
Reagerer på eksamensflytting
Regjeringen trosser faglige råd, og har bestemt at de fleste eksamener for russekullet 2026 skal være ferdig før 17. mai. Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap) mener det er klokt å ta russefeiringen når eksamen er ferdig.
Mathilde Malling (17) går i 2. klasse på Kongshavn videregående skole i gamle Oslo. Hun skal være russ i 2026, og er kritisk til regjeringens planer.
-Jeg synes det er veldig synd at regjeringen vil flytte eksamen til før 17. Mai. Dette vil gi oss mindre tid til å forberede oss, og det blir vanskelig å komme gjennom hele pensumet på så kort tid, sier hun.
Bare negative konsekvenser
Malling mener det bare er negative konsekvenser ved regjeringens beslutning. Mindre tid til forberedelser, og pensum-gjennomgang vil nok bli et problem, sier hun.
Hun mener den tidlige eksamensperioden vil få negative konsekvenser for både hennes eget og andre i hennes kull sine resultater på eksamen.
-Å flytte eksamen til så tidlig i semesteret vil ikke gjøre annet enn å påvirke både meg og andre i mitt kull negativt. Vi får ikke nok tid til å forberede oss skikkelig.
Regjeringen burde finne en annen løsning som ikke innebærer å fremskynde eksamen, sier hun. Hun er bekymret for at den korte forberedelsestiden vil ha en negativ effekt på resultatene.
Malling tror ikke å flytte eksamen så tidlig i semesteret vil forbedre dagens situasjon på noen måte.
-Målet er jo at resultatene skal bli bedre, ettersom man tar russefeiringen etter eksamen. Men med så lite tid på å gå gjennom pensum risikerer vi at resultatene bare blir dårligere.
Udir advarer mot å flytte eksamensperioden
Per Kristian Larsen-Evjen er avdelingsdirektør i utdanningsdirektoratet (Udir), et direktorat for barnehage, grunnskole, videregående opplæring og IKT. Han forteller at Udir fikk i oppdrag fra kunnskapsdepartementet å utrede muligheten for å endre eksamenstidspunkt.

-Vår anbefaling til departementet var å ikke endre eksamensgjennomføringen til før 17.mai i 2026.
Per Kristian mener å flytte eksamensperioden vil redusere skolens mulighet til å oppfylle kravet om minstetimetall i fag. I tillegg kan det ha negative konsekvenser for elevenes læringsmiljø og påvirke lærernes arbeidstidsavtale, sier han.
-Udir vil følge opp regjeringens beslutning og jobbe sammen med fylkeskommunene for å få lagt eksamensplanen på en god måte ut fra de rammene som er besluttet.
Det viktigste er at elevene på videregående får den opplæringen de har krav på og er tilstrekkelig forberedt til eksamen, avslutter han.