
Intility fylt med solidaritet
Intility Arena var fylt av heiarop og solidaritet da Vålerenga møtte det palestinske kvinnelandslaget til vennskapskamp.
For mange var kampen et symbol på solidaritet og håp.
Søndag formiddag tok Vålerengas damelag imot det palestinske kvinnelandslaget til vennskapskamp. En symbolsk begivenhet, både på og utenfor banen, samlet over 2000 tilskuere til en kamp som handlet om mer enn bare fotball.
Allerede etter tre minutter fikk Palestina kampens første mulighet, da et skudd fra distanse strøk tverrliggeren. Vålerenga tok raskt kontroll i kampen, og vant til slutt 4-0. Men det var ikke resultatet som betydde mest denne dagen.
«Gjennom denne kampen ønsker Vålerenga Fotball å bidra til at det palestinske landslaget får møte internasjonal motstand på fotballbanen, og vise solidaritet med det palestinske folk. Et folk som nå opplever ytterligere lidelser, og hvor lyspunkter er av ekstra betydning», skriver Vålerenga på deres hjemmeside.
– I tråd med våre verdier
Mycall, Norges største mobiloperatør for immigranter, er samarbeidspartner med Vålerenga Fotball i forbindelse med vennskapskampen. Selskapet betjener kunder fra hele verden og har en lang tradisjon for å støtte mennesker fra ulike kulturer og bakgrunner. I tillegg legger de til rette for inkludering og kommunikasjon på tvers av landegrenser.

– For oss betyr det mye å støtte en kamp som både løfter kvinnefotballen og bygger fellesskap på tvers av landegrenser. Kampen viser hvordan fotball kan være mer enn bare en sport, den kan også være et verktøy for samhold, inspirasjon og solidaritet.
Det sier Jonatan Asplim, daglig leder i Mycall. Han understreker at kampen reflekterer Mycalls verdier om mangfold og inkludering. De støtter initiativer som gir mennesker muligheter - enten gjennom idrett, kultur eller andre fellesskapsarenaer.
– Fotballkampen setter fokus på viktigheten av å styrke bånd mellom ulike kulturer, gi muligheter for kvinner i fotball og bygge broer på tvers av kulturer.

Jo Ryste, som jobber i Palestinakomiteen, sier han har jobbet for å engasjere folk til å komme på vennskapskampen.
Palestinakomiteen har i flere tiår vært en pådriver for å fremme palestinske rettigheter, arbeide for en rettferdig løsning på konflikten og mobilisere solidaritet på tvers av landegrenser.
Billettinntektene går til støtte
Det palestinske kvinnelandslaget i fotball spilte sin første offisielle kamp i 2005. I fjor spilte de sin første kamp i Europa mot den irske klubben Bohemian Football Club i Dublin.
Billettinntektene fra kampen vil gå uavkortet til å støtte fotballaktivitet for barn rammet av konflikten i Gaza, i samarbeid med Norges Fotballforbund. Det er organisasjonen Phoenex i partnerskap med det palestinske og norske fotballforbundet som står for aktivitetene, ifølge klubbens hjemmeside.
Samhold og solidaritet
Blant de over 2000 tilskuerne som fylte Intility Arena, var Joakim Sellevoll og Jørgen Larsgaard, som hadde tatt turen for å heie på spillerne. De forteller at det var jubel over hele arenaen da kampen startet.

– Det har aldri vært så god stemning på Intility Arena som i dag, mener Sellevoll.
Spillerne på banen ble møtt med både klapp og heiarop fra publikum, og det var en tydelig følelse av samhold og solidaritet. Hver gang de palestinske spillerne nærmet seg målet eller leverte taklinger og redninger, brøt jubelen ut blant tilskuerne.
Stemningen ble ytterligere forsterket av kampens budskap om internasjonal støtte og fremming av kvinnefotball.
– Det er mye folk og været er perfekt for en slik kamp, sier Larsgaard.

Lina Johanne Strand og Helga Hustveit delte ut brosjyrer med info om SVs Palestina-politikk utenfor stadion.
Sosialistisk Venstreparti kjemper for en sterkere norsk rolle i å motarbeide Israels handlinger i Palestina og for å støtte palestinernes rett til en egen stat.
– Vi synes det er viktig å være tydelig på at Norge må gjøre mer for Palestina, sier de.
