
Hjelper innbyggerne med å mestre det digitale: – Noen blir rørt
Hver uke stiller frivillige på Tøyen opp for å hjelpe innbyggere med alt fra mobilbruk til nettbank. Tilbudet har blitt en viktig støtte i den digitale hverdagen.
– Vi ser et stort engasjement blant folk her, og det betyr mye for oss.
Det sier prosjektleder i bydel Gamle Oslo, Vendula Hurník Åtland. Tøyen frivilligsentral driver en rekke ulike aktiviteter – alt fra datahjelp til språkkaféer og sosiale møteplasser. Hver onsdag arrangeres datahjelp på Deichman Tøyen, hvor frivillige med god teknisk kompetanse står klare til å bistå.
– Vi ser at mange i bydelen har behov for hjelp med digitale tjenester enten det gjelder mobil, PC eller nettbrett. Datahjelpen er et tilbud som skal gjøre det enklere for folk å få den støtten de trenger, sier Åtland.
Imponert over innbyggerne
Det er to frivilligsentraler i bydel Gamle Oslo. Prosjektlederen er imponert over det store engasjementet blant innbyggerne i bydelen. På Tøyen og Grønland har de over 160 frivillige tilknyttet ulike aktiviteter. Sentralene legger til rette for samarbeid på tvers av aktører og skaper møteplasser for innbyggerne.
I løpet av de siste årene har datahjelpen blitt et viktig tilbud, spesielt for dem som ikke har et nettverk eller familie som kan støtte dem med digitale utfordringer. Selv om mange av deltakerne er eldre, er det også yngre som benytter seg av hjelpen.
– Det er ikke alltid store problemer. Noen trenger hjelp til å laste ned en app, forstå innstillinger på telefonen eller lære hvordan man bruker nettbank. Vi ser også at mange setter pris på bare å ha noen å spørre, sier hun.
Hver uke stiller én til to frivillige opp og hjelper de som kommer. Noen ganger er det to personer innom, andre ganger flere. Det er et lavterskeltilbud hvor man møter opp og får hjelp der og da.
Satser på vekst
– Vi har flere dyktige frivillige som bidrar på datahjelp, og vi ser alltid på muligheter for å utvide tilbudet etter behov. Det er behov for det og det er mange i bydelen som ønsker å bidra, sier Åtland.
Rekrutteringen skjer via frivillig.no, lokale arrangementer og et nettverk av frivillige som deler informasjon.
– Vi ønsker å være synlige og tilgjengelige slik at folk vet hvor de kan få hjelp når de trenger det. Det gir trygghet å vite at det finnes hjelp.
Å kunne henvise til datahjelpen gir mange en trygghet i en tid hvor digital kompetanse blir stadig viktigere.

Lærerikt for begge parter
En av de frivillige på datahjelpen ved Tøyen frivilligsentral, er Sander Flatmoen Lee. Han har vært med i noen måneder etter å ha funnet tilbudet via en annonse. Lee beskriver det som en givende opplevelse hvor han får kombinert sin interesse for teknologi med muligheten til å hjelpe andre.
– Det passer fint å komme hit etter jobb. Jeg er interessert i teknologi, og ville ha noe ved siden av jobben for å se om jeg trives med det, sier han.
Lee forteller at det er flest eldre folk som kommer for å få hjelp. Mange sliter med å bruke touchskjerm, holde styr på passord eller logge inn på tjenester som e-post, Helsenorge eller BankID.
– Noen vil at jeg bare skal gjøre det for dem, mens andre skriver ned det jeg viser for å huske det. For noen er det veldig vanskelig å skjønne, og det er forståelig.
Han prøver å komme innom hver onsdag. Opplevelsen har også gjort inntrykk på ham personlig.
– Jeg har faktisk fått blomster av en mann jeg har hjulpet. Noen blir rørt fordi de føler at ingen kan hjelpe dem, spesielt hvis de ikke har familie eller et nettverk i nærheten.