Interkulturelt museum er aktuelle med den nye utstillingen Hjertebank.

Kjærlighet i hovedstaden

Kjærlighet er et begrep som kan bety så mange forskjellige ting. Men hva er egentlig Oslos innbyggere syn på kjærligheten? Interkulturelt museums nye utstilling Hjertebank, skal svare på akkurat dette.

Publisert

Interkulturelt museum ligger på Tøyen, og har siden 2006 vært et museum. Bygningen, som originalt var et fengsel, ble brukt som startet som et kultursenter i 1994. Interkulturelt museum er en avdeling av Oslomuseet, som har flere andre avdelinger rundt om i Oslo.

Gazi Özcan er avdelingsleder ved museet, og forteller at museet jobber mest med kunst ut fra samfunnsperspektivet, og kulturhistoriske utstillinger.

-Akkurat denne delen av museet jobber mye med materiell kulturarv, og historier i samtid. Vi har samarbeidet med norske og internasjonale kunstnere, og vi har hatt mange ulik tematikker i galleriet vårt. I tillegg til vår nye utstilling, har vi en annen fast utstilling som heter Typisk dem. Det er en fast utstilling om fordommer, hva de er, hvor de kommer fra, og hva fordommer kan føre til.

Hva tenker oslos befolkning om kjærlighet?

I mars åpnet Interkulturelt museum en ny utstilling, som heter hjertebank. Utstillingen handler om forelskelse, kjærlighet og pardannelse i dagens Oslo. Med en fargerik utstilling, videoer og fortellinger om kjærligheten, får vi se hva oslo-boere tenker om kjærligheten.

Gazi forteller om utviklingen av prosjektet, og at han hadde ideen lenge. Som regel planlegger de hvilke tematikker de ønsker å ha i utstillingen lenge før, og kjærlighet er et så bredt tema, som berører de aller fleste.

-Alle har en tanke om hva kjærlighet og forelskelse betyr, og det synet har utviklet seg mye siden fortiden. Kjærlighet og kjønnsroller før og nå har endret seg mye. Denne utstillingen handler om hva Oslo tenker om kjærlighet og forelskelse, og er rett og slett en gave fra Oslos befolkning til Oslo.

Utstillingen inneholder alt fra videoer og bilder, og folks historier og assosiasjoner til kjærligheten.

Kjørte rundt i Oslo

Det første året av utviklingen av utstillingen, var preget av mye research og planlegging. Men så kom korona, og det å samle inn materiale til utstillingen viste seg og bli vanskelig. For å nå ut til andre mennesker transformerte de en vanlig Toyota om til en Loveyota, som de brukte for å kjøre rundt om i Oslo. De intervjuet over 170 mennesker om kjærligheten, de ulike historiene og fortellingene, og alt det gode og vonde som kommer med forelskelse.

-Det var viktig for oss og ikke definere hva kjærlighet og forelskelse er, men heller å la folk fortelle om sine egne opplevelser. Det er opp til individet og definere hva kjærligheten er. I tilegg til dette jobbet vi også med et rådgiverorgan som kommer utenifra. Til denne utstillingen hadde vi blant annet en psykolog, kjemiker, og en ekspert på arrangert ekteskap for å også få ekspertenes perspektiver på kjærlighet.

Positive tilbakemeldinger

Gazi forteller at responsen fra både media og folk som selv har sett utstillingen, har vært veldig positiv. Både Avisa Oslo og Dagbladet har skrevet om utstillingen, og selve utstillingen har blitt godt tatt imot av mange.

-Jeg tror at grunnen til at vi har fått så positive tilbakemeldinger er fordi det er et tema de fleste kan kjenne seg igjen i. Tematikken berører alle, på ulike måter. Alle har et forhold og egne definisjoner av kjærlighet, både positivt og negativt.

Powered by Labrador CMS