Christiania Cementstøberi

Christiania Cementstøberi rives for å gi plass til boliger. Innbyggere skuffet over at historiske bygg forsvinner.

Christiania Cementstøberi rives for å gi plass til boliger: – Det påvirker jo sjarmen og karakteren

Byrådet i Oslo har nylig vedtatt å rive Christiania Cementstøberi i Konows gate 5 for å gi plass til oppføringen av 75 boliger og noe næring. 

Publisert Sist oppdatert

Denne beslutningen har utløst sterke reaksjoner fra lokale beboere, Gamlebyen Beboerforening og andre aktører som ønsket å bevare den historiske bygningen.

Christiania Cementstøberi har lenge vært et kulturelt og historisk ikon i Oslo, og frem til nylig har bygningen huset småbedrifter og kunstnerisk virksomhet. Imidlertid har byrådet valgt å gå videre med rivingen, til tross for sterk motstand fra beboere og anbefalinger fra Byantikvaren om å unngå ødeleggelse av den eldre bygningen. 

Denne beslutningen har utløst sterke reaksjoner fra lokale beboere, Gamlebyen Beboerforening og andre aktører som ønsket å bevare den historiske bygningen.

Gamlebyen Beboerforening har lenge kjempet for å bevare den historiske strukturen og foreslått en alternativ løsning som involverer renovering og bruk som et nabolagshus for lokalbefolkningen. Dette står i kontrast til OBOS' nylige samtykke til å bevare og renovere Etterstadgata 4 og 6 på Vålerenga, som også er fra samme tidsperiode og i dårlig stand.

Skuffelse blant lokale innbyggere

I kommentarfeltet på en Facebook gruppe for beboere i Gamle Oslo har lokale innbyggere gitt uttrykk for sin skuffelse og frustrasjon over byrådets beslutning. Mange peker på at en dyktig arkitekt kunne ha integrert det gamle bygget i det nye prosjektet, og at utbyggerne burde ha vært mer lydhøre overfor lokalbefolkningens ønsker.

– Det er kjipt at bygninger som har en historisk betydning rives for å erstattes med høye moderne bygninger, sier Sonora Undzena som selv bor i nærområdet.

Noen mener at i Oslo er det en trend med bygninger som ser forskjellige ut, men egentlig er en del av det samme. Dette gjør at den gamle sjarmen forsvinner. Flere uttrykker bekymring for at historiske bygg ofres for raske økonomiske gevinster, manglende miljøhensyn og spekulasjon i forfall.

En person som har bodd i området sitt hele liv, føler tristhet over at gamle bygninger forsvinner. Vedkommende synes det går imot planene om å ta vare på miljøet og gamle bygninger. Personen peker også på at det virker som utviklere velger å la bygninger forfalle med vilje.

– Det påvirker jo sjarmen og karakteren i nærområdet, bekrefter Undzena.  

Krevende å vedlikeholde

Byrådet har begrunnet beslutningen med at bygningen er i dårlig stand og vil kreve omfattende og kostbare endringer for å kunne brukes forsvarlig. Til tross for å erkjenne at det er uheldig å rive bygningen, støtter byrådet planene for oppføringen av nye boliger og andre fasiliteter.

- Det er fint at det legges til rette for at folk skal ha et sted å bo, men jeg tror det hadde blitt tatt bedre imot om arkitektene prøvde å bevare den gamle sjarmen selv i de nye byggene, forteller Undzena

Saken har skapt en splittelse i lokalsamfunnet, der noen ser nødvendigheten av utvikling og økt boligtilskudd, mens andre mener at historien forsvinner bit for bit i byens jakt på modernisering. Utfallet av denne kontroversen vil trolig fortsette å engasjere lokalbefolkningen og kaste lys over balansen mellom utvikling og bevaring i Oslo.

Powered by Labrador CMS