DJ Leilet Safi sørget for god stemning.

Palestinsk kulturkveld på AHO-puben

Studenter for Palestina ved Arkitekturhøgskolen i Oslo arrangerte torsdag 3. april Palestinian takeover-kveld på AHO-puben.

Publisert Sist oppdatert

På programmet stod visning av filmen Foragers av den palestinske kunstneren Jumana Manna, samt foredrag av Ida Rasmussen. Sistnevnte er forsker ved AHO og presenterte masteroppgaven sin denne kvelden. 

Daniella Boateema, medlem av Studenter for Palestina på AHO.

Arrangørene er en relativt ung gruppering. Mens flere Oslo-universiteter og -høyskoler, som UiO og OsloMet, har hatt en aktiv palestinabevegelse i lengre tid, ble Studenter for Palestina på AHO dannet i høst av en gjeng engasjerte studenter. 

Daniella Boateema er en av dem. Hun går tredje året på arkitektlinjen og var med på å gjennomføre arrangementet i forrige uke.

– Da vi startet i høst, hadde vi en visjon om et større arrangement. Vi ønsket å invitere flere ulike forelesere og avslutte med en fest. Men så kom utfordringene med tid og kapasitet ved siden av studiene. Derfor senket vi terskelen litt og gjorde det om til en filmvisning med en avsluttende fest.

Boateema nevner også at de har hatt noen mindre arrangementer, som for eksempel vaffelsalg og loppemarked til inntekt for NORWAC. I tillegg arrangerte de en bokutstilling på skolebiblioteket, som ifølge henne ble godt mottatt.

Slike arrangementer kan være en fin inngang til saken, mener Boateema. For de som ikke vet så mye om krigen i Gaza eller Palestinas historie, kan slike settinger gi anledning til samtaler man ellers ikke ville hatt. 

Andrew Quan var blant dem som tok turen innom forrige torsdag. 

– Mange vet kanskje ikke så mye om saken fra før, men er nysgjerrige. Hit tiltrekkes både de som er engasjerte i Palestina fra før, og de som kanskje er helt nye til temaet. Å møtes på tvers av engasjement og tidligere kunnskap er kjempefint, det blir en god arena for å lære mer. 

Andrew Quan melder om god stemning.

Studentmobiliseringer mot krigen i Gaza har oppstått over hele verden – også her i Norge. Sommeren 2024 ble det satt opp teltleirer ved flere universiteter, blant annet ved UiO, OsloMet og Kunsthøgskolen i Oslo.

Sistnevnte var til særlig inspirasjon for gjengen på AHO, forteller Boateema. I tillegg til å være nærmeste nabo, er KhiO en relativt liten skole og ikke like tett knyttet til det øvrige studiemiljøet i Oslo.

– Vi havner litt i vår egen boble her. Derfor har det kanskje ikke vært så lett for studenter på vår skole å koble seg på resten av studentbevegelsen i byen. Men vi så at Khio fikk det til, så da tenkte vi at vi også kan få til noe. Slik ble vår lille gruppe til i høst, sier hun.

Arkitektens rolle

Hun savner større bevissthet på skolen rundt den samfunnsrollen arkitekten har. 

– Jeg føler kanskje at vår rolle ikke blir understreket godt nok gjennom studiet. Man understreker ikke egentlig hvor stor innflytelse vi har som arkitekter. Man må innse at man ikke bare er estetiker i dette yrket, men en viktig samfunnsaktør.

Under arrangementet forrige torsdag ønsket de å knytte Palestina sammen med arkitektur-, landskaps- og design fag. Målet var å belyse hvordan disse fagene påvirker okkupasjonen.

Ida Rasmussen snakket om dette i forelesningen sin; hun har skrevet om retten til land, dyrking og jordbruk. Filmen Foragers var en naturlig videreføring av foredraget.

– Filmen handler om høsting og sanking, og hvordan Israel hindrer palestinere i å dyrke jorden de har dyrket i tusenvis av år. Det ble en fin forbindelse mellom disse to; Ida som snakket om det mer faglige og så filmen som en visuell skildring. 

Kulturell motstand

Etter faglig påfyll skulle kvelden rundes av på dansegulvet. DJ Leilet Safi stod for stemningen her.  

Helena Natvig Safi er norsk-palestiner. Konseptet DJ Leilet Safi startet hun for å selv fylle et tomrom i den norske klubbscenen.

– Jeg skulle arrangere en solidaritetskonsert høsten 2023 og ville booke en palestinsk DJ, men jeg fant ingen palestinske DJ’er i Norge. Så da måtte jeg få ut fingeren selv. 

– Det er på en måte min lille form for kulturelle motstand. 

Hun spiller tradisjonell Palestinsk og arabisk musikk kombinert med alternativ pop og techno, og skeiv undergrunnsmusikk. Som DJ er hun opptatt av musikk som fremmer en kulturell utveksling. 

– Jeg tror en slik fusion er viktig for å kunne knytte bånd på tvers av sfærer.

Safi mener det er viktig at det er studenter ved AHO som ønsker å gi plass til Palestina, ikke bare som sak, men også palestinere og palestinsk kultur.

– Det er skikkelig kult at Palestina får lov til å dukke opp i livene til folk på en positiv måte. Det er viktig at folk får se noe annet enn kun det mørke. Palestina er mye mer enn det.

Om vibbene på dansegulvet torsdag kveld, sa Andrew Quan følgende:

 – Stemningen er kjempebra. Ikke-vestlig musikk er ikke så vanlig i Norge, føler jeg. Mer mangfoldig type musikk som sprer glede trenger vi mer av!

Powered by Labrador CMS