- St. Hanshaugen må på ballen

UNDER FJORÅRETS FERIEKOLONI: Her er Peter Skuggevik, Pål Bråtelund, Nine Jerntoft, Rikke Thorshaug og Frode Husavik.

Arrangerer ferietilbud for barn med spesielle behov

Humlens have arrangerer feriekoloni for barn og unge, som ikke alltid passer inn i vanlige feriekolonier. Nå vil de ha med St. Hanshaugen på laget.

Publisert

Denne sommeren arrangerer Humlens have, et AS drevet av Rikke Thorshaug, Pål Bråtelund og Nine Jerntoft, en feriekoloni på Risøya. De har en brennende interesse for å tilrettelegge for barn, spesielt i autismespekteret.

- Selv har jeg en sønn som heter Jacob på 16 år, med autisme. Jeg lette veldig etter kule aktivitetstilbud for han, og da tok Nine kontakt med meg, forteller Bråtelund.

For to år siden oppstod idéen om feriekoloni. Thorshaug, Bråtelund og Jerntoft følte det var et behov hos målgruppen som ikke ble dekket.

- Barn og unge med spesielle behov bør ha et tilbud hvor de kan møte andre jevnaldrende, sier Bråtelund.

Thorshaug forteller at barn og unge i autismespekteret, ofte tilbringer veldig mye tid med voksne, eller barn som er mye yngre.

- Derfor ville vi tilrettelegge for en møteplass hvor de kan danne vennskap og ha det gøy. På Risøya er det lavterskelaktiviteter, uten noen konkurranser. Det er bading, padling og fisking av krabber, forteller hun.

Ferietilbudet gjelder for barn og ungdom mellom 11 og 17 år, med spesielle behov innenfor autismespekteret.

GODE VENNER: Det ble dannet mange fine vennskap under fjorårets koloni

I fjor var første gang

2022 ble første året, hvor Humlens have fikk gjennomføre en feriekoloni. Gjennom tre uker hadde de besøk av barn og unge på Risøya i Tvedestrand. Det ble en suksess.

- Det var utrolig flotte uker å være en del av. Det å se hvor mye barna koste seg var bare helt magisk, sier Thorshaug.

Mange av barna som deltok på feriekolonien hadde aldri sovet borte før. De hadde få, om ingen venner.

- Jeg husker spesielt godt en utrolig fin samtale mellom to gutter. De satt i baksetet av bilen, og pratet om alt og ingenting før han ene fortalte at han hadde autisme. Den andre gutten fikk bakoversveis, før han ropte ut at det hadde han også, forteller Bråtelund.

Bråtelund forteller at det var så lite fokus på sykdommen under feriekolonien, at mange av barna var uvitende om at de andre barna hadde det samme som dem.

- I etterkant av feriekolonien, ser vi at det er mange som har etablert vennskap med de andre deltakerne, noe som ikke er så vanlig for denne gruppen. Det er ingen tvil om at dette er et tilbud som mangler i det offentlige, forteller Thorshaug til Oslo Nytt.

MANGE ULIKE AKTIVITETER: Både bading, kajakkpadling og krabbefiske var blant aktivitetene, ungdommene kunne velge mellom.

Har sendt utallige søknader

For å kunne arrangere feriekoloni, har Rikke Thorshaug sittet i timevis med søknader. Humlens have ønsker å gjøre det gratis for ungdommene å delta.

- I fjor fikk vi dekket 27 av 30 plasser. I år håper vi på å kunne dekke alle, om ikke fler, sier hun.

Også St. Hanshaugen har fått søknad om tilskudd, gjennom Bufdir. Humlens have er høyt prioritert. Thorshaug og Bråtelund håper at fjorårets suksess er motiverende.

- Oslo var ganske fraværende i fjor, men vi har virkelig troa på at de skal prioritere oss i år. Det er så mange i Oslo som har tatt kontakt og ønsker plass, sier Bråtelund til Oslo Nytt.

Dersom St. Hanshaugen er positive til søknaden, blir det mulig for barn og unge her å kunne delta i feriekolonien.

Powered by Labrador CMS