-Det har det vært veldig viktig for oss å tilrettelegge årets festival. Både at vi er synlige og at vi fortsetter å tilby dette for publikumet vårt, sier Rohan Fernando.

Oslo Pride. Tid for fest og protest.

Om noen få dager sparkes årets Pride festival i gang. I år kan publikum delta både digitalt og fysisk, men det å planlegge en fysisk festival har ikke være like enkelt, konstaterer Rohan Fernando.

Publisert Sist oppdatert

I 2020 kom pandemien brått på alle, derfor valgte arrangørene å starte planleggingen av årets festival tidligere enn ellers.

- Vi har jo på en måte hatt plan a, b, c, d og e i tilfelle. Det har jo ført til en del ekstra møtevirksomhet. Det har vært flere samtaler med helsemyndigheter og alle våre samarbeidspartnere, forteller kommunikasjonssjef for Oslo Pride, Rohan.

Etter et år med isolasjon, er de veldig glade for å kunne tilby en fysisk festival. Det har vært viktig å tilby det trygge møterommet som Pride er.

Flere soner

De har tenkt på alt. Den fysiske festivalen vil være inndelt i tre soner, med egne inn- og utganger. Derfor må du gå ut av sonen du befinner deg i, før du kan gå inn i den andre.

- For at publikum ikke skal gå glipp av det som skjer i de andre sonene, kan man følge med på skjermene som står rundt omkring i hele parken, sier Rohan.

Fordi man fortsatt har begrensninger i henhold til smitteverntiltak, kan man også følge med på festivalen heldigitalt. Det er fortsatt mange som er redde for smitte, og derfor ville man gi flere muligheter og trygge rom for alle som ønsker å delta.

- For veldig mange er Pride et pusterom i løpet av året, en arena hvor man kan møtes og være akkurat den man er uten å være redd, sier Rohan.

Nådde flere i 2020

Selv om de måtte kjøre festivalen heldigitalt i fjor, opplevde de likevel å nå frem til flere mennesker.

- Vi nådde mange flere enn vi vanligvis treffer, og vi nådde også folk vi vanligvis ikke bruker å treffe. De som av en eller annen grunn ikke hadde mulighet til å delta fysisk på tidligere festivaler, eller de som bodde langt unna. Til og med i et internasjonalt perspektiv, kunne vi nå områder hvor det nødvendigvis ikke er like enkelt å tørre å være seg selv, forteller Rohan.

Rohan forteller at de er veldig takknemlige for erfaringene fra 2020, og kommer til å inkorporere den digitale biten i årene fremover også.

NRK direktesender Oslo Pride

For første gang blir årets festival direktesendt fra Oslo.

NRK vil bli den første statskanalen i hele Skandinavia, som kommer til å gjøre et større direktesendt program fra Oslo Pride.

Dette blir ikke en ren Oslo Pride sending, men det kommer til å handle om Pride i hele Norge.

- Vi synes det er skikkelig stas. Det er en unik mulighet for den skeive bevegelsen og våre støttespillere. Til å vise frem festen som Pride er, men også den protesten som festivalen er, sier Rohan.

Ringvirkninger

Selv om mye har skjedd på feltet i Norge de siste årene, presiserer Rohan at vi fortsatt ikke er i mål.

Dette er noe Anders Rogg også understreker.

Den kjente skuespilleren, regissøren og musikeren sier det aldri var noe alternativ for ham å leve et liv med dobbel bokføring.

I 1972 stod han frem for sine nærmeste om sin legning, samme år som det å være skeiv ble avkriminalisert i Norge.

Man hørte jo om uniformerte og uuinformerte politirazziaer. Det var en taushet og et kunnskapsløst hat rundt dette. Man ble jo sett på på sjuk. Det har skjedd en voldsom utvikling som er veldig lett å glemme, vi kan ikke ta dette forgitt, sier Anders.

Det skulle gå nærmere ti år før han stod frem som homofil offentlig. Han ville bruke tilgangen til mikrofonen for å fronte saken, og valgte å la seg intervjue av "Det Nye" i 1981.

- Det er lett å bli historieløse i dag, og tro at dette har gått av seg selv, sier Anders.

Derfor håper Rohan at NRKs direktesending vil skape ringvirkninger.

- Man ser jo også nå rundt omkring i Europa, at det ikke skal så mye til før de rettighetene og den friheten man har kan tas fra en. Vi bidrar jo til å øke kunnskapen og synligheten, og ikke minst normalisere det, sier Rohan.

Regnbuens flagg på Grünerløkka

Alle har egentlig et stort ansvar når det kommer til synliggjøring, Sier Sukhbir Sing (til høyre). Ved siden av ham står Gurkirt Singh.

Utenfor Theka restaurant flagges det.

Sukhbir Singh og Gurkirt Singh vil gjøre Oslo mangfoldig, og har støttet Oslo Pride i flere år.

De har også opplevd motstand.

- Vi har opplevd at folk kommer og sier at vi må ta ned flaggene hvis de skal spise hos oss, da svarer vi bare at vi ikke kommer til å fjerne det, forteller Gurkirt.

Både Sukhbir og Gurkirt er to standhaftige menn, og begge presiserer at ingen skal fortelle de hvilke holdninger de skal ha.

- Er det et flagg der, så er det et flagg der, sier Sukhbir bestemt.

Ingenting er rett eller galt

Gurkirt mener at man som forelder har et stort ansvar. Han mener vi må lære barna våre om hvordan livet er, at ingenting er feil eller riktig.

- Barna blir ikke født med dømmende holdninger, det er det vi som lærer dem, sier han.

Større perspektiv

- Pride går jo ikke bare ut på det å være skeiv, det handler om alt. Det er mennesker med andre hudfarger, det kan være alt sammen. Det må man lære liksom, og da har foreldrene et stort ansvar, avslutter Gurkirt.

Jan Robert Johansen vil gjøre Grünerløkka så fargerikt som mulig.

Et større engasjement

Daglig leder av Visit Grünerløkka, Jan Robert Johnsen har i år inngått et samarbeid med Oslo Pride. Her kan næringsdrivende på Grünerløkka kjøpe produkter de kan pynte med, men de kan også kjøpe produkter for videresalg i butikk.

- Grünerløkka kultur- og næringsforening har hatt som mål å få til et godt samarbeid med Oslo Pride, sier Jan Robert.

På denne måten kan man bidra til synliggjøring, samtidig som man også støtter festivalens viktige arbeid, både nå og i årene fremover.

Jan Robert mener at Grünerløkka både skal og bør vise at de er en åpen og fordomsfri bydel.

- Vi støtter Oslo Prides viktige arbeid og ønsker i større grad og delta i deres feiring av kjærlighet og mangfold. Forståelig nok har det vært krevende å planlegge i år, men det er en start. Butikker og spisesteder gjør en innsats for å pynte opp gatene og selge Oslo Prideprodukter, og neste år skal vi virkelig fargelegge Løkka, sier Jan Robert.

Powered by Labrador CMS