DIRIGENT OG MUSIKALSK ANSVARLIG: Theodor Normann-Eide.

Theodor (19) lærer barneskoleelever å spille strykeinstrument

Bolteløkka skoles strykeorkester er et mangfoldig orkester som nå rekrutterer flere medlemmer. Her har du muligheten til å bli bedre kjent med orkesteret og dirigenten.

Publisert
SLIK BLIR DU MED: Informasjonsbrosjyre fra orkesteret.

Har du et barn i barneskolealder som sitter inne med et ønske om å lære seg å spille fiolin, cello eller bratsj (større fiolin, journ.anm.)? På tirsdagskvelder i øvingslokaler på Bolteløkka skole finnes det muligheter for dette.

- Tilbudet gjelder for alle barneskoleelever, ikke bare elever som går på Bolteløkka skole. Når er det relativt få medlemmer grunnet korona. Men det er en energisk og artig gjeng som jeg liker godt å være med, sier dirigent og musikalsk ansvarlig Theodor Normann-Eide.

Normann-Eide forteller at det er et fint miljø som er åpent for alle.

- Det er et miljø som ikke krever noe spesiell sosial kompetanse. Det krever heller ikke at du kjenner noen. Det er åpent for alle.

Krevende balansegang

Den unge dirigenten startet selv i barneorkester i ung alder, men hadde ikke stort fokus på fiolin utover det. Det var i utgangspunktet piano Normann-Eide ville satse på.

- Men så begynte broren min med piano. Da skulle ikke jeg spille piano lengre, så da starter jeg på fiolin.

Normann-Eide er nå bachelorstudent på første året ved Norges musikkhøyskole, hvor han studerer utøvende klassisk fiolin. Det var først på videregående han tok valget om å gå ordentlig inn for å satse på fiolin.

Vervene som dirigent og musikalsk ansvarlig for Bolteløkka skoles strykeorkester har han hatt i omtrent et halvt år, samt vikariat enda ett år før.

- Det er krevende å balansere rollen som ansvarlig for orkesteret og være fulltidsstudent. Men det er en berikende utfordring. Den gjør meg ung igjen, selv om jeg ikke er så veldig gammel enda, flirer 19-åringen.

BOLTELØKKA SKOLE: Her foregår øvingene.

Aldri noe mangel på energi

Orkesteret tilbyr også individuelle øvingstimer. Nå har dirigenten individuell øving med fire av elevene, som han ser tydelig fremgang hos. Normann-Eide innrømmer at han foretrekker å jobbe med barn fremfor voksne.

- Det er fordi de gir så mye av seg selv. Én og én er elevene ekstremt flinke og hyggelige med å ha og gjøre. Men når du putter to av dem i samme rom, kan det fort bli litt baluba.

- Det er aldri noe mangel på energi. Utfordringen ligger i å dirigere den energien inn på et spor hvor de føler de får noe ut av det. Samtidig som at de har det gøy, at de lærer noe og finner en mening i det.

Fremover blir det kanskje ekstra viktig å forvalte denne energien inn på riktig spor. Om to uker skal elevene nemlig opptre med solo på elevaften.

- Her får elevene sjansen til å opptre foran hverandre og foresatte før orkesterkonserten, som skjer ut på våren en gang. Jeg tenker at vi skal ha totalt tre elevkonserter dette semesteret.

Et nærmiljøtiltak

Mathilde Skoie er styreleder og materialforvalter i Bolteløkka skoles strykeorkester, og er i tillegg en ivrig amatør-fiolinist. Skoie er opptatt av det skal finnes alternativ til idretten, og at det skal finnes noe som er lokalt.

FIOLIN: Er et av instrumentene du kan lære deg å spille, sammen med cello og bratsj. På sikt kan det også bli muligheter for kontrabass.

- Vi er et nærmiljøtiltak som er et alternativ til de profesjonaliserte tilbudene som koster mer. Instrumenter er dyre, og vi har instrumenter til utlån helt gratis.

Skoie mener det er veldig viktig at barneskoleelever har slike tilbud, og nevner at orkesteret har stort mangfold i medlemmer.

- Vi rekrutterer veldig internasjonalt, det er folk fra hele verden med i orkesteret. Det er veldig hyggelig, musikk er et språk som går på tvers, sier hun til OsloNytt.

Mangfoldig er også Bolteløkkas skole musikktilbud ellers. Foruten strykeorkesteret inkluderer det blant annet to kor (et jente- og et guttekor) og et korps.

- Vi samarbeider med korene. Vi hadde før jul en kjempefin julekonsert sammen, og da er det flere som både er med i korene og spiller i orkesteret.

Ultimate måten å trene samarbeid på

Torleif Julius Torgersen er professor i musikk ved Universitetet i Bergen, samt artist. Han omtaler det å spille i orkester som den ultimate måten å trene samarbeid på.

- Etter min mening er det neppe noe annet som gir en mer umiddelbar mestringsfølelse. Man lærer presisjon, konsentrasjon, og evnen til å inngå lynraske kompromiss. Å klare å gjennomføre en egen oppgave, samtidig som man er synkron med det man hører rundt seg, er en egen evne som man ikke kan få gjennom noe annet enn musikk.

Også Torgersen ser stor verdi i å ha slike tilbud Bolteløkka skoles strykeorkester tilbyr.

- Det er veldig verdifullt. Det skaper en sosial arena og en samholdsfølelse. Musikken skaper også samarbeidsmuligheter på tross av språkbarrierer og kulturforskjeller, noe som kan være gunstig for flere av Osloskolene.

Powered by Labrador CMS