
Samenes nasjonaldag i Oslo: Kultur og felleskap i sentrum
Samenes nasjonaldag ble feiret i Oslo med store markeringer. Tøyen kirke bidro med en gudstjeneste, mens Samisk Hus og Rådhuset samlet samer for en stor feiring.
I Tøyen kirke ble samenes nasjonaldag markert med en gudstjeneste der samisk språk, musikk og kultur sto sentralt. Eir Andrea Berg, bymisjonsprest i kirken, mener slike markeringer er avgjørende for å skape bevissthet om samenes historie og andre kulturer sin tilstedeværelse i byen.
— Vi er generelt opptatt av å markere denne dagen, men også dager som tidligere ikke ble feiret like mye. Det er en økende bevissthet rundt samenes nasjonaldag, og det ser vi i samfunnet. Bare det at Ruter har begynt å bruke det samiske flagget på bussene sine i Oslo viser en endring, sier Berg.
Selv om Berg ikke har en dedikert rolle i å fremme samisk kultur i kirken, har hun personlig samisk tilknytning. Gudstjenesten inkluderte samiske salmer, joik og en preken med referanser til samisk natursyn.
— I prekenen brukte jeg bålet som bilde. Bålet er et viktig samlingspunkt i samisk kultur, et sted for fortellinger, erfaringer og kunnskap. Det symboliserer også hvordan vi bør forvalte naturen. Vi må ikke ta mer enn vi trenger, sier hun.
Feiring og fellesskap i Samisk Hus Oslo
I Samisk Hus Oslo samlet mange seg for å markere dagen. For Per Ove Biti, som til vanlig bor i Karasjok, var det viktig å være til stede i hovedstaden.
— Vi var på markeringen i Rådhuset tidligere i dag. Det trekker mange hit, sier han.

Å være same i Oslo
Den norske fornorskningspolitikken har satt dype spor i samiske familier, noe Berg selv har erfart.
— Min oldemor var den siste i familien min som snakket samisk. Det er en historie mange deler, men det ligger fortsatt mye igjen i måten vi forholder oss til naturen og kulturen på, sier hun.
Per Ove Biti, som bodde i Oslo mellom 1962 og 1973, har sett en stor utvikling i hvordan samisk identitet blir møtt i byen.
— Da jeg vokste opp i Karasjok, ble vi mobbet for å være samer. Men da jeg kom til Oslo, var det slutt. Nordlendingene fikk ikke leilighet her, men samene var velkomne overalt, forteller han.
Nå gleder han seg over at stadig flere unge samer i Oslo står frem med sin identitet.
— Det er fantastisk å se hvor mange samiske ungdommer som deltar i feiringen. De er fremtiden, sier han.
Mangfold og samisk kultur hele året
Tøyen kirke ser på feiringen av samenes nasjonaldag som en naturlig del av sitt samfunnsengasjement i Gamle Oslo.
— Vi er en kirke som er opptatt av mangfold og inkludering. Det handler om at vi har et stort mangfold, med mange kulturer samlet på et sted, sier Berg.
Hun understreker at samisk kultur ikke kun løftes frem på nasjonaldagen.
— Akkurat som med skeive temaer, snakker vi ikke bare om det under Pride. Jeg trekker ofte inn samisk tematikk i gudstjenestene mine når det passer, sier hun.