Gratis festival for ungdom i Stensparken den 23. mai!

Gratis festival på Haugen - stramt budsjett for arrangørene
Haugenfestivalen satser på gratis kultur for ungdom, men med lavere budsjett enn tidligere. Støtten fra ungdomsrådet ble avgjørende for gjennomføringen.

Ungdomsrådet gir støtte til Haugenfestivalen – men med måte
– Vi ønsker å støtte gode tiltak, men må også tenke på helheten, sier Tone Lauvstad.
Ungdomsrådet i bydel St. Hanshaugen har valgt å støtte Haugenfestivalen også i 2025, men med et lavere beløp enn arrangørene søkte om. Festivalen ba om 50 000 kroner, men ungdomsrådet valgte å innvilge 25 000 kroner – samme sum som i fjor.
– Det var ikke stor uenighet i rådet. Det kom inn to forslag med ulike beløp, men etter en stemmerunde landet flertallet på 25 000 kroner, forklarer Tone Lauvstad, som er sekretær for ungdomsrådet.
Begrenset budsjett
Totalt har ungdomsrådet i bydelen fått tildelt 91 981 kroner i tilskuddsmidler for 2025. Pengene kommer fra Kulturetaten og fordeles mellom bydelene etter en modell med både grunnstøtte og antall ungdommer.
– Alle ungdomsråd får 30 000 kroner i grunnstøtte, og så fordeles resten etter hvor mange ungdommer mellom 13 og 19 år som bor i bydelen. I vår bydel får vi 40,30 kroner per ungdom, basert på befolkningsstatistikken fra Oslo kommune, forteller Lauvstad.
Med et relativt begrenset budsjett, mener ungdomsrådet det er viktig å fordele midlene rettferdig.
– I fjor fikk vi inn ni søknader. Vi vet ikke hvor mange det blir i år, så vi må være forsiktige med å bruke opp for mye av midlene for tidlig, sier hun.
Klare kriterier for støtte
For å få innvilget støtte fra ungdomsrådet, må søkere oppfylle flere krav. Blant annet må ungdom mellom 12 og 19 år være med i planleggingen, tiltaket må være rettet mot ungdom i bydelen, og det må bidra til fellesskap og sosiale arenaer.
– Kriteriene ligger i søknadsskjemaet som er tilgjengelig på nett. Vi krever også at det leveres en rapport innen én måned etter gjennomført tiltak, med detaljert budsjett, opplyser Lauvstad.

Et populært arrangement
Selv om hun ikke snakker på vegne av hele rådet, har Tone Lauvstad selv erfaring med Haugenfestivalen.
– Jeg var så heldig å få jobbe på festivalen i fjor. Det var tydelig at mange ungdommer i ulike aldre deltok, og det var et variert musikktilbud. I tillegg fikk ungdommene gratis mat, og det virket som om de koste seg masse i sola, sier hun.
I fjor var Haugenfestivalen den aktøren som mottok mest støtte fra ungdomsrådet. Og det er altså den summen fra 2024 som nå gjentas i 2025.
– Vi ønsker å støtte gode tiltak, og Haugenfestivalen er absolutt et sånt tiltak. Samtidig må vi også være ansvarlige og tenke på helheten i budsjettet vårt, sier Lauvstad.
– Uten støtten fra ungdomsrådet hadde det blitt en stusselig festival
Haugenfestivalen har som mål å gjøre kultur tilgjengelig for alle – helt gratis. Men i år har økonomien satt tydelige spor.
– Målet vårt er å skape en gratis og inkluderende festival for ungdom, uansett sosioøkonomiske forutsetninger. Vi vil tilby en sosial arena og gi unge erfaring med både kulturarbeid og arrangementsplanlegging, sier prosjektleder Øystein Hauso.

Festivalen arrangeres på Huset på Haugen og har i flere år vært et populært lavterskeltilbud for ungdom i bydelen St. Hanshaugen. I fjor besøkte mellom 200 og 300 ungdommer festivalen, ifølge Hauso. I år er ambisjonene de samme – men formatet litt mindre.
– Vi er noe nedskalert sammenlignet med tidligere år. Det handler rett og slett om at økonomien ikke er som før, forteller han.
Mangler budsjettgaranti fra bydelen
Tidligere har bydelen dekket store deler av festivalbudsjettet, men i 2025 har arrangørene ikke hatt samme trygghet.
– Vi har ikke hatt den garantien fra bydelen i år, noe som nok henger sammen med den økonomiske situasjonen både på St. Hanshaugen og i Oslo. Derfor har vi vært helt avhengige av støtte utenfra for å få det til, sier Hauso.
Haugenfestivalen har i år mottatt 25 000 kroner i støtte fra ungdomsrådet – samme sum som i fjor – og har i tillegg fått tilsvarende beløp fra andre sponsorer.
– Uten støtten fra ungdomsrådet og de andre bidragsyterne ville festivalen sett utrolig stusselig ut. Da kunne vi ikke levert et profesjonelt arrangement. Nå får vi i det minste til en mindre scene og et fullverdig tilbud, sier han.
Ungdommene gjør jobben
Et av kjerneprinsippene for festivalen er at ungdommene selv skal ha en aktiv rolle. Gjennom året er flere ungdommer involvert i planlegging, booking, gjennomføring og markedsføring.
– Det er ungdommene som får det til å skje. Vi har husverter og kaféverter ansatt gjennom støtte fra Bufdir. De er med og planlegger, henter inn artister, styrer sosiale medier og sørger for at det blir gratis mat. Noen har til og med teknisk ansvar, forteller Hauso.
Han er tydelig på at festivalen skal være et åpent og trygt sted for alle ungdommer – uten økonomiske hindringer.
– Det skal være mulig å delta uten å betale en eneste krone, understreker han.
Lek, latter og lav terskel
I tillegg til konserter og gratis mat byr Haugenfestivalen på sosiale aktiviteter for og med ungdom.
– Det gjør arrangementet veldig tilgjengelig og inkluderende. Blant annet vet jeg at de skal arrangere en stor stollek, sier Tine Rakstad, som er med på å planlegge festivalen.

Hun understreker at det er viktig med tiltak som skaper fellesskap og lav terskel for deltakelse.
– Det blir en morsom fest for både store og små! Det viktigste er at alle som vil være med, føler seg velkommen, forteller hun.
Festivalen er i hovedsak rettet mot ungdom mellom 13 og 19 år, men er åpen for alle. De som er over 20 år må likevel betale en liten sum hvis de ønsker å få servert mat.