Frykter å gå konkurs

COVID-19-pandemien har vært vanskelig for mange, særlig bedrifter lokalisert i Oslo. Nye undersøkelser viser at over halvparten frykter permitteringer og å gå konkurs.

Publisert Sist oppdatert

Frykt og dårlig økonomi

En undersøkelse gjennomført av NHO Reiseliv viser blant annet at 8 av 10 restaurantbedrifter i Oslo frykter å gå konkurs. Andre frykter permitteringer eller dårlig drift for bedriften grunnet blant annet sjenkestopp eller andre koronarelaterte restriksjoner i Oslo. Aleksandra Loyola (19) er barista på den lille restauranten «TeaOlogy» som ligger midt i Oslo sentrum. Arbeidsstedet hennes har trengt å tilpasse seg koronarestriksjonene.

- Jeg har ikke vært her siden starten av pandemien, men jeg har hørt de andre ansatte snakke om at det blir vanskelig å levere varene. Mesteparten av varene våre kommer fra utlandet, og det er litt vanskelig med å få det gjort. Vi mangler varer, sier Aleksandra.

Det har kommet mye kritikk mot regjeringen, spesielt de siste tidene, fra bedrifter og ansatte som ikke føler at de får nok hjelp. Den tidligere nevnte undersøkelsen fant også ut at 4 av 10 bedrifter har trengt å permittere ansatte, og 6 av 10 frykter stor risiko for permittering dersom sjenkestoppen fortsetter. Flere sliter også med å betale regninger, og flere lokale bedrifter i Oslo måtte stenge ned allerede de første ukene i januar.

- Dette er en privat bedrift, så jeg er usikker på om sjefene fikk noe hjelp av staten, nevner Aleksandra.

Kontaktløs levering redder

TeaOlogy har tatt i bruk Wolt for å klare seg økonomisk med de strengeste restriksjonene. Wolt, og andre matleveringstjenster som Foodora eller Just Eat, har blitt stadig mer populære i Oslo-området. Kontaktløs levering utenfor døra hjelper med å få kunder som er redde for å gå ut, eller som ikke kan gå ut grunnet sykdom eller karantene. Dette kan også holde bedrifter i driv i løpet av sterkere nedstengninger.

- Vi bruker Wolt for å fortsette å drive med restauranten selv om det er nedstengt. Det er løsningen, kommenterer Aleksandra Loyola.

Powered by Labrador CMS