TØYEN: Jan Erik Svendsen har en datter på seks år, og gleder seg over forbedringene i området. FOTO: 300070

Store endringer på Tøyen

Siden 2014 har Tøyen undergått et områdeløft etter en satsing fra bydelen.
I dag skryter beboerne av nærmiljøet.

Publisert Sist oppdatert

Siden 2014 har bydel Gamle Oslo fått tildelt 137 millioner kroner til innsatsområde Tøyen for å skape trygge bo- og oppvekstmiljøer, attraktive møteplasser og mye mer. Boligprisene har skutt i været og området begynner å bli et attraktivt sted for boligkjøpere. Flere store satsingsområdet er synlige i nærmiljøet, spesielt aktivitetshuset K1 og Sørli lekeplass.

– Folk benytter seg mye mer av utearealene, det er mye mer liv. Spesielt Tøyen Torg og lekeplassen har gjort området veldig mye finere, sier Jan Erik Svendsen, som har bodd på Tøyen i åtte år. Tidligere har området vært preget av høy kriminalitet og mørke gater.

Områdeløft

I dag er områdeløft Tøyen slått sammen med områdeløftet Grønland i en ny satsing. Satsingen Oslo Indre Øst skal vare til 2026. Etter sammenslåingen ble det vedtatt at forvaltningen av de kommunale midlene gikk til byrådet istedenfor bydelsutvalget, noe som skal gjøre det enklere å samfinansiere prosjekter som ligger utenfor bydelens ansvarsområde. Programstyret for satsingen er ledet av bydelsdirektør Tore Pran Olsen, og et lokalstyre bestående av beboerne, sikrer samarbeid mellom bydelen og befolkningen til å finne utfordringer og behov.

– Det handler om å få utløst de ressursene som er i området, sier Kjersti Grut, leder for delprogram Nærmiljø i satsingen Oslo Indre Øst. Hennes jobb er å skape et tryggere og bedre nærmiljø, spesielt for unge.

– Bedre fysiske møterom, som er en del av områdeløftet, er viktig for lokalsamfunnsutviklingen, påpeker Grut.

VEGGMALERI: Sørli Lekeplass og veggmaleriene som er spredd rundt i bydelen gir et koseligere nærmiljø. FOTO: 300070

Fikk kritikk

Høy kriminalitet har vært et problem på Tøyen og Grønland. I 2017, da områdeløftet Tøyen var på sitt fjerde år, var kriminaliteten fortsatt stigende. Det viste en dokumentar fra NRK Brennpunkt. Brennpunkt rettet spesielt kritikk til bydelstyret for å ikke ha lyttet nok til ungdommen i bydelen. Det ble lagt vekt på den høye kriminaliteten blant unge som skapte et mindre trygt miljø for barn i området. Knivstikking og salg av dop for å få råd til ny telefon, var ikke ukjent for de unge guttene Brennpunkt snakket med. Bydelen fikk også kritikk for å ikke ha et godt nok tilbud til eldre unge, mellom 16 og 23. Aktivitetshuset K1, en av de større satsingene i Tøyenløftet, var kun for ungdom opp til 16 og hadde korte åpningstider.

– Det var ikke tydelig hvilke midler eldre ungdom benyttet seg av, sier Kjersti Grut, som ble intervjuet i dokumentaren.

Siden da har eldre ungdom blitt en del av programmet og det er blitt laget en kommunikasjonsstrategi. Aktivitetshuset har, etter initiativ fra frivillige ungdommer på Tøyen, fått kaféen Central Park. Kaféen er et tilbud til ungdom mellom 16 og 23.

Powered by Labrador CMS