SØRENGA: Badstuene i Bispevika har skapt uenigheter blant naboer, kommunen, grunneier og aktørene som eier badstuene. Nå må de fjernes.

Nekter å flytte ulovlige badstuer: – Trist at det blir nødvendig med rettslige skritt

BJØRVIKA: Klager fra naboer om røyklukt, støy og mulig ulovlig drift førte til at kommunen ba Fjord CleanUP om å fjerne badstuene sine i Bjørvika. I stedet ble de flyttet 30 meter. Grunneier Hav Eiendom er overrasket og skuffet, og vurderer nå rettslige skritt.

Publisert Sist oppdatert

Fjord CleanUP, som eier badstuene i Bispevika, beskriver virksomheten som en del av sitt arbeid med å rydde Oslofjorden for søppel og plast. Frivillige dykkere og andre bidragsytere samles jevnlig for å fjerne avfall både over og under vann. Prosjektet kombinerer frivillig innsats med tilbud om blant annet rimelig badstuebruk for å trekke flere inn i arbeidet. 

Flere naboer reagerer sterkt på at badstuene ligger tett på boligområdene. De påpeker at det verken foreligger nabovarsel, godkjennelse fra grunneier eller søknad om bruksendring.

Klager på røyk, støy og forsøpling 

– Badstuene ligger rett utenfor våre private leiligheter og oser helsefarlig røyk inn mot ventilasjonsanleggene våre, skrev en beboer i en klage til Bydel Gamle Oslo tidligere i år. 

Et velkommen-skilt står plassert ved trappen ned til badstuene.

I tillegg til røyklukt peker beboere på støy, forsøpling, ulovlig kjøring og parkering i området. 

I et formelt brev til Plan- og bygningsetaten (PBE) hevder styret i Sameiet Sørengstranda at driften er ulovlig, og at badstuene opererer kommersielt uten nødvendige tillatelser. 

– Det opprinnelige prosjektet var kamuflert som miljøarbeid, men nå er det i realiteten blitt kommersiell drift uten tillatelse, står det videre i beboeren sin private klage. 

Kommunen varslet pålegg og mulige bøter 

7. april sendte PBE et varsel om pålegg til Fjord CleanUP og tilknyttede aktører. Kommunen slo fast at badstuene, en brakke, lagrede kanoer og kjøretøy var plassert uten tillatelse og derfor måtte fjernes. 

– Tiltakene er utført uten nødvendig tillatelse. Det foreligger heller ikke dispensasjon, heter det i kommunens vurdering. 

Fristen for å rette opp forholdene ble satt til 21. april 2025. PBE varslet samtidig om tvangsmulkt – daglige bøter dersom tiltakene ikke ble fjernet. 

Flyttet – ikke fjernet 

Da fristen utløp, var badstuene fortsatt på plass. I stedet for å fjerne badstuene, valgte aktørene å flytte de cirka 30 meter.

I tillegg er det festet flere flytebrygger til badstuene, som kobles sammen med en trapp direkte fra havnepromenaden ved Rema 1000.

SØRENGA: Et bilde tatt 30. april fra havnepromenaden utenfor Rema 1000 viser badstuene med de ekstra flytebryggene.

Plan- og bygningsetaten bekrefter at de er kjent med utviklingen. 

– Fjord CleanUP informerte oss etter at vi sendte varselet, om at de planla å flytte badstuene, sier pressekontakt i PBE, Atle Jan Larsen.

Fjord CleanUP: – Et tilbud for alle 

Thomas Lars Hansson, daglig leder i Fjord CleanUP.

Tomas Lars Hansson, daglig leder i Fjord CleanUP, avviser at virksomheten drives kommersielt, men mener at de har tillatelsene de trenger for å leie ut badstuene. 

– Våre badstuer er de billigste i Oslo. En økt koster 50 kroner for medlemmer og 150 kroner for øvrige brukere. Inntektene går kun til å finansiere vårt arbeid med fjordrydding.

Videre understreker han at Fjord CleanUP tar naboenes bekymringer på alvor, men mener aktiviteten er beskjeden sammenlignet med annen bystøy i området. Han påpeker også at badstuene har bidratt til å skape liv og trygghet i et område som ifølge Hansson tidligere var preget av kriminalitet. 

Han viser til at flere av naboene selv er medlemmer i Fjord CleanUP og støtter badstuene. 

– Det er ikke slik at alle naboene er imot. Mange bruker badstuene og setter pris på tilbudet. Vi håper på en løsning som tar hensyn til alle parter, sier Hansson. 

Dispensasjonssøknad sendt 

Videre opplyser han at Fjord CleanUP nå har sendt inn en dispensasjonssøknad til kommunen. 

Badstuene i Bjørvika ligger fortsatt i sjøen til tross for kommunens krav om fjerning.

– Vi har gjort som vi fikk beskjed om og sendt inn en søknad om dispensasjon. Nå venter vi på svar.

Behandlingstiden for slike søknader er normalt seks uker. I mellomtiden blir badstuene liggende i Bispevika, selv om kommunen i varselet krevde fjerning. 

Han legger til at organisasjonen er åpen for å flytte badstuene, dersom kommunen kan tilby en alternativ plassering. 

Vurderer rettslige skritt

Hav Eiendom, som eier området hvor badstuene er plassert, forstår at kommunen og beboere reagerer.

Eirik O. Nedrelid, kommunikasjonsdirektør i Hav Eiendom.

– Det ville vært farlig, alvorlig og ulovlig dersom vi ikke fulgte opp Plan- og bygningsetatens varsel. De fleste vil forstå at ulovlig og uregulert bruk av eiendom og ulovlig oppføring av installasjoner i sjøen kan utgjøre en fare for helse og sikkerhet, sier Eirik Oland Nedrelid, kommunikasjonsdirektør i Hav Eiendom.

Han mener at Fjord CleanUP har hatt god tid til å finne alternative lokasjoner, men at de har nektet å forholde seg til at avtalen utløp. 

– Vi synes det er trist at det blir nødvendig med rettslige skritt, og håper i det lengste at Fjord CleanUP nå flytter.

Daglig leder i Fjord CleanUP uttaler at han håper det ikke ender med rettslige skritt. Han legger til at han tror det er mulig å finne en løsning som begge parter er fornøyde med.

Powered by Labrador CMS