Ronald Belaza og Ida Louise Sundby var ambassadører for Dansens Dager, som holdt sted på Operataket.

Feiret med Glitrende Opptredener

Den årlige feiringen av Dansens Dager tok en spektakulær sving denne helgen da Operataket i Oslo ble forvandlet til et pulserende danselandskap. Helgen ble fylt med energi, glitter og en hyllest til dansens mangfold.

Publisert Sist oppdatert

Årets ambassadører, Ronald Belaza og Ida Louise Sundby sto i spissen for arrangementet, og deres engasjement og lidenskap for dansen var tydelig gjennom hele helgen. 

– Vi er ambassadører for Dansens Dager nå denne helgen her, fredag til søndag. Selve internasjonale dansedagen er nå på mandag, den 29. april, men vi er ferdig på søndag, delte Ida.

Det er Operataket som har vært vertskap for Dansens Dager de siste årene, og i år er ingen unntak. For Ronald og Ida var det en ære å være en del av årets feiring av Dansens Dager.

– Det er Danseinformasjonen som arrangerer Dansens Dager, eller som er nasjonal koordinator, og de har hatt det på operataket de siste årene. Så det har kanskje vært litt obligatorisk å ha det på Operataket i år også. Vi var bare jaja, selvfølgelig hvorfor ikke, kommenterte Ronald.

Danseinformasjonen er det nasjonale kompetansesenteret for dansekunst og nasjonal koordinator for Dansens Dager. Formålet med virksomheten er å fremme, synliggjøre og informere om dansekunst

Holdt det hemmelig lenge

Ambassadørene kunne røpe at de måtte holde det hemmelig at de var plukket ut til å være ambassadører for årets feiring. Det var i juni i fjor at de begge fikk beskjed om at de var valgt ut til å være ambassadører, men det var ikke får i januar at de fikk røpe nyheten til alle som lurte.

– Vi var sjokkerte og spente, men vi måtte holde det hemmelig og lukke munn helt til de lanserte det i januar i år, forteller Ronald, som videre røper at han måtte fortelle hemmeligheten til noen, da det var vanskelig å holde det inne.

– I starten måtte vi trene koreografien i skjul, så det var gøy når hemmeligheten endelig kom ut, sier Ida.

Musikken som akkompagnerte dansen ble laget av DJ Niwin, også kjent som Nikolai Nypan, som også var til stede på Operataket den helgen for å spille musikk for alle som ønsket å danse. 

– Det er Nikolai som har lagd musikken. Jeg var med i studioet hans å lekte med stemmen min, som da endte opp med å bli vokalen i sangen, forteller Ronald.

 Måtte endre i siste liten

Forberedelser til arrangementet inkluderte ikke bare koreografi og musikk, men også hensyn til været. På fredagen når iGamleOslo møtte ambassadørene på Operataket, var det overskyet med hint av sol.

– Nei, i går kveld så måtte vi forandre litt på hva vi skulle ha på oss, for været var ikke helt med oss. Det ble litt for kaldt, så da måte vi pakke oss inn litt mer, sier Ida.

Hvis været var på god-siden, hadde antrekkene vært noe anereledes forklarer de. Men ambassadørene forteller at de er veldig fornøyde med hvordan antrekket ble, og at de er særdeles fornøyd med blant annet diskokulen.

Etterhvert kom solen innom på fredagen når Dansens dager åpnet på Operataket.

Fullstappet helg

Selv om været ikke var helt med til tider, stoppet det ikke at årets feiring gikk sin gang. I år var helgen som feirer Dansens Dager, 26-28. april, som var fullsatt med dans og workshops.

Fakta om punking/w*acking

Dansestilen heter opprinnelig punking. Det har så vært en utvikling hvor både begrepene «whacking» og «waacking» har blitt brukt. Alle disse brukes fortsatt i dag. For å inkludere alle de ulike grenene brukes «punking/w*acking» i generell omtale av stilene. 

Sjangeren ble utviklet av homofile melaninrike menn (BIPOC) på 1970-tallet i Los Angeles. I et samfunn hvor homofili ikke var akseptert ble klubbene et viktig fristed for å slippe seg løs og være seg selv. «Punk» var et negativt ord brukt om homofile, men miljøet tok eierskap til ordet og begynte å kalle det de gjorde for «punking». Stilen hadde «posing» og slående armbevegelser kalt «whack» som elementer. 

Som alle streetdancestiler er punking/w*acking ikke så godt skriftlig dokumentert, og det går hovedsakelig i muntlige kilder.

Kilde: Danseinformasjonen

Ronald Belaza skulle arrangere et waacking-event på lørdagen, som skulle ta plass på enden av Operataket. Hit skulle det komme internasjonale dommere og DJ’s.

På søndagen arrangeres det workshops, og en panelsamtale innfor waacking. Ellers informerte ambassadørene at det skulle skje masse innenfor Dansens Dager, deriblant mange forskjellige dansestiler som dans i bybildet. 

– Litt glitter og farge på Operaen, det er bare bra, forteller Ronald.

Selv forteller at de var tilstede på fredagen rundt klokken 10:00, selv om opplegget ikke startet før 12:00. Dette var grunnet forberedelser.

– Det har vært veldig bra med folk, og ikke minst så har det vært rørende å se dansen vår bli danset av så mange. Det er spesielt, sier Ida.

Koreografien lagde de i fjor. Siden det muligens var mange nybegynnere som skulle danse på Operataket, måtte de tilpasse seg, og tenke nybegynner når de lagde dansen.

– Men vi føler at vi har oppnådd et veldig bra resultat, og vi har fått tilbakemeldinger på at folk er veldig fornøyd, sier Sundby.

«Queer The W*ack» ble holdt 27. og 28. april. Bildet er hentet fra Danseinformasjonen sine nettsider.

Blant annet kan Ronald fortelle at det kom en eldre dame bort til han som sa at hun ble så rørt over alle de unge talentfulle menneskene som kom til Operataket for å danse, og uttrykke seg. Videre fortalte hun at det å se unge som ruser seg, kontra det å se unge som danser på en solfylt dag i hovedstaden, gjorde henne veldig rørt.

– Det er ikke nok miljø her for dansen, men det er noe vi ønsker å endre på, slik at alle får mulighet til å bevege seg og danse slik de vil, sier Ronald.

De legger til at Oslo er en multikulturell by, og man finner de fleste dansestiler i hovedstaden. Dermed ønsker de å nå ut til småbyene rundt om i Norge også, ikke bare hovedstaden.

– For meg som en stolt skeiv mann, så kan jeg tenke meg til at det er mange unge skeive gutter der ute som er introvert og føler ingen tilhørighet. Jeg sa på talen i stad at waacking er en skeiv dans og det er befriende, en pride dans. Vi vil derfor nå ut til små byer i Norge også, forteller Ronald.

Vant konkurranse i Paris

Fra før av er Ronald og Ida gode venner. Selv om de ikke er i samme danse-crew, danser de allikavel sammen. De konkurrerer også sammen rundt om i verden.

– Dansemiljøet rundt om i Oslo er så lite, så vi møtes alltid hvor enn det er. Det vi har mest til felles det er waacking-dans, som er veldig sjeldent i Norge, så vi har utfordret og reist sammen rundt i Norge og resten av verdenen, forteller Ronald.

Sammen har de vunnet ulike konkurranser, deriblant i Paris i 2017, hvor de gikk av med seieren.

– Da representerte vi Norge på kartet. Vi fikk gratis tur til montreal Canada i 2018 til en stor waacking festival der – så det var veldig stas. Det var høydepunktet vårt.

Internasjonale gjester på besøk

En av høydepunktene denne helgen var imidlertid det kommende besøket av internasjonale gjester, inkludert den kjente DJ-en Kiddy Smile. 

– Han ville støtte eventet mitt, og battle og danse – så jeg er veldig fornøyd, sier Belaza entusiastisk.

Videre forteller han at Kiddy Smile er en superstar fra Paris, og godt kjent i vogueing-miljøet. Han er også en internasjonal DJ. 

– Stor i ballroom og vogueing miljøet. Han var DJ for Madonna, også er han dommer for dragrace i Frankrike, sier Belaza og Sundby om hverandre.

Det var god stemning i hovedstaden når Operataket våknet til live med dans av alle.

Feirer dans og mangfold

Dansens Dager på Operataket var ikke bare en feiring av dansens glede, men også en hyllest til mangfoldet og inkluderingen innenfor dansefellesskapet. Gjennom engasjementet til ambassadørene Ronald Belaza og Ida Louise Sundby, samt deltakelsen av internasjonale gjester som DJ Kiddy Smile, ble helgen en minneverdig feiring av dansens kraft og innflytelse.

– Man får muligheten til å danse fritt, for det er en befriende dans. Det er en måte å uttrykke seg på, for alle som kommer for å danse, forklarer Ronald.

Den solfylte helgen fylte dermed Operataket i hovedstaden med mennesker, både fra Norge meg også utlandet. 

Med et utvalg av workshops, panelsamtaler og opptredener som fylte helgen, ble Dansens Dager på Operataket en inspirerende og energifylt begivenhet, og et løfte om et enda mer pulserende dansemiljø i fremtiden. 

Her kan du se dansen som ble koreografert av Ronald Belaza og Ida Louise Sundby, og som ble danset på Operataket under feiringen:

For fjortende gang produserer Danseinformasjonen en egen Dansens Dager-dans med tilhørende instruksjonsfilm. Dansens Dager-dansen 2024 er koreografert av Dansens Dager-ambassadørene Ronald Belaza og Ida Louise Sundby.

Powered by Labrador CMS