Oslos vakreste arkitektur

Én av tre synes St. Hanshaugen har Oslos fineste arkitektur.

Klar beskjed – behold den tradisjonelle arkitekturen

St. Hanshaugens arkitektur blir satt pris på av Oslos innbyggere. Omgivelsene øker faktisk livskvaliteten.

Publisert Sist oppdatert

Oslofolket har stemt – én av tre synes St. Hanshaugen byr på hovedstadens peneste arkitektur. Dette kommer frem i en undersøkelse gjort av Respons Analyse. Av 1026 deltakere, stemte hele 32 prosent på St. Hanshaugen.

Respons Analyse

Respons Analyse er et analysebyrå. De gjennomfører innbyggerundersøkelser for å kartlegge hva innbyggerne mener og, måle deres tilfredsstillelse.

Det gleder Christine Thune, kommunikasjonsansvarlig i bydelen.

– Det var veldig hyggelig å se at St. Hanshaugen ble kåret til en av byens vakreste områder, skriver Thune i en e-post til oss.

Hun er glad for at de gamle, klassiske bygårdene settes pris på. I senere tid preges mange områder i byen av nye og moderne bygg.

– Da jeg delte nyheten på bydelens Facebookside, fikk vi positiv respons. Jeg tror de fleste blir stolte og glade av positiv omtale av der de bor.

Oppleves avslappende

Kostas Mouratidis, postdoktor på Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, forsket i 2020 på menneskers følelser knyttet til arkitektur. Resultatene tyder på at det er tradisjonell stil som er foretrukket.

Postdoktor Kostas Mouratidis.

– Tradisjonell arkitektur preges av ornamenter, symmetri og behagelige farger. Det viser seg å ha en avslappende effekt på folks følelser, forteller Mouratidis til Oslonytt.

Han forklarer videre

– Når mennesker liker omgivelsene, viser det seg også at de er mer til stede, og gir større oppmerksomhet til det rundt seg.

Bevist av forskning

Sammen med en gruppe andre, plasserte han flere videokameraer med 360-graders vinkel rundt i byen. Videoene filmet omgivelsene i totalt åtte gater i Oslo, som inkluderte både moderne og klassisk arkitektur.

Universitetsstudenter deltok i forskningen. Ved å benytte virtuelle virkelighetsbriller fikk de oppleve de ulike omgivelsene, samtidig som følelsene deres ble rapportert.

– Det var ingen tvil. Flertallet følte seg mer avslappet i omgivelser preget av klassisk arkitektur.

Viktige resultater

Mouratidis mener det er viktig å se nærmere på resultatene fra både Respons Analyse sin undersøkelse, hans egen, og ytterligere forskning på dette temaet.

– Arkitektur og omgivelser har mye å si. Det handler faktisk om menneskers velvære.

Han mener dette bør bli tatt med i vurderingen av nybygg og videre byutvikling.

Videre lesing:

Mouratidis, K., & Hassan, R. (2020). Contemporary versus traditional styles in architecture and public space: A virtual reality study with 360-degree videos. Cities, 97, 102499.

Powered by Labrador CMS