MARKANT ETTERSPØRSEL: Apotekene i bydel St. Hanshaugen har økt lagerbeholdningen.

Flere unge på resept: – Tallene har steget år for år

Antallet utskrevne resepter på antidepressiva har blant annet økt på St. Hanshaugen.

Publisert

Stadig flere får utskrevet resept på antidepressiva, og apotekene i bydel St. Hanshaugen melder om en tydelig økning i etterspørselen.

Kort fortalt:

- Bruken av antidepressiva har økt jevnt de siste årene.
- Økningen er særlig fremtredende blant unge under 20 år.
-  Antidepressiva brukes også mot kroniske smerter.
- SSRI kan gi bivirkninger som kvalme, søvnforstyrrelser og følelsesmessig avflatning.

– Vi har sett en jevn økning over flere år, sier Victor Garcia, leder ved Apotek 1 i bydelen.

Unge under 20

Ifølge Garcia gjelder økningen alle aldersgrupper, men det er særlig tydelig at ungdom og unge voksne oftere får resept. Etterspørselen omfatter flere typer legemidler, men ett preparat skiller seg ut.

– Citalopram er det mest brukte. Det har færre bivirkninger enn mange andre preparater, og regnes som effektiv for mange. De fleste opplever å få god hjelp av denne medisinen, sier han.

Garcia forteller at tall fra Reseptregisteret viser at økningen blant unge under 20 år har vært betydelig fra 2019 til 2024. Omtrent tre prosent i denne aldersgruppen fikk forskrevet antidepressiva i løpet av denne perioden.

MANGE OPPLEVER VIRKNING: Victor Garcia forteller at mange pasienter opplever god effekt.

Bruken øker jevnt
Tall fra Legemiddelregisteret viser at bruken av antidepressiva har økt jevnt i hele landet de siste ti årene. I 2022 fikk 444 112 mennesker utskrevet minst én resept på antidepressiva – det høyeste antallet som er registrert.

En del av forklaringen på de høye tallene er at antidepressiva ikke bare brukes til behandling av angst og depresjon. Enkelte legemidler brukes også til andre medisinske tilstander:

– Noen antidepressiva brukes i dag også utenfor psykiatrien, særlig mot kroniske smerter. Det gjelder spesielt en eldre gruppe legemidler som virker på flere signalstoffer i hjernen, forteller lege Ingrid Aas i Direktoratet for medisinske produkter.

Hun understreker derfor at det ikke er gitt at alle som får slike legemidler, nødvendigvis har en psykiatrisk diagnose.

– Når vi ser på tallene, må vi være klar over at bruken også dekker andre typer helseplager. Når det er sagt, vet vi at store deler av økningen er på grunn av depresjon og angst, sier Aas.

BRUKEN DEKKER ANNET: Ingrid Aas forteller om mulige årsaker til økningen.

De vanligste plagene

De mest brukte antidepressiva i Norge tilhører SSRI-gruppen. Disse regnes som trygge og effektive, men kan likevel gi bivirkninger.

– De vanligste plagene er kvalme, søvnforstyrrelser, svetting og nedsatt sexlyst. Mange beskriver også følelsesmessig avflatning, forteller Aas. 

Hun forklarer at noen pasienter kan oppleve en forverring av angst i starten av behandlingen, og at unge har en høyere risiko for selvmordstanker i starten. Hun kommer med en klar oppfordring:

– Ikke start med medikamentell behandling uten å ha snakket med en lege. Det kan være viktig for både effekt og sikkerhet, avslutter Aas.

KØ FOR RESEPT: Mange trekker kølapp for å hente ut resepten på antidepressiva på St. Hanshaugen.
Powered by Labrador CMS