(f.v) Falk Lindboe, Daniel Guzman og Max Molden

Positiv til ny teknologi

Utdanningsdirektoratet publiserte den 12. januar en pressemelding hvor de informerte om at de vil begrense tilgangen til internett under eksamen, for enkelte fag. Årsaken er den nye teknologien, ChatGPT.

Publisert Sist oppdatert

Begrensingen av nettet påvirker kun eksamen. Vedtaket har ikke styring over hva elvene bruker programmet til utenfor eksamen og vanlige innleveringer.

Daniel Guzman (19), Falk Lindboe (18) og Max Molden (18) fra Hartvig Nissen, stiller seg positiv i bruken av ChatGPT.

Falk Lindboe (18). Han går siste året sitt på Hartvig Nissen

— Jeg har brukt ChatGPT til å forklare meg selv et konsept. Noe som gjorde det lettere å forstå det, men det er noe feil informasjon som dukker opp, sier Falk Lindboe.

ChatGPT ser ut som en vanlig nettside, med et skrivefelt. Der man stiller den spørsmål, eller ber den skape en tekst med visse premisser. Når den skriver en tekst, baserer programmet seg på flere tekster som allerede finnes på det åpne nettet. Programmet er laget av selskapet OpenAI.

Daniel og Max er enig, i at dette kan bli brukt som et godt verktøy. Dersom teksten som produseres av ChatGPT, ikke kun blir kopiert og limt inn. I tillegg at man må ha kunnskapen til å bruke verktøyet.

Litt sent

Assisterende rektor ved Hartvig Nissen, Bronia Hamilton, mener at endringen kom sent på skoleåret. Siden dette er også første året med vanlig eksamen for videregående elever.

Bronia Hamilton, assisterende rektor ved Hartvig Nissen

— Lærerne av fagene som er påvirket, må forberede elevene til eksamen annerledes. I tillegg at det er noen fag som får forberedelses dag, mens noen andre får ikke dette, forteller Bronia til Oslonytt.

Utdanningdirektoratets vedtak

Fagene som får begrenset nett:

    • SAM3009 Medie- og informasjonskunnskap 2
    • SPR3010 Samfunnsfaglig engelsk
    • SPR3015 Kommunikasjon og kultur 2
    • SPR3017 Kommunikasjon og kultur 3
    • SPR3020 Reiseliv og språk 2

Fagene det er snakk om her er politikk og menneske rettigheter, og engelsk en og to. Politikk og menneske rettigheter får en forberedelses dag til å laste ned kilder. Mens engelsk en og to får det ikke

— I et fag som engelsk er det temaer som kan komme opp på eksamen som er litt brede og krever en god del kilder. Et eksempel er hvordan er samspillet i det amerikanske politisksystem fungerer. Temaet krever kilde bruk som elvene vil måtte ha forberedt på forhånd siden nettet blir stengt.

Bronia Hamilton har forhåpninger at eksamen tar hensyn til begrensing av nettet.

Ny teknologi i utvikling

Eirik Blekesaune jobber som IT-konsulent ved KodeWorks og har jobbet tidligere ved Verdens teateret. Han har vært opptatt av mennesker og teknologi. I tillegg har han holdt et foredrag om algoritmer ved Dramatikkens Hus.

— Ny teknologi kommer hele tiden, og det krever at vi jevnlig reviderer systemene i samfunnet. Utdanningssystemet står nå overfor et paradigmeskifte for hvordan man måler elevenes framgang. Hvis elvene måles kun basert på skriftlige produkter, vil det være lettere å komme unna med fusk. For eksempel ved bruk av CharGPT. Dette stiller krav om at framgangen må måles på andre måter. I tillegg at mestring og kunnskap forstås mer som evnen til kritisk tenkning. Nedprioritering av fag som setter kritisk tenkning høyt, mener jeg er å "spare seg til fant".

Powered by Labrador CMS