Minihus: Paret betalte under tre millioner for minihuset på St. Hanshaugen. De reagerer sterkt på leilighetsnormen i Oslo.

Høyre vil skrote leilighetsnormen

- Når jeg kommer hjem og ser det rare dukkehuset som står her, får jeg ro i sjela, sier Carl Fredrik Straumsheim. Leilighetsnormen hindrer flere fra å oppleve det samme.

Publisert Sist oppdatert

Med seg har han samboer og amerikaner Ryan Elliot Gever. Paret flyttet inn i den lille leiligheten i Zetlitz’ gate i 2019, og forteller at de så på alt av leiligheter innenfor ring 2.

- Det var ingenting som kunne sammenlignes med denne plassen. Jeg trodde det ville bli mer konkurranse, men til slutt var det bare oss og en annen som endte i budrunde, sier Straumsheim.

Bør mykes opp

Etter at Oslo Arbeiderparti nylig sa nei til å droppe leilighetsnormen, som sier at leiligheter som bygges må være på minimum 35 kvadratmeter, har paret engasjert seg i saken. Sist med et debattinnlegg i Avisa Oslo.

- Det er trist å tenke på at regelen hindrer folk fra å skaffe seg fine, små boliger. Man sparer masse penger, og alle har ikke de samme behovene, sier Elliot Gever.

Det tøffe boligmarkedet i Oslo får konsekvenser for flere. I august i fjor rapporterte Studentsamskipnaden i Oslo om at nesten 3500 studenter står i kø til studentboliger i byen. Det får Elliot Gever og Straumsheim til å reagere.

- Mange må konkurrere med familier og andre etablerte. Hvorfor ikke lage mindre boliger studenter kan konkurrere om, drøfter Straumsheim.

Vinduet mot bakgården: Den lille bygningen har stått der helt siden 1800-tallet.

Minimalistisk

Pandemien preget de første årene til paret. Boligen består av en liten stue med to stoler, bad, kjøkken og en sovealkove med plass til seng, pult og PC-skjerm. Det førte til at de måtte utnytte alt de hadde av plass.

- Gjennom store deler av pandemien hadde begge hjemmekontor. Det var noen ganger en av oss måtte ha møter på badet, forteller Straumsheim.

Elliot Gever har bakgrunn fra byplanlegging, og jobber nå med byutvikling i Oslo. Tidligere har han hatt mye erfaring med studentboliger i USA. Han er klar på at landet han kommer fra gjør mye feil, men at Norge har noe å lære når det kommer til det private markedet.

- Kvadratmeter er ikke en perfekt måte å måle kvaliteten til en bolig på. Det finnes veldig mange leiligheter på 60 kvadratmeter som har helt håpløs planløsning. Når man legger en hard regel på at ingen leiligheter kan være under 35 kvadrat, klarer man ikke å skape slike steder som dette, legger Straumsheim til.

Klar beskjed fra Høyre

- Normens tid er forbi, sier Høyre-politiker og leder for byutviklingsutvalget i Oslo bystyre James Stove Lorentzen.

Han forklarer at rundt femti prosent av innbyggerne i Oslo bor alene, og at flere av disse etter all sannsynlighet er unge og førstegangsboere. Stove Lorentzen peker på de høye boligprisene i byen, og er klar på at mindre leiligheter vil gjøre det lettere for folk som både vil bo og leie i de sentrale områdene.

- Når man snakker om å oppheve normen betyr det riktignok ikke at man skal teppebombe byen med små leiligheter. Boligene skal fortsatt reguleres, sier han.

Stove Lorentzen forteller at antall sekundærboliger i Oslo har gått ned. Det er ifølge ham bra for folk som ønsker å kjøpe, men mindre positivt for leiemarkedet.

- Få leiligheter resulterer i høye leiepriser, noe man ser nå. Det har vi advart mot lenge, sier han.

- Et motargument man ofte hører er at folk bor i leilighetene kun en kort periode, og at det kan få konsekvenser for bomiljøene. Det argumentet kjøper jeg ikke. At unge mennesker møter på nye fjes tror jeg bare er positivt.

Normen bør fjernes: James Stove Lorentzen og Høyre er klare i sin sak. Med seg har han politisk rådgiver Marthe Hestenes Håkonsen.
Powered by Labrador CMS