Dette er trappene som leder opp til 19-trikken

Oppleves diskriminerende mot rullestolbrukere

lin Van Kristiansen er positiv til de nye trikkene, men frykter de får lite å si for deres medlemmer, med mindre trikkestoppene ikke også oppgraderes.

Publisert

19-trikken kjører fra Majorstua på vestkanten, til Ljan i sørøst i Oslo. Reisen tar turen gjennom Bogstadveien og ned sentrum, gjennom Gamlebyen og historiske Middelalder-Oslo.

“Ruter” er appen befolkningen i Oslo hovedsakelig bruker når de skal planlegge reiser og kjøpe billetter. De har en regel om at ingen skal bli diskriminert mot, samt at folk i rullestol skal få reise gratis. Men hva hjelper det rullestolbrukere dersom de ikke kommer seg på?

Flere er påvirket

Kristiansen forteller at rullestolbrukere gjerne tar buss istedenfor trikk, da det generelt er detektivarbeid å finne ut hvor man kan komme seg av og på. For det er ikke bare trikk som er avgrenset for rullestolbrukere, men også trikkestopp. Hun informerer at det er et omfattende problem, og at det er diskriminerende at folk i rullestol ikke har tilgang til 19-trikken.

– Vi har møter med ruter jevnlig hvor vi diskutere med dem. De tar dette på alvor. Men ting tar tid, og det koster penger og midler, forteller Kristiansen.

Det kreves mye forarbeid dersom folk i rullestol skal til spesifikke plasser, men situasjoner der stoppene er endret kan oppstå, og skape problemer. Slik det er nå er det en kinkig situasjon for rullestolbrukere, da de er nødt til å sjekke om bussene dekker samme område som trikk. I tillegg er det ofte nødvendig å bytte buss, noe som krever omstendelig Research av busstidene.

Kristiansen forteller at det skaper en følelse av utenforskap mot flere grupper. Det går utover folk i rullestol og rullator, folk med barnevogn og de som generelt har problemer med å bevege seg. Hun mener situasjonen har forbedret seg gjennom årene, men at det fortsatt ikke er en god måte å bevege seg på.

– Vi ser et håp i og med at det kommer nye trikker, men selv om de nye trikkene kommer så er det avhengig av at stoppene er oppgradert.

Følelsesmessig diskriminerende

Venke Pedersen, utredeansvarlig for Ruter, snakker mye med folk som sliter med dette, og forteller at hun blir trist over det hun hører. Pedersen forteller at kollektivtransport er en av de viktigste midlene i samfunnet, og at hun ofte får høre at rullestolbrukere føler på utenforskap. Hun mener det gjør at de ikke får delta like mye som de burde ha gjort, og at flere føler seg utestengt og utrygge.

– Det er kjent for folk i Oslo at 19-trikken er den siste trikken siden 1979, og at den ikke kan brukes lengre.

Dette er et problem Pedersen mener er reiseteknisk vanskelig, men som også er følelsesmessig diskriminerende mot rullestolbrukere. En stor del av Ruter er jo at vi er imot diskriminering, men dette er jo diskriminering, formidler Pedersen.

Ruter er klar over den store utfordringen, og informerer om at det kommer nye trikker. Det er mellom 12-16 nye trikker i drift, og Oslo kommune skal kjøpe inn 87 til, som innen 2024 skal være faset inn. Det er planlagt at de gamle trikkene skal tas ut først, og at de får transportmiddel uten trapp slik at det er mer tilgjengelig for alle.

– Vi er glad for at vi har kjøpt inn de nye trikkene, men det er jo et par år før de settes i bruk.

Powered by Labrador CMS