Unge gründere med store ambisjoner

Ida Wik (til venstre) og Celine Asche holder første nummer av magasinet ZCAND 2024. Foto: Tone H H Bull-Kjølaas

Åpnet suksessfirma på jenterommet som 17-åring

32 000 følgere på TikTok klinger i kassa for Celine Aschehoug Hesthaug, som selger klær fra eget design til skoleungdom.  Nå har hun lansert magasinet ZCAND sammen Ida Wikstrøm Lauksund.

Publisert Sist oppdatert

  Hvordan startet denne historien, Celine?

–Natten før en matteprøve på andreklasse i videregående, greide jeg ikke å sove.  Tankene gikk bare rundt, så jeg tok frem iPaden og tegnet en t-skjorte, inspirert av et Martini-glass.  "Søren, jeg skulle hatt en kul t-skjorte", tenkte jeg og printet den opp fra Tyskland.

Da t-skjorten kom, brukte jeg den på skolen.  Folk lurte på hvor den kom fra, og så bare rullet det på. Fra det øyeblikket så forstod jeg hva jeg ville gjøre her i livet.  Etter at skolen var ferdig for dagen, sprang jeg bokstavelig talt hjem og begynte å jobbe på en plan;  Jeg måtte finne et navn på klesmerket, hvordan jeg skulle markedsføre meg, hvilke priser jeg kunne ta og bestemme meg for hva jeg skulle designe som neste plagg, så det var ganske mye arbeid.  

Jeg ville også ha initialene mine med i navnet på merket, CAH, og jeg tror jeg prøvde hundrevis av kombinasjoner før jeg kom opp med navnet LADICAH.  For å være ærlig, så likte jeg ikke navnet til å begynne med, men nå bare elsker jeg det! 

  Og sånn ble LADICAH til, sier Celine mens øynene glitrer i søndagssolen som skinner inn gjennom glasset i de store butikkvinduene. 

–Tro på deg selv, du får det til!

Just because it is hard, does not mean it is impossible.

Ida & Celine

 Hvordan fikk dere idéen til magasinet? 

–ZCAND  ble skapt på en hjørnecafé i Spania, mens vi drakk latte og leste magasiner.  Noe manglet i magasinene som vi elsket å lese.  En essens.  Kanskje en tilhørighet.  En identitet.

–Vi begynte å lage et magasin for tenåringer som oss selv, den dagen, forklarer Ida.

Visjonen var og er helt klar;  de to gründerne ønsker å lage et magasin som alle bare ha.

–Jeg kan ikke se meg selv lage dette magasinet sammen noen andre enn Celine, hun er en stor drømmer med høye ambisjoner.  Hun har også lært meg å ikke bry meg så mye om hva andre mennesker tenker om meg, eller mine avgjørelser. Og om det er noe som vi tenåringer må snakke mere om, så er det grunnen til at selvtillit er et av hovedtemaene i magasinet vårt.  Selvtillit og unge entreprenører, tillegger hun.

Store drømmer og høye ambisjoner

Selvtillit er et tema jentene tar opp flere ganger i magasinet.  Celine forteller om da hun og Ida ble venner, og hvordan hun på impuls bestemte seg for å besøke henne i Spania, der Ida studerte anatomi.

–Det er ikke vanlig å finne folk med store drømmer som virkelig tror på og er i stand til å realisere drømmene sine, sånn som Ida.  Hun har de største og villeste visjonene, og det gjør meg skikkelig spent på fremtiden for magasinet.  Jeg er sikker på at alle kommer til å like hva Ida presenterer for oss, skryter Celine av venninnen.

 Det er høyt under taket i butikklokalet, og fargeglade, røde ballonger flyter mot himmelhvelvingene sammen stjerner i sølv og hvitt. 

Lik Hippolyta og Penthesilea -  amazondronninger i gresk mytologi,  har de to gründerne tatt sosiale medier som TikTok og Instagram med de beste krigerne i kampen om popularitet og "likes" hos kundene. Amerikansk college-design og spennende fotografier av unge, vakre og vellykkede tenåringer på et flott hotell, har erobret de yngre krefter i en kodeks full av stil og matriarkat.

–TikTok har vært en "gamechanger" for meg, sier Celine med entusiasme og fortsetter:

Utklipp fra Magazine ZCAND. Foto: Tone H H Bull-Kjølaas

–Jeg har ikke brukt én eneste krone på markedsføring!

  Selvlært

 Salgsbordene som ballongene er festet i, er nå er helt tomme for store bunker med pent brettede klær.  På et klesstativ henger noen enslige, gråblå hettegensere.

  Hele kolleksjonen ble revet bort på rekordtid da Celine åpnet dørene til alle de håpefulle tenåringene som hadde tatt turen til pop-up butikken.

  Hun var ikke helt alene om å åpne dører;  –Med seg på jobb, har hun kjæresten og en masse gode venner.  Mamma er også med, men ønsker ikke å stå frem i intervjuet.

–Dette har Celine gjort helt på egen hånd, så du skal bare snakke med henne,  jeg skal ikke være med, humrer hun -mens hun lurer på om journalisten gjør opptak av samtalen?  Stryk og slett alt det der, sier hun strengt.  Vi følger ordren.:)

  –Men det er ikke til å unngå å nevne at familie, kjæreste og venner former en trygg sirkel rundt Celine og hennes suksessfirma.

Remember that this is your world. You can create anything that you desire.

Ida & Celine.

  Flere av venninnene har stilt opp til foto-shoots, kjæresten fungerer som bodyguard og  modell i en av Celines kreasjoner, en amerikansk college-inspirert hettegenser i gråblå design.  Under pop-upen har kjæresten fungert som dørvakt.  Venninnene er også med i den første utgaven av magasinet, de er selvfølgelig stjerne-modeller i Celines kolleksjon,  og mamma hjelper til litt over alt. 

–Valg av location for fotoshooten baserer jeg på den stemningen jeg ønsker at klærne skal formidle til kundene.  Hittill har det kun vært én offisiell foto-shoot for LADICAH, der modellene stod for egen sminke, jeg var stylist og venninnen min var fotograf. 

Utklipp fra Magazine ZCAND. Foto: Tone H H Bull-Kjølaas.

 Denne fotoshooten fant sted på et hotellrom, da bildene skulle formidle følelsen av å ha på seg koseklær mens man gjør seg klar for en morsom kveld med venninner.  Jeg prøver å holde et sånt litt personlig forhold med kundene, og om jeg kan komme med en oppfordring, så er det at om du har lyst til å gjøre noe, så må du bare sette i gang. 

 Kjør på, så gjør vi det!  oppfordrer gründeren.

Har du gått på forretningsskole eller fått hjelp av noen?

–Jeg startet LADICAH da jeg var 17 år på jenterommet.  Alt som jeg vet om "business", har jeg lært av meg selv.

Hade du penger da du startet opp?

Celines mamma foreviger suksess-salgsteamet med et bilde. Foto: Tone H H Bull-Kjølaas.

–Jeg hadde bare hatt småjobber, på en burger og i en grønnsaksbutikk, og bodde fremdeles hjemme da jeg startet firmaet. Pengene fra disse småjobbene var hva jeg brukte til å starte klesmerket mitt.  For å være ærlig, så starta jeg nesten uten penger.   

  

Helt vilt

–Dette ble helt vilt!  utroper Celine med begeistring.

  Dagen har vært en suksess.  Celine forteller at søsteren hennes hadde hørt at noen sa at de skulle komme til Pop-Upen veldig tidlig og på samme gang som det var gøy, ble hun litt redd for støy til naboene så tidlig på morgenen. 

–Vi kom ekstra tidlig til lokalet, og antallet kunder som ventet utenfor, bare økte og økte.  Plutselig var det over 400 personer utenfor her.  En mor og datter hadde kommet helt ifra Karasjok.  Det var imponerende. Jeg satte kjæresten min og noen venner til å være dørvakter, for det ble plutselig så mye folk.  

  –Dermed tenkte jeg at jeg måtte prøve å ta en takkerunde blant alle de som ventet der ute.  Goodiebags og klær forsvant i løpet av den første halvtimen.

Har du noen varer som du fremdeles kan selge?

–Mange kjøpte flere produkter, og nå har jeg bare noen klistremerker og magasin tilbake.  Én hettegenser.  De andre produktene på hengeren er også solgt, sier hun og nikker mot et klesstativ.  

Hvor produserer du klærne dine?

–Fabrikken ligger i Portugal, for jeg er ikke den beste på å sy og sånt, men jeg liker administrasjonsdelen og på en måte kunne designe, da.  Og så er det fint at noen kan sy for meg.

 I september i fjor var jeg nede på fabrikken, og det var så spennende!  I løpet av turen på 8 timer var jeg på en masse ulike fabrikker.  Så var det å forhandle.  Måtte dobbeltsjekke at det var greit og sånn, da.  Hun smiler og ser bort på Ida.

–Så var det noen flere møter der jeg så på nye design.  Det blir så bra!

Hva er planene dine nå i 2024 for firmaet?

Utklipp fra Magazine ZCAND. Foto: Tone H H Bull-Kjølaas.

–Milltærtjenesten tar opp et halvår, så blir det kanskje entreprenør-utdannelse, markedsføring eller lignende, når jeg er ferdig med avtjent tjeneste.  Jeg skal definitivt videreutvikle produktene mine, dette er bare begynnelsen, avslutter Celine Aschehoug Hesthagen entusiastisk.

Merk deg navnene på disse to unge gründerne; Ida Wik og Celine Asche. 

 De har blitt et fenomen blant tenåringer, unge markedsføringstalenter som ikke er redde for å by på seg selv og invitere flere inn i varmen.  I magasinet gir jentene oppfordringer, råd og tips til andre ungdommer som ønsker å fullføre en drøm eller to. Celine og Ida sier at du må tro på deg selv og drømmene dine.  Hvem kan vel motstå en sånn oppfordring?

 Tenårings-rommet har blitt et arnested for nye entreprenører, og kanskje er det en økonomisk og bærekraftig modell for flere også?

  I 1976, da Jobs var 21 og Wozniak var 26, grunnla de Apple Computer i garasjen til familien Jobs.  Mange solide selskap har begynt i en garasje, eller på et tenåringsrom.  Skal du tjene penger, uten å arve store verdier, må du få fart på inntjeningen.  Det viser iallfall statistikken, og klinget i kassa hos disse unge gründerne, som tror på å dele suksessen med alle som har en drøm ...

Som Henry S. Haskins (aksjemegler og forfatter, 1875-1957) så uttrykkelig sa; "Hva som ligger bak oss og hva som ligger foran oss, er ingenting i forhold til hva som ligger i oss ...(Meditations,1940)..

 

Powered by Labrador CMS