
Mannskoret som samler tusenvis på 17. mai
Et folkehav samler seg på Birkelunden hvert år for å se mannskoret opptre. 17. mai tradisjonen fortsetter i år – med sang, korps og loddsalg.
Siden 2012 har Birkelunden mannskor gitt publikumet på Grünerløkka en stemningsfull start på nasjonaldagen. Det som begynte med fire kamerater i Trond Meyers gate, har vokst til et fullverdig mannskor med nærmere 70 medlemmer. Knut Kristian Mohn er dirigent for Birkelunden mannskor og var med på å starte eventyret.
Rask vekst
Mohn og koret opptrådte for første gang i 2012. Han forteller at de da bare var rundt tretten til fjorten stykker. Det var nesten like mange som så dem synge, som de var medlemmer i koret.

– Det tok ikke lang tid før det ble veldig populært og det kom flere for hvert år. Etter hvert måtte vi ordne lydanlegg. Nå er det flere tusen som kommer og ser på oss hvert år, forteller han.
Koret har forberedt seg siden januar, og hver mandag samles koret for å finpusse årets 17. mai-konsert, som er vårens høydepunkt.
Satser på loddsalg
Selv om godt med folk møter opp hver 17. mai, forteller Mohn at de prøver å forbedre seg hvert år. De ønsker å gjøre opptredenen større. I fjor var første gang de fikk med seg korps på scenen. I år går de enda et skritt videre
– Det nye i år er at vi skal ha loddsalg. Vinneren vil få en opptreden på 17. mai frokosten sin neste år. Vi håper det blir populært, sier han.
Dagen består av sang og lykke, men også utgifter og lite inntekter. Koret håper at loddsalget kan hjelpe til, hvor målet til neste år er å få på plass storskjermer.
– I løpet av alle årene har det vært en del klager fra publikum om at de ikke ser eller hører så godt, fordi det kommer så mange folk. Derfor vil vi forbedre det til neste år så alle får være med på festen, forteller Mohn.
Publikum kommer tilbake – nye og gamle
En av dem som har fått med seg koret tidligere er Henriette Huus. Hun og en venninne snublet inn i folkehavet i fjor, og ble stående for å se og høre.
– Vi så masse folk og skjønte ikke hva som skjedde. Vi hørte sang og musikk, og ble nysgjerrige, sier Huus.

Huus og venninnen ble stående å se på folkehavet synge og danse til Birkelunden mannskor. Hun forteller at stemningen var helt nydelig og at det var en stor folkefest.
– Det var veldig tilfeldig at vi gikk forbi, men vi ble stående til de var ferdig med å synge fordi det var så gøy. Jeg skal ta med meg venninnene mine i år å se dem opptre, forteller hun.
Festen fortsetter
For Mohn og koret betyr det mye at så mange vil komme og høre på dem hvert år. Koret synger blant annet klassikere som Ja, vi elsker og Norge i rødt, hvitt og blått. I tillegg byr de på en nyhet.
– I år har vi øvd inn Brudeferden i Hardanger, en musikals fremstilling av det kjente maleriet til Tideman og Gude. Den gleder vi oss veldig til å fremføre, sier Mohn.
Når konserten er over, fortsetter festen gjerne for de mest entusiastiske sangerne.
– De siste to årene har vi hatt en fast gig på Prindsen Hage etter Birkelunden. De fleste av oss er ganske høye på livet etter vi har sunget foran så mange mennesker, så mange av oss drar videre dit og synger og fortsetter feste, forteller han.
Mohn og koret gleder seg like mye i år som alle år, og ser frem til livsglade mennesker og allsang.