Kampen:

Bytt deg glad – et bærekraftig tilbud på østkanten
Klesbyttekvelden på Kampen samler folk om fellesskap, miljø og et gratis alternativ til kjøp og kast.
Klesbyttekvelden på Kampen menighetshus har blitt en årlig tradisjon. Onsdag 09. april var det klart for årets byttekveld.
– Vi har gjort dette flere år på rad, og det er alltid like hyggelig, sier arrangør Nina Berger.
Arrangementet startet rett før corona-pandemien brøt ut og har siden da blitt arrangert et par ganger i året ifølge Berger.
Hun og en liten gruppe frivillige sørger for at alt går knirkefritt, og arrangementet skjer helt uten penger involvert. Lokalet leies gratis, og ingen klær skal selges videre.
Hun forteller om at det har vært et par hendelser hvor det kommer noen som har hentet klær for å selge på bruktbutikker.
– Dette skal være en byttekveld, ikke et marked. Det er viktig for oss at det ikke utvikler seg til en re-sale-kultur, der folk bare henter klær for å tjene penger, understreker Berger.

Gratis og grønt
Fra klokken 16 til 19 strømmer folk inn dørene. Mange har med seg bæreposer fulle av klær de ikke lenger bruker – og finner nye favoritter å ta med hjem.
– Det er så mange som har dårlig råd nå, og det å fornye klesskapet sitt uten å bruke penger er utrolig fint. Jeg har allerede funnet meg en genser og to bukser, sier Johanne Luhr.
Klesbyttekvelden arrangeres én til to ganger i året, og restene får også et nytt liv.
– Det blir ofte litt klær igjen som ikke blir hentet, så i år kommer Kampen skolekorps og plukker dem opp til loppemarkedet sitt forteller Berger.

Mer enn klær
Byttekvelden handler ikke bare om klær. Det er også et sosialt og inkluderende tilbud i en tid der mange kjenner på økonomisk usikkerhet.
– Dette er en perfekt mulighet for de som ikke har så mye penger. Her kan man finne noe nytt og samtidig gi bort det man ikke trenger lenger, sier Ellen Luhr samtidig som hun ser seg selv i speilet med en prikkete sommer jumpsuit hun akkurat har funnet.
Poenget er at alt går i sirkel – og at alle får delta på samme premisser. Du leverer inn klær og tar cirka lik mengde tilbake.

Et bærekraftig nabolag
Arrangementet inngår også i en større bevegelse i bydelen. Grønn Lørdag i Vålerenga kirke er et annet eksempel på lokal frivillighet i samarbeid med Kampen menighetshus også har byttekvelder.
– Vi vil vise at det finnes alternativer til bruk og kast – og at man ikke trenger penger for å få en ny stil, sier Berger.
Neste gang klesbyttekvelden arrangeres, håper hun enda flere tar turen innom – for miljøet, for økonomien og for fellesskapet.