
Nå skal det bygges nytt Oslo-fengsel på Grønland
Statsbygg planlegger et nytt og moderne fengsel på Grønland i Oslo sentrum. Nå ser det ut som datoene er satt.
Nils Leyell Finstad, fengselsleder i Oslo fengsel, er veldig glad det skal bygges et nytt Oslo fengsel. Han mener det haster.

—Dagens fengsel er en gammel bygningsmasse som er bygd for en helt annen tid. Det fungerer ikke i dag, fordi kravene til innhold, bygningsmasse og utetid heldigvis er mye strengere nå enn de var før.
Finstad ser i utgangspunktet bare positive konsekvenser av at det skal bygges et nytt fengsel. Forholdene blir bedre, først og fremst for de innsatte, men også for ansatte og pårørende. Det er bra at det bygges et nytt fengsel i Oslo, en hovedstad må ta vare på alle sine innbyggere, sier han.
Krevende prosess
Han forteller imidlertid at det blir en krevende prosess, ettersom det nye fengselet skal bygges på samme sted som der det står i dag. Det gamle fengselet må først rives, for så å bygges opp på nytt.
—Det blir en krevende prosess fordi vi vet at innsatte må flyttes til andre fengsler, og ansatte må flyttes til andre arbeidsplasser.
Ingen mister jobben, men Finstad sier han frykter at den krevende omstillingsprosessen kan føre til at ansatte slutter.

Han håper og tror at det nye fengselet skal bli en enda bedre arbeidsplass for de ansatte. Med bedre forhold, håper han dette vil påvirke dem til å jobbe enda bedre med samfunnsoppdraget sitt.
Finstad forteller at med det nye fengselet blir det en helt ny måte å jobbe faglig på. Et moderne tilpasset fengsel, tilpasset moderne fengselsdrift, flere utearealer, flere særavdelinger og mange færre innsatte per avdeling. I dag er det opp til 53 innsatte per avdeling, noe som nå vil endre seg helt ned til 12.
—Det nye fengselet skal forhåpentligvis gjøre det tryggere for ansatte å jobbe her, ettersom vi får mer oversikt, og mer kontroll med mindre avdelinger. Jeg håper dette kan gjøre at færre ansatte vil oppleve belastende hendelser.
Hege Njaa Aschim er kommunikasjonsdirektør i Statsbygg. Hun forteller at fengselsprosjektet er viktig for Oslo. Planen er at dagens fengsel skal rives, og det nye fengselet skal bygges på samme sted. Noe skal også tas vare på.

Aschim sier at den største utfordringen i prosessen har vært å få til en reguleringsplan som både byantikvaren og Oslo kommune synes er greit.
Reguleringsplanen er satt
—Etter mange runder har vi kommet frem til et forslag som Oslo kommune har vedtatt å innstille i slutten av mai.
Det blir et nytt høysikkerhetsfengsel, med tilfredsstillende soningsforhold, sier hun.
—Et fengsel skal sørge for at de innsatte klarer å bygge seg opp igjen, og da må det også være forhold de kan leve godt under. Dagens fengsel er umoderne, og tilfredsstiller ikke den enkeltes behov i dag.

Reguleringsplanen er at fengselet skal kunne tas i bruk innen 2031, etter plan- og bygningsetatens beslutning. Politiske beslutninger i forhold til hvordan fengselet skal være, i tillegg til statsbudsjettet og penger har spilt en stor rolle i prosessen, forteller Aschim.
—Vi så på mange steder i vurderinger av hvor det nye fengselet skulle stå. Da ble det bestemt at fengselet skal bli delt på tre forskjellige steder. I hovedsak på Grønland i Oslo, men det vil også være en avdeling på Ilseng og Ullersmo.
Grunnen til fordelingen er at antall plasser på det nye fengselet vil reduseres fra 240 til 140, noe som betyr at man kan bruke plassen på en bedre måte. De andre plassene vil derfor fordeles på andre steder, sier hun.
Aschim sier de har ekstra fokus på at Oslo er en liten by, det er mange som er nabo med fengselet, og det er mange hensyn å ta. Dette kan bli en utfordring i byggeprosessen, forteller hun.