Ingvild Husby Halderaker på vitnemålsutdeling. FOTO: Privat

Ingvild Husby Halderaker (20): - Hadde det ikke vært for Kongsskogen hadde jeg ikke klart å fullføre videregående

Skolen som ligger gjemt i et kontorbygg på Ensjø, er grunnen til at Ingvild Husby Halderaker (20) fra Oslo klarte å fullføre videregående skole. Rektor ved skolen tror det er mange som kunne hatt nytte av tilbudet, men som ikke vet om det.

Publisert Sist oppdatert

Halderaker (20) startet på videregående i 2019 og gikk først ett år på Valle Hovin videregående før hun skjønte at hun ikke klarte å gå der lenger. Det var bare en tilfeldighet at 20-åringen kom over Kongsskogen Videregående, som er en videregående skole som er et alternativ på ordinær skole for elever som har psykiske og/eller sosiale vansker. Her får hver enkelt elev tilrettelagt opplæring, i tillegg til tett oppfølging.

— Jeg var i en situasjon hvor jeg ikke klarte å gå på skolen jeg gikk på, så jeg googlet litt rundt. Da kom Kongsskogen opp, forteller Halderaker.

Halderaker ringte til skolen, som egentlig ikke hadde flere tilgjengelige plasser, men heldigvis for 20-åringen så lagde de en plass for henne. I starten av 2020 begynte Halderaker på Kongsskogen vgs.

Bedring etter bare et halvt år

På bare et halvt år merket 20-åringen bedring i både motivasjon og psykisk helse.

— Da jeg startet på Kongsskogen hadde jeg ikke mange nære venner, og jeg hadde det ikke noe bra med meg selv, sier hun.

— Det er stor forståelse for at alle dager ikke er like lette, så alt av sosial angst har blitt mye mildere. Nå klarer jeg å være i hundre prosent jobb og er aktiv i politikken. Jeg klarer mye mer nå enn jeg gjorde i 2020, forteller Halderaker

Flere kunne hatt nytte av tilbudet

Kongsskogen Videregående ligger på Ensjø, i bydel Gamle Oslo. Skolen er en del av det kommunale skoletilbudet for hele Oslo. Dessverre er det ikke mange som vet om tilbudet.

Rektor ved Kongsskogen Videregående, Ann-Kristin Hoksrud Høgseth forteller at de har mer enn nok søkere, men det må være litt mer åpent for alle.

— Det er kanskje noen som sitter hjemme og ikke vet om tilbudet som kunne hatt nytte av det. Mange av våre elever forteller at de oppdaget skolen ved en tilfeldighet, forteller hun.

— Det er ikke lett å løpe 100-meter på krykker

Høgseth forteller at det er viktig for dem at elevene blir trygge på personalet, og at de føler seg sett. Her vet stort sett alle hvem alle er.

Videre forteller hun at lærerne er gode på å tilrettelegge.

— De gjør det de kan for å finne ut hva elevene kan. Hvis ikke eleven kan snakke, så får de skrive, og hvis de ikke kan skrive så får de snakke eller tegne.

Det som gjør skolen så viktig for elevene som går her er at de kan komme et sted å være seg selv.

— Alle har et eller annet de sliter med, forteller hun.

Assisterende rektor Christine Jordheim til ventsre. Rektor Ann-Kristin Hoksrud Høgseth til høyre. Foto: Liv Malin Skodje

Rektoren synes det er viktig at elevene er stolte av seg selv.

— Vær nå stolt for at du tillegg til de psykiske utfordringene, faktisk klarer å komme på skole, og at du får det til. Det er ikke så lett å løpe 100-meter hvis du går på krykker, er budskapet hun har til elevene ved skolen.

Ønsker bedre tilrettelegging i skolen

I høst er det kommunevalg. Ingvild Husby Halderaker håper på flere midler til helsesykepleiere, og at man ser på muligheten for å etablere flere skoler som Kongsskogen. Eller eventuelt muligheten for å opprette klasser på vanlige videregående skoler, med tilsvarende tilrettelegging. I tillegg mener hun at lærerutdanningen burde inneholdt mer opplæring innen psykisk helse og tilrettelegging.

Kommunikasjonssjef for Mental Helse Ungdom, Adrian Lorentsson ønsker også flere skoler som Kongsskogen, men mener også at alle andre videregående skoler burde vært litt mer som dem.

— Man kan jo åpenbart ikke bruke like mye ressurser på vanlig vgs som man kan på Kongsskogen, men det går an å tenke den modellen for enkelteleven. Så kunne man jo hatt den kompetansen lærerne på Kongsskogen besitter, da.

Lorentsson tror også det har mye å si at man kan få litt mer tid på seg.

— Etter hvert som man fungerer bedre kan man gjøre det bedre på skolen. Det å få bedre tid tror jeg kan hjelpe mange fra et liv som ung ufør og fra fattigdom.

Selv tok Halderaker videregående skole over fire år, hvor et og et halvt år ble tatt på Valle Hovin Videregående, mens resterende to og et halvt år ble fullført på Kongsskogen vgs.

Slik søker du

Fristen for å søke etter skoleplass på Kongsskogen vgs, er den 1. februar. Skolen har ellers åpen dag den 16. og 17. januar, slik at man kan komme på besøk og få bedre innsikt i deres tilbud. Husk bare å avtale tid med skolen på forhånd.

Powered by Labrador CMS