Høy trafikk: Hammersborgtunnelen har en gjennomsnittlig årlig døgntrafikk på ca. 17 400 kjøretøy. (2019)

Problematisk tunnelbygging

Det nye regjeringskvartalet skal ifølge statsbygg stå ferdig i 2030 og by på et grønt og åpent bymiljø. Om veien dit byr på det samme, stiller flere spørsmål til.

Publisert

I desember 2022 møttes St. Hanshaugen miljø- og byutviklingskomite. Der ble det blant annet på bakgrunn av Christoffer Olsen Nyhus’ innspill i åpen halvtime besluttet i møteprotokollen:

«Komiteen ber administrasjon invitere Veivesenets prosjektleder til møte 24.januar om stenging av Hammersborg-tunellen og hvorledes Veivesenets forslag til trafikkavvikling ved stenging av tunellen og utbyggingen av regjeringskvartalet.»

Nyhus har bodd på St. Hanshaugen i syv år og bestemte seg for å engasjere seg mer aktivt i lokalmiljøet. Mange nok delte Nyhus’ oppfatninger til at underskriftskampanjen han frontet i fjor fikk flere hundre underskrifter.

- I starten var det mye tanker om hvordan jeg kan få gjennom dette her. Hvem er interessert i bymiljø og trafikkavvikling for syklister? Jeg har meldt meg inn i MDG, for de er ganske store på St. Hanshaugen allerede og har påvirkningskraft der.

Rapport kritisk

I fjor sommer kom Sweco Norge med en trafikkanalyse bestilt av Statens Vegvesen og Statsbygg. Denne rapporten avdekker flere av bekymringene Nyhus trekker frem.

Nyhus påpeker for eksempel at man i flere kryss ut fra Ullevålsveien har skoler som vil komme tett på omrutet tungtransport og varetransport i forbindelse med ombyggingen. St. Sunniva barneskole, Edvard Munch videregående skole og Oslo By Steinerskole ligger alle i sidegater og omkjøringsgater som vil bli berørt.

Dette underbygges i rapporten, hvor det står følgende:

«Kommunale boligveier er ofte med lav standard og har et trafikkbilde med mange fotgjengere og syklister. Dette bidrar til økt ulykkesrisiko. Flere av veiene som får økt trafikk, er viktige sykkeltraseer.»

Audhild Svela, sivilarkitekt og representant for Bergfjerdingen Velforening, deler bekymringene om trafikksikkerhet for syklister under ombyggingene.

- Det kommer til å bli veldig ufremkommelig og vanskelig for syklistene, slik som det tidligere var i Akersgata. En mulig rute blir via Fredensborgveien, som er akkurat den ruten omkjøringen til ring 1 er satt opp i. Dette står det også om i Sweco-rapporten: Det vil bli økt sjanse for ulykke.

Svela påpeker også at det er problematisk at tungtrafikk og varetransport skal rutes gjennom skoleveier, og savner strakstiltak som enveiskjøringer og stengte veier, med unntak for beboere.

Powered by Labrador CMS