Møllergata skole står i fare for å bli lagt ned fra 2027, ifølge Utdanningsetatens forslag.

Foreldre og elever kjemper for å beholde skolen: – Vi ble sjokkerte, triste og skuffet

Utdanningsetaten foreslår å legge ned Møllergata skole fra 2027 – reaksjonene lot ikke vente på seg.

Publisert

I utkastet til ny skolebehovsplan foreslår Utdanningsetaten at Møllergata skole skal legges ned fra skolestart 2027. Forslaget har vekket sterke reaksjoner blant foreldre og ansatte ved skolen.

– Første reaksjon var at vi ble veldig sjokkerte, triste og skuffet. Vi vet at elevtallet har gått ned, men trodde vi var fredet, med tanke på stedet og plasseringer. Vi ser på Møllergata som en viktig og positiv ressurs i området, som trengs, sier FAU-leder og forelder Kristel Berre.

Ny skolebehovsplan

Ifølge direktør for skoleanlegg i Utdanningsetaten, Anders Fremming Anderssen, er forslaget en del av en større tilpasning i Osloskolen.

Anders Fremming Anderssen, direktør for skoleanlegg i Utdanningsetaten.

– I forslaget til ny skolebehovsplan har vi foreslått å avvikle Møllergata skole fra og med skolestart 2027. I likhet med resten av landet blir det færre barn i Oslo de neste årene. Antall elever i grunnskolen synker, og i flere deler av Oslo er det flere elevplasser enn det er behov for. I tillegg har Oslo kommune en krevende økonomisk situasjon. Det er ikke økonomisk bærekraftig å ha for mye ledig kapasitet i Osloskolen, sier Anderssen.

Utdanningsetaten viser til at Møllergata skole har lavt elevtall og et stort behov for rehabilitering i løpet av få år.

– Dersom det blir besluttet en avvikling av Møllergata skole, vurderer vi at skoleanlegget er godt egnet til voksenopplæring eller videregående opplæring. Elevene ved Møllergata skole vil bli flyttet til nærliggende barneskoler, sier han.

Blant elevene er skuffelsen stor. Mange av dem har engasjert seg i motstanden mot forslaget.

– Elevene er kjempeskuffet. De har startet sin egen Instagram-konto som er kjempefin – alle bør med på den. Der viser de hvorfor skolen er viktig, forteller Berre.

Berre er også sterkt bekymret for hva som vil skje med nærmiljøet dersom skolen forsvinner. Hun er redd for at barnefamiliene trekker seg ut.

– Hvis skolen forsvinner, rammer det også barnehagene etter hvert. Mange foreldre ønsker at barna skal vokse opp et sted de kan bli værende over tid. Uten en lokal skole blir det mer et "bruk og kast"-område, sier FAU-lederen.

Folkemøte mobiliserte nabolaget

I slutten av mars ble det arrangert et folkemøte med stort engasjement. Først og fremst ønsket de å engasjere nabolaget og vise fram hvorfor dem kjemper for skolen sin.

– Vi løftet fram historien – Møllergata var den første skolen med kvinnelige lærere, med elektrisitet og har landets eldste skolekorps. Elevrådet holdt en sterk appell, og vi fortalte om tilbud som klesbyttemarked og internasjonal kveld, forteller Berre.

– Etter møtet oppfordret vi alle til å bidra – med ressurser, ideer og støtte. Vi fikk god respons og ble virkelig kampklare. 

Også fra politikere har det kommet respons, ifølge Berre. Men foreldrene gir seg ikke. Nå jobber de langsiktig fram mot høringsfristen 14. mai.

Kristel Berre, FAU-leder og forelder ved Møllergata skole, kjemper for å bevare skolen.

– Torsdag skal hele skolen gå til rådhuset og ha en flashmob, hvor vi synger og markerer motstanden. Alle elevene får delta i kampen, det er veldig fint å se. Lærerne er også ekstremt engasjerte – det er kampvilje hos alle, sier hun.

Utdanningsetaten: – Elevene vil bli godt ivaretatt

Ifølge skolebehovsplanen vil elevene fra Møllergata skole få plass ved Ila og Lakkegata skole.

– Vi mener at elevene vil bli godt ivaretatt ved disse skolene, dersom det blir besluttet at skolen skal avvikles. Vi anbefaler at tiltaket gjennomføres fra skolestart 2027, sier Anderssen.

Han understreker at det vil bli lagt opp til prosesser med aktuelle skoler for å sikre god overgang.

– Dette gjelder spørsmål om blant annet inndeling av klasser og ivaretagelse ved ny skole. Inntaksområdene for skolene i området må endres som følge av en avvikling av skolen. Ansatte ivaretas etter Oslo kommunes gjeldende regelverk. Ingen faste ansatte mister jobben sin, og midlertidige ansatte har de samme rettighetene som faste i perioden de er ansatt.

Skolebehovsplanen skal vedtas av bystyret i desember 2025, men før den tid kan innbyggerne si sin mening. Utdanningsetatens forslag til skolebehovsplan er nå ute på høring fram til 14. mai.

– Høringen er åpen for alle. Det betyr at vi håper at elever, foreldre, skolen og andre kommer med sine innspill til de foreslåtte endringene. Dette er viktig for at vi skal få belyst forslagene så godt som mulig før videre saksgang, sier Anderssen.

– Ikke en bærekraftig løsning

Foreldrene mener på sin side at forslagets konsekvenser er undervurdert.

– Vi mener det er helt feil retning å overfylle klasserom og ikke gi barna plass til å utfolde seg. Det er ikke bærekraftig med 30 elever i et klasserom med én lærer som ikke har tid til å se og hjelpe hver enkelt. Jeg forstår at Oslo kommune er i økonomisk krise, men det burde ikke gå ut over barn og unge. Det er mange faktorer som spiller inn, og jeg tror ikke dette lønner seg på sikt. Vi ser jo hvordan ungdomskriminaliteten øker, sier Berre kritisk.

Til tross for usikkerheten, gir hun ikke opp håpet.

– Jeg håper selvfølgelig at dem snur. Uansett utfall skal vi gå med hodet hevet. Det finnes andre løsninger enn å legge ned Møllergata, avslutter hun.

Powered by Labrador CMS