ULSRUD: Kim "Sinnsykshit" Larsen ved et av sine kunstverk på Ulsrud T-banestasjon.

St. Hanshaugen baner vei med betydningsfulle lovligvegger

I 2016 gjorde bydel St. Hanshaugen et vedtak som skulle forandre gatekunstens landskap i Oslo. Ved å åpne for lovligvegger, la de grunnlaget for en ny tid av kunstnerisk utfoldelse og samfunnsengasjement.

Publisert Sist oppdatert

I 2007 var gatekunstens tilstedeværelse kun begrenset til Hausmania-veggen. Men i dag har Oslo åpnet for flere lovligvegger, spesielt i bydel St. Hanshaugen. 

Dette har ført til en tydelig nedgang i antall anmeldelser av skadeverk, samtidig som det har gitt kunstnere som Kim "Sinnsykshit" Larsen en plattform hvor han kan uttrykke seg og vise detaljerte kunstverk som han har arbeidet med over tid.

Karakteristisk 

Han har satt sitt preg over flere vegger i Oslo. En gjenkjennelig stil, preget av spesifikke farger og former. Like tydelig på lerret som på vegger. 

Kunstverkene er detaljerte og tydelig gjennomført. Det er et tydelig resultat av omfattende tidsbruk og arbeid.

FONTENEHUSET: Utenfor fontenehuset har Kim "sinnsykshit" Larsen fått støtte til å dekorere veggen.
ØYEBLIKK: Symboliserer fellesskap, vennskap og solnedgangen papegøyene ser sammen.

- Aller best liker jeg å male detaljerte veggmalerier med langvarige prosesser, som kan arbeides på over flere dager og som får stå i mange år, sier Larsen.

Helsefremmende effekt

Bydelsutvalget satte av midler til gatekunst allerede i 2016. Kunst kan ha helsefremmende effekt, både for de som utøver og de som opplever den. Derfor ønsker bydelen å legge til rette for denne uttrykksformen. 

Nær Holbergs plass ligger fontenehuset - et arbeidsfelleskap for mennesker som har eller har hatt en psykisk sykdom. Utenfor inngangsdøren står en 20 meter lang mur hvor Larsen fikk støtte til å dekorere veggen. 

- Motivet var egentlig en bildeserie jeg hadde skisset ut i hodet lenge før jeg kom i kontakt med Fontenehuset, og jeg skulle opprinnelig male det som en bildeserie på lerret, forteller han.

Bildeserien viser en papegøye ved et åpent bur, som symboliserer utfordringene ved tunge tanker, vanskelige miljøer, rus og misbruk. Papegøyen representerer individet, håpet og muligheten til å unnslippe mørket. Senere flyr den ut av buret og lander ved en benk sammen med en ny venn.

Selv mener han at lovligvegger bidrar til å anerkjenne kunstformen og gir kunstnerne rom for kreativ utfoldelse. Samtidig får publikum en mulighet til å oppleve kunsten på en positiv og konstruktiv måte.

-  Det har sannsynligvis ført til en økning i antall gatekunstnere, ettersom det nå er mer tilgjengelig og sosialt akseptert å utøve denne kunstformen, sier Larsen.

Stor betydning for Urbant Verksted

Sammen med teamet på Urbant Verksted, arbeider Larsen med å gi barn og unge muligheten til å uttrykke seg gjennom gatekunst.

Abu Marong, daglig leder ved Urbant Verksted, hevder at lovligveggene gir gatekunsten et trygt rom, samtidig som Urbant Verksted får muligheten til å holde workshops for barn og ungdom.

Abu Marong.

-  Å introdusere barn til gatekunst gir dem en rekke fordeler. Først og fremst gir det dem en arena for å uttrykke seg fritt, noe som bidrar til å styrke deres selvtillit og selvbilde, forklarer Marong.

Under disse workshopene får deltakerne muligheten til å utforske sin kreativitet og forbedre sine ferdigheter, samtidig som verkstedet kan tilby en arbeidsplass for dyktige kunstnere.

- Ved å ha tilgang til lovligvegger, kan vi veilede, inspirere og sysselsette samtidig som vi fremmer kunstnerisk selvuttrykk og samfunnsengasjement.

Inkludering og mangfold

Med fokus på inkludering og mangfold, ser Marong gatekunst som en kraftig katalysator for å skape et mer sammensveiset og variert samfunn. Gjennom å gi flere tilgang til lovligvegger, fremmer Urbant Verksted en åpen og tolererende kultur der ulike perspektiver og uttrykk verdsettes.

- Fordelen ved å etablere lovligvegger og andre initiativer er at det gir folk en legitim arena for å utforske sin kreativitet og uttrykke seg fritt. Dette fører til en mer levende og dynamisk bykultur, der gatekunst fungerer som et levende uttrykk for byens sjel og identitet, sier Marong.

Et levende bidrag

I en e-post fra Oslo kommune til OsloNytt, uttaler bydel St. Hanshaugen at gatekunsten har vært en vital identitetsbygger og bidrag til mangfoldige kunstuttrykk i byen. 

Gatekunst er en viktig identitetsbygger og bidrag til mangfoldige kunstuttrykk og til utformingen av Oslos urbane byrom og der folk bor. Slik gir gatekunst sitt levende bidrag i bydelen vår også. 

De lovlige friveggene kan brukes av alle, og alle som bruker dem blir sett og får et kreativt sted å leke seg. Denne kunsten er gjennomtenkt, forankret og tillatt. Med gode rutiner og åpen dialog med kunstnerne har vi over år nå sett hvor mye fint vi kan få til. 

Powered by Labrador CMS