratet, samt private stiftelser. Noe utstyr er også donert av folk som ikke trenger det lengre eller har kjøpt nytt, slik at andre kan få gleden av å prøve. I Oslo har BUA 11 lokaler hvor utstyr tas imot. På denne måten driver organisasjonen ikke bare billig, men også miljøvennlig.

– Vi har etablert BUA-ordningen, som er et driftskonsept og en merkevare. På den måten har vi klart å fjerne stigma og gjort utstyrssentraler til noe alle ønsker å bruke, sier Vogt.

Powered by Labrador CMS