Trønder som brenner for Oslo.

Trønderen som dokumenterer Gamle Oslo på internett

Kurt Evert Stenbakk (64) legger ut bilder av Gamle Oslo på internett. Han legger ikke skjul på at nettsiden hans har et eldre preg.

Publisert Sist oppdatert

I mange år har Stenbakk drevet Kurtevert.info, hvor han legger ut bilder av Gamle Oslo blant annet. Etter å ha blitt uføretrygdet trengte trønderen en interesse og grunn til å bruke benene. Da kom IT-kunnskapene til unnsetning.

Skjermbilde av KurtEvert.info
Bilde fra KurtEvert.info. Ola Enstads skulptur «Neve med rose» utenfor Lilletorget 1 på Grønland i Bydel Gamle Oslo.

- Jeg studerte data en del år. På den tid fantes det ikke noe dataprogram som kunne gjøre alt for deg, da skrev vi datakode, sier han.

Nettsiden har et utseende som minner om 2000-tallet, noe Stenbakk ikke legger skjul på. Han bruker et 25 år gammelt gratisprogram til å drifte siden. Trønderen forteller at det er morsomt, selv om noen kanskje ser på det som litt nerdete. Han har rundt fem kameraer til disposisjon.

- Det er dagshumøret som bestemmer hvilket kamera jeg bruker. Hvis det er langt med mye utsikt, så bruker jeg et kraftig ett med mye zoom. Skal jeg midt i byen, trenger jeg ikke det, sier han.

Flyttet til Gamle Oslo på sommeren 1977

Stenbakk skulle egentlig bare tilbringe et par måneder i Oslo. Han forteller at sommerjobben ble litt lengre enn forventet, og forble boende. Den unge trønderen syntes at Gamle Oslo var en spennende bydel, og ble kjapt oppmerksom på områdets mangfoldige egenskaper.
Han var særlig nysgjerrig på alle de ulike matduftene.

Den gang bodde han på et hybelhus i Schweigaards gate, som tilhørte det gamle Fellesmeieriet. Senere hoppet Stenbakk på skolebenken, noe som ville bli ryggraden til Kurtevert.info.

Holder datakunnskapen vedlike

- Jeg har hatt eksamen i å sette opp smånettverk og annet. Det fantes det ikke noe trådløs da. Nettsiden er litt for å holde datakunnskapen vedlike. Da må jeg hele tiden fundere litt. Òg etter jeg ble uføretrygdet måtte jeg gå, og da ble det mer fotografering. Da var det greit å ha sted hvor man kunne legge ut bildene, sier han.

Stenbakk bruker en rekke eldre programmer for å redigere bildene på nettsiden. Blant annet bruker han en tjue år gammel utgave av Photoshop.

- Jeg synes det er morsomt å manipulere bilder. Spesielt å ta ut figurer og plassere dem der ikke hører hjemme. Jeg kunne jukset mer og lagt på skygger, men da blir det mer «fake news.» Folk må se at det er juks.

Stenbakk dokumenterer også andre bydeler på nettsiden sin. Nå vurderer han å fokusere eksklusivt på bloggen hans. Han forteller at det er billigere og mer moderne.

- Jeg har tenkt litt på å satse på bloggen og legge ned nettsiden, men jeg synes det er så morsomt å gjøre alt selv. Det der vil komme etter hvert, sier han.

Prodekan Roger Mistraum ved institutt for datateknologi og informatikk på Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet, synes nettsiden har et spesielt preg.

- Nettsiden er nesten som et kulturminne å regne. Det er trolig noe vi kommer til å reflektere over etter hvert. Det digitale er så flyktig og vi vil sitte igjen med få autentiske «musumsgjenstander» som dokumentasjon på den utviklingen som har vært. Egendrevne nettsider oppfyller på mange måter den opprinnelige visjonen bak internett på en helt annen måte enn de sosiale mediene, sier han.

Bilde fra KurtEvert.info. Tidligere Grønland brannstasjon i Grønlandsleiret 32 i Oslo
Powered by Labrador CMS