Munkegata. Foto: Selma Ulvestad

Kaldt og dyrt for unge å bo i Gamlebyen

Marius Riis Josdal flyttet i august fra Kristiansand til en leilighet i en eldre bygård i Gamlebyen i Oslo. Her bor han i kollektiv med to andre. Josdal beskriver en leilighet som til tider er så kald at det kommer røyk fra munnen når de prater.

Publisert Sist oppdatert

Bydel Gamle Oslo er en bydel med boliger fra flere tidsperioder, de eldste over 100 år. Bydelen er preget av blokker og eldre bygårder fra ulike tidsperioder. Kvaliteten og standarden varierer i stor grad, noen av de svært trekkfulle med få muligheter for oppvarming.

Marius Riis Josdal er en av mange unge som fryser i storbyen. I leiligheten som er fra sen 1800-tallet, var det én eksisterende form for varme da de flyttet inn. I stua står det en parafinpeis, men denne står nå bare til pynt. I 2020 kom det et forbud mot å fyre med parafin og at alle parafinovner må fjernes (Varmefag.no). Josdal forteller at den eneste fungerende varmekilden de har i leiligheten, er en ovn på et av soverommene. Selv om de ikke har noen fastmonterte varmekilder, som panelovner eller varmekabler, har de likevel høye strømregninger.

— Vi har ikke noen ovn eller noe varme i leiligheten. Vi dusjer kortere alle sammen, men likevel kommer strømregningen på rundt 3500 kroner per måned.

Enkelte dager er det så kaldt i leiligheten at det kommer røyk ut av munnen når de prater.

Undrer seg over hvordan staten håndterer strømkrisen

I høst kom regjeringen ut med tilbud om strømstøtte til studenter, hvor man kan søke om et engangsbeløp på 1500 kroner. Josdal benytter seg av dette tilbudet. Han forteller at han er takknemlig for at tilbudet er der, men at han skulle ønske at man fikk 1500 kroner i måneden, og ikke en gang i halvåret. Han undrer seg over hvordan staten håndterer strømkrisen.

Marius Riis Josdal forteller om kollektivet og hvordan strømprisene påvirker hverdagen. Foto: Privat

— Det er litt rart å gi 1500 kroner midt i en krise én gang, når krisen fortsetter neste måned, forteller han.

Kollektivet til Josdal har blitt enige om noen regler for å bruke minst mulig strøm. De lar ovnen stå åpen når de har laget mat for å slippe ut varmen, prøver å ikke bruke lang tid i dusjen og passer på at lyset ikke står unødvendig på.

Ulike strømleverandører har tilrettelagte tilbud til unge og studenter. Josdal forteller at han ikke har tatt dette i bruk, men at han nå er på vei til å bytte leverandør. En bekjent bruker en leverandør med tilbud der både de som verver og den som vervet får 500 kroner i rabatt på neste strømregning. Josdal opplever dette som et godt tilbud og skal nå bli vervet.

Strømleverandøren sine tips

Shaffi Sanza jobber som selger for Norges Energi. Han forteller at selv om selskapet ikke har en strømavtale som er rettet mot studenter, anbefaler han likevel Josdal å bruke deres strømavtale. Sanza forklarer at ved å bruke Norges Energi, kan man via appen deres velge én time hver dag hvor strømmen er gratis. Man velger selv når på dagen dette skal være og ettersom at man kan gjøre dette en time om dagen, hver dag, kan man spare mye penger på dette.

Her kan man i et kollektiv eller en familie for eksempel bli enige om at man i denne timen dusjer, lager mat og andre aktiviteter som tar mye strøm. Sanza sitt tips til kollektivet er å investere i varmekilder som de kan programmere på tidspunktet de bruker mest strøm.

Powered by Labrador CMS