Taxisjåfør, Tomas (37).

En taxikultur i endring

I Oslo har taxiene lenge fått holde kjørejobbene for seg selv. Så kom Uber, og nå Yango. Tomas (37) merker den enorme endringen.

Publisert Sist oppdatert

– Man merker at folk idag, versus for ti år siden, er enda latere. Folk bestiller seg en bil selv om de bare skal 300 meter ned veien. Taxiturer er det blitt flere og flere av gjennom tiden, men jeg har nå i det siste merket at forespørselen begynner å gå ned igjen.

Fast plass ved Jernbanetorget

Tomas poengterer at den økte tilgjengeligheten, er det som er gjort markedet saktere for sin del.

– Før var det bare andre taxier å konkurrere med, nå er det alle app-virksomhetene også, som stadig senker priser og høyner konkurransen. De har jo heller ikke taximeter, slik som ordinære taxier har. Jeg har alltid stått og ventet på taxiplassen ved Jernbanetorget, der det er flest forbigående fra sentralstasjonen og sentrum, for å være tydelig og i håp om å få så mange kunder som mulig, forteller han.

De eldre redder

Tomas har vært taxisjåfør siden 2014, og har alltid vært glad i jobben sin. Nå er han redd for at ikke får nok turer.

– I starten var det veldig greit, men jeg merker at stresset tar innpå nå som de nye konkurrentene er på banen. Jeg har betydelig færre kunder nå etter at spesielt Uber er er blitt så populært.

Taxisjåfør, Tomas.

Selv om markedet i sin helhet er mer usikkert, er det èn ting Tomas alltid kan stole på.

Det er alltid hyggelig å kjøre eldre mennesker. De gamle damene har ikke lært seg å bruke appene enda, så de kan jeg alltid stole på, ler Tomas.

Erkjenner utfordringene

Direktør i Norges Taxiforbund, Torbjørn Brenna, forteller i mail at det er blitt en tydelig konkurranse i markedet, etter at alternativer som app-plattformer er kommet.

– Det er blitt mye større mangfold og konkurranse i hele taxinæringen, ettersom det er økt tilgjengelighet. Dette gir muligheter, men tildels også store og grunnleggende utfordringer.

Powered by Labrador CMS