INNBRUDD OG TYVERIER: Klara Stockmarr og Mina Rodahl har blitt frastjålet både personlige eiendeler og varer på jobb i butikken Pop Up.

– Stjel fra kjedene, de har råd til det

Flere små og selvstendige butikker i Markveien opplever en økning i tyverier.

Publisert
Butikkfasade til Lykka på Løkka
LYKKA PÅ LØKKA: Butikken tør ikke lenger ha klesstativ utenfor inngangsdøren

Å drive nisjebutikk kan være vanskelig, og har kanskje vært spesielt vanskelig de siste årene. Med økonomiske nedgangstider, hvor folk flest strammer inn budsjettet, er det vanskelig å holde hjulene i gang. Uten store investorer i ryggen har flere nisjebutikker på Grünerløkka måtte lukke dørene. Den siste tiden har butikkene i Markveien følt på en ekstra økonomisk utfordring oppå det hele; de opplever betydelig mer tyveri.

 Tyver på sykkel

– Bare de siste to ukene har vi hatt fire tyveritilfeller her hos oss, sier Embla Marie Wood Moe. 

Hun er daglig leder på Lykka på Løkka, en selvstendig drevet klesbutikk i Markveien. 

NYE VARER: Embla Marie Wood Moe med en leveranse som skal henges opp innendørs.

Moe har nå sluttet helt med å sette varer på stativ utenfor inngangsdøra. Dette er fordi hun flere ganger har sett folk, ofte på sykkel, raske med seg hengere med klær og stikke av gårde. 

– Jeg kan jo ikke akkurat løpe etter dem heller, jeg må passe på butikken, sier hun. 

Moe forteller om en av få ganger hvor hun faktisk har fått det stjålne plagget tilbake. Hennes forlovede var på besøk i butikken og hadde løpt etter tyven. Hun ropte etter hjelp fra de andre forbipasserende til å få fatt i han.

– Men folk ble jo bare stående og glane, man blir jo helt satt ut, sier Moe oppgitt. 



Noen minutter etter forloveden forsvant ut av syne rundt kvartalet, kommer hun andpusten tilbake med den stjålne skjorta i hånda. Moe er takknemlig for at hun fikk plagget tilbake, men følte både på bekymring for sin partner og skuffelse over at det er dette som må til for å få bukt med stjelingen. 

– Vi klamrer oss fast som det er. Stjel fra kjedene, de har råd til det, sier Moe.

 Mobiltyveri, prøveromslureri og innbrudd
Dør i dør med Lykka på Løkka ligger klesbutikken Pop Up. Daglig leder, Mina Rodahl, kjenner seg godt igjen i problematikken Moe beskriver. 

– Vi opplever ofte at folk tar med seg ting fra utestativene og stikker av, sier Rodahl.

Pop Up har også stoppet med utestativ på grunn av tyveri. Rodahl merker i tillegg at det ofte plutselig er tomme kleshengere hengende rundt i lokalet, og at folk går inn på prøverommet med flere plagg enn de har med seg ut igjen. Hun sier tyvene putter plaggene de vil stjele på seg under sine egne klær.

– Det er flere ganger jeg har sett meg nødt til å låse lokalet og be dem om å gå tilbake på prøverommet og ta av seg klærne de stjeler. Det er ubehagelig. Jeg vet jo ikke om det kan eskalere, eller om de har våpen på seg. Jeg putter meg selv i en situasjon som fort kan bli farlig, sier Rodahl.

Butikkansatt Klara Stockmarr legger til at både hun og en annen ansatt i Pop Up har fått mobiltelefoner frastjålet fra bak kassen på jobb.

– Det føles nesten organisert, for det skjer så utrolig fort også vipps... så er mobilen skrudd av. Den er umulig å spore opp, før den er sendt videre til andre land, sier Stockmarr.

Damene på Pop Up forteller også om et innbrudd som skjedde forrige måned. 

– Jeg kom til jobb på morgenen, også var kasseapparatet vårt smadra med hammer, sier Stockmarr. 

Innbruddstyvene fikk heldigvis ikke åpnet kasseapparatet.

SKADE: Kasseapparatet på Pop Up etter innbruddet.

– Med vekst i bydelen blir det jo også mer kriminalitet, og det føles ikke som vekterordningen henger med, sier Stockmarr.

 Passer på hverandre

TOMT: Her ville det vanligvis florert i klær forbipasserende kan kikke på i farta.

Rodahl forteller at de næringsdrivende i området snakker sammen i en felles gruppe på sosiale medier, og at de ikke er alene om økende tyveriproblemer. Der publiserer flere av bedriftene meldinger om både falske sedler i omløp og stjålne gjenstander de håper flere kan holde utkikk etter.

Løsningen for både Moe og Rodahl har blitt å være med på å skape en kultur hvor de lokale sjappene passer på hverandre.

– Her på Pop Up ser vi blant annet over på butikken Aces. En ansatt hos oss så et tyveri skje der, og løp rett over for å si ifra. Jeg tror vi alle må bli flinkere til å passe på hverandre her i gata, sier Rodahl.

Hun synes det er dumt at det er dette som må til, men det føles nødvendig. Når de har opplevd tyveri på Pop Up, kontakter de alltid politiet, men blir hver gang møtt med at de ikke har kapasitet til å ta saken.

– Nå de siste ukene har vi fått samlet oss om et nytt system på plattformen vår som skal gjøre det lettere for oss alle å anmelde saker. Vi håper dette vil føre til bedring, sier Rodahl.

Powered by Labrador CMS