Flyktninger i Norge mellom drømmer og virkelighet

Hadi og Ahmad flyktet til Norge. Etter de har kommet til landet, sliter de fortsatt med traumer og dårlige minner.

Publisert

Vonde minner

Siden konflikten brøt ut i Midtøsten har flere millioner mennesker blitt fordrevet fra landet og hundretusener har søkt tilflukt i Europa, hvorav et stort antall har funnet tilflukt i Norge.

Til tross for de enorme vanskelighetene, klarte mange av dem å lære språket, og slå seg ned på bare noen få år. Men å komme til et nytt land er ikke slutten på reisen. Mange av dem lider av psykiske problemer som følge av traumer og smertefulle minner som fortsatt hjemsøker dem.

Ingeniør i Libya - Sjåfør i Norge

Å ankomme dette landet var det mest rørende øyeblikket i livet mitt, og var som å vinne i lotto, sier Ahmad. Han beskriver turen til Norge som å rømme inn i en istid, spesielt i februar.


Ahmad jobber i posten som sjøfør. Foto: Thani Orabi

– Jeg er Ahmad fra Sudan. Jeg kom til Norge i 2014 på grunn av krigen i landet mitt. Jeg studerte IT ved universitetet der, men på grunn av de vanskelige forholdene kunne jeg ikke få papirene som beviste at jeg var en student der, forteller Ahmad.

Han forlot sitt gamle liv, vitnemål og arbeidserfaringen ble lagt til side.

– Jeg måtte begynne på nytt, sier Ahmad.

Til tross for problemene han møtte, som for eksempel å lære et nytt språk, og et nytt samfunn, er han veldig takknemlig.

– Jeg er veldig takknemlig for Norge fordi det var det eneste landet i verden som hjalp meg å starte på nytt. Jeg har fått førerkortet mitt, opprettet et transportfirma og har min egen varebil.

Livet til Ahmad har tatt en ny retning.

Historien hjalp meg ikke i Norge

Opplevelsen av asyl, det å forlate sitt hjemland og sin familie, og vonde minner preger en flyktnings hverdag. Hadi Amer opplever også at han måtte bygge et nytt liv i Norge.

Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle bo i Norge. Karrieren gikk bra, jeg hadde leilighet, bil og familie i Syria. Hadi (35) beskriver livet sitt i Syria som helt annerledes enn her i Norge.

Hadi Amer fra Syria. Foto: Thani Orabi


Hadi kom til Norge sommeren i 2015. Han studerte historie i universitetet i Syria, og tok en mastergrad i Egypt.

– Utdanningen hjalp meg ikke i Norge.

Derfor måtte han lære seg norsk på skolen, og så begynte han å studere bilmekaniker. Nå jobber han som det.

Han merker store forskjeller mellom Syria og Norge.

– Den største forandringen fra Syria, er Norge sitt forhold til tid. Da jeg kom for sent til bussen, måtte jeg gå rundt en halvtime i regnet. I Syria kunne jeg være for sen, forteller Amer.

– Her har folk også mer respekt for hverandre.




Powered by Labrador CMS