Schweigaards gate.

Om de glatte veiene i Gamlebyen: - Selv jeg er redd for å gå ut, sier Kristoffer Riibe (24). Brøytekongen gjør så godt han kan.

Snøen har lavet ned over Oslo de siste ukene, etterfulgt av høyere temperaturer og regn, før en brå sving mot minusgradene igjen. Gatene er blitt som skøytebaner, og Oslo-folket sklir seg frem til jobb og studier. Kristoffer Riibe (24) mener det har blitt strødd for dårlig.

Publisert

Snøen har lavet ned over Oslo de siste ukene, etterfulgt av høyere temperaturer og regn, før en brå sving mot minusgradene igjen. Gatene er blitt som skøytebaner, og Oslo-folket sklir seg frem til jobb og studier. Kristoffer Riibe (24) mener det har blitt strødd for dårlig.

- Jeg er en sprek mann på 24, og selv jeg er redd for å gå ut i dette været. Jeg har hjertet i halsen fra sekundet jeg går ut av døren hjemme i Schweigaards gate, og tør ikke tenke på de med verre fysisk utgangspunkt enn meg, sier Riibe.

Mener flere burde passe bedre på

Gamlebyen i Oslo er fylt med både studenter, barnefamilier og eldre. Kristoffer har flere ganger observert skremmende situasjoner ute i gatene.

- Jeg har sett barneskolebarn skli i veien for å slippe å gå, og eldre mennesker klamre seg fast i husvegger. Det kan være farlig ute nå, og folk på virkelig passe bedre på. Både på seg selv, og de rundt seg. Jeg vil ringe mormor hver dag og minne henne på å ikke gå ut, ler Riibe.

Romjulens regn og plussgrader etterfulgt av en brå kaldere temperatur har gjort gatene nærmest umulig å gå på, selv etter grusing.

- Problemet har vært at isen legger seg over grusen etter kort tid, og er da uten nytte. Når det regner på iskaldt fortau vil jo isen smelte for å så frosne igjen, bare denne gangen med et lag grus under seg.

Jobber for at flest mulig skal kunne gå trygt

Oslo Kommune står som hovedansvarlige når det gjelder både strøing og brøyting i hovedstaten. Via Bymelding kan man melde om glatte veier. Hittil har de mottatt nesten 300 meldinger siden nyåret. Mindre veier, som gang- og sykkelveier, skal strøs fem-åtte timer innen det er blitt glatt. Det opplyser Bymiljøetatens hjemmesider om.

Joakim Hjertum, veisjef i Oslo og «Brøytekongen», forteller at det fra jul til nyttår er strødd 9400 tonn grus i Oslo.

- Vi mener strøing i all hovedsak er henholdt i forhold til kontrakt, men at det kan ha oppstått noen avvik her og der. De skal ha blitt rettet opp i nå.

Hjertum forteller også at det er vanskelig å gi et godt resultat når grusen fryser ned i is.

- Mange steder er det lag på lag med grus i isen, og den kommer da frem når isen smelter. Vi regner med at det blir mange henvendelser om grus i veier og lignende til våren.

Joakim Hjertum, veisjef og "Brøytekongen".

Hjertum forklarer at det kreves enormt mye salt for å smelte is, og at om det allerede har blitt is er en egentlig for sent ute med salting. Dette resulterer i de tykke lagene med grus.

- Salt hindrer isdannelse. Vi ønsker dessuten ikke å salte alle fortau i byen, da dette ville medført et betydelig mye høyere saltforbruk enn det vi per dags dato har.

Har du noen tips for ferdsel ute på glattisen?

- Vi jobber kontinuerlig med isfjerning og strøing, men arbeidene tar lang tid. Ha gode sko med gode såler og pigger dersom du skal bevege deg på isfulle områder, eller en er redd for å falle.

Hjertum konkluderer med at de strør etter behov og jobber for at flest mulig skal kunne gå trygt i byen.

Powered by Labrador CMS