UENIGHET I REGJERINGEN: Mens Kent Gudmundsen (H) ble buet på under sin appell, mottok Audun Lysbakken (SV) stor jubel fra demonstrantene.
FOTO: 300038

Frykt for lærermangel

Regjeringen ønsker å kutte ned på stipendet for studenter, og mener det er 256,4 millioner kroner å spare på dette. Flere frykter nå at stipendkuttet vil påvirke læreryrket.

Publisert Sist oppdatert

20. november 2018 ble forslaget til statsbudsjettet for 2019 lagt frem. Her er det blant annet forslag om kutt i stipend for studenter. Med det mener regjeringen, som består av Høyre, FrP og Venstre, at 25 prosent av studielånet kan bli gjort om til stipend på grunnlag av studiepoeng, mens de siste 15 prosentene kun vil bli gjort om dersom studenten fullfører sin påbegynte grad.

Det er spesielt et yrke mange nå uroer seg for. Stipendkuttet kan nemlig føre til større mangel på lærere.

IKKE FUCK MED STIPENDET: Frank Aleksander Bræin mener forslaget i statsbudsjettet om kutt i stipend for studenter er lite bærekraftig for norske barn og elever.
FOTO: 300038

— Man ser at mange som begynner å studere, ofte bytter over til lærerutdanningen etter hvert fordi de finner ut at det er den retningen de ønsker å gå, sier Frank Aleksander Bræin, leder av Pedagogstudentene i Utdanningsforbundet.

Bræin frykter nå at konsekvensen av stipendkuttet gjør at disse studentene heller fullfører sin påbegynte grad, for å ikke sitte igjen med mye gjeld etter studietiden. På den måten mister Norge mange potensielle lærere.

Venstres forslag

Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V) la frem forslaget om stipendkuttet, og skrev i den anledning et debattinnlegg i Dagbladet 14. november i fjor.

— Mange studenter fullfører ikke den graden de starter på. Det er dårlig nytt for Norge og for den enkelte. Derfor foreslår vi å endre stipendordningen slik at den oppmuntrer flere til å fullføre, skriver hun.

Det kommer frem i Gnist indikatorrapport fra 2016 at en av seks nyutdannede lærere har sluttet i skolen i løpet av de fem første årene i yrket. Det er allerede frykt for mangel på lærere, og det nye forslaget om stipendkutt gjør denne enda større.

Utslitte lærere

— Det er økt lærertetthet nå, altså flere lærere per elev, men likevel ser man en fallende pyramide, sier Erica Gohs Tang, lærer ved Refstad barneskole.

Gohs Tang mener det er vanskelig å få tak i vikarer, og svært mange lærere sykemelder seg. Dette fører til ekstra press for lærerne som er på jobb, som kan resultere i at de også blir utbrente, fortsetter hun.

VI ER IKKE PERFEKTE: Erica Gohs Tang visste at hun skulle bli lærer allerede da hun gikk på videregående. Andre vet ikke hva de ønsker å bli før de er i gang med feil studie.
FOTO: 300038

Marte Øien fra Norsk Studentorganisasjon står bak underskriftskampanjen “Protest mot regjeringens forslag om stipendkutt for norske studenter!”. Det er 26 823 signeringer så langt. Det har også vært demonstrasjoner flere steder i landet den siste måneden. Studenter, elever, politikere og andre engasjerte samlet seg for å be regjeringen om å bevare stipendet.

Powered by Labrador CMS