For de mest sårbare: Lisaklinikken i Toftes Gate

Tilbyr gratis dyreklinikk for vanskeligstilte 

Lisaklinikken i Toftes gate tilbyr omsorg for de mest sårbare pelsvennene. Helt gratis.

Publisert Sist oppdatert

I hjertet av byen driver en unik veterinærklinikk med å tilby gratis behandlinger for de mest vanskeligstilte dyrene. Vi har satt oss ned med Kristin Dieseth fra klinikken for å forstå hvordan de identifiserer kvalifiserte pasienter, og hvordan de finansierer denne verdifulle tjenesten. 

Initiativet strekker seg langt utover bare det å hjelpe situasjonen for kjæledyreiere, men er også en tydelig forpliktelse til å utvide perspektivet rundt samfunnsansvar.

Identifisering av kvalifiserte pasienter

I motsetning til USA, hvor for eksempel sosialkort brukes til å identifisere de som kvalifiserer seg for gratis behandling, opererer denne norske klinikken på et tillitsbasert system. 

Ettersom personvernlovgivningen gjør at man ikke kan bruke samme løsningen i Norge, er klinikken avhengig av tillit og åpen kommunikasjon. 

– Pasienter som søker gratis behandling sender inn forespørsler via e-post, og gjennom et nøye overvåket system blir det klart hvem som passer innenfor klinikkens definerte kundegruppe. Det er sjelden noen prøver å lyve seg til behandlinger, og klinikken har innført effektive strategier for å forsikre at deres tjenester går til de mest nødlidende - de som virkelig trenger det, sier Dieseth.

Finansiering gjennom Dyrebeskyttelsen Norge

Når det gjelder finansiering, er det Dyrebeskyttelsen Norge som står bak denne delen av klinikken. Pengegaver gitt til Dyrebeskyttelsen utgjør klinikkens driftsbudsjett, og den er avhengig av donasjoner fra en engasjert offentlighet. 

Med dagens økonomiske utfordringer opplever klinikken økt press, og de ser kontinuerlig etter måter å sikre bærekraftig drift på. 

Klinikken tilbyr en imponerende rekke veterinærtjenester, helt gratis. 

De håndterer de fleste situasjoner som en vanlig klinikk, men ortopediske inngrep og spesialiserte behandlinger er begrenset. Dette sikrer at tjenestene er tilgjengelige for de som trenger det mest, samtidig som de opprettholder en forsvarlig standard. 

Fremtidsplaner og samarbeid

Klinikken håper at konseptet kan spre seg til resten av landet etter hvert, men er klar over de økonomiske utfordringene ved å drive en slik dyreklinikk. 

Samarbeid med organisasjoner, inkludert rusinstitusjoner, for å samle inn donasjoner og distribuere dem til de mest sårbare, er en nøkkelkomponent i deres arbeid.

Erfaringene de har tjent opp ved å drive klinikken har drevet engasjement for å sikre at selv de mest sårbare dyrene mottar den omsorgen og behandlingen de fortjener, uavhengig av økonomiske begrensninger hos eierne. 

Alle historiene blir en påminnelse om hvor viktig det er å opprettholde og utvide tilgjengeligheten av veterinærtjenester for alle, uansett bakgrunn og økonomisk situasjon.

Dette gir også klinikken en dypere forståelse av behovene til samfunnets mest sårbare dyr og driver dem til å fortsette sitt verdifulle arbeid. 

Som en lysende stjerne i Norges dyrehelsefelt representerer denne gratis veterinærklinikken en modell for empati og omsorg, og den fortsetter å inspirere andre til lignende initiativer rundt om i landet.

Foruten et dedikert profesjonelt personale inkluderer klinikken også et antall frivillige medarbeidere, blant disse finner vi Per Klarholm Næss som utmerker seg som en betydelig bidragsyter.

Per Klarholm Næss

Hundehvisker

Per Klarholm Næss har vært en dedikert frivillig på Lisaklinikken siden mai 2023, og hans engasjement for klinikken er tydelig. 

Med en innsats på fire dager i uken fra 9 til 15, har han funnet en meningsfull tilknytning til dette stedet som han nå kaller sitt andre hjem.

 En viktig del av Per sitt bidrag til klinikken inkluderer å håndtere mottak av varer og organisere plasseringen rundt i lokalene. 

Dette sørger for at alt er på plass og klart til bruk. I tillegg blir det lettere for klinikken å fortsette sitt verdifulle arbeid. Hans rolle inkluderer også å ta vare på dyrene, både før og etter ulike operasjoner.

Næss deler stolt at han betrakter seg selv som en hundehvisker og har en naturlig forståelse for dyrenes behov og følelser. 

Denne forståelsen har utviklet seg gjennom hele hans oppvekst hvor han alltid har hatt dyr rundt seg. I dag har han til og med to katter som han setter stor pris på og er glad i.

For Næss er Lisaklinikken mer enn bare et sted tilbringe tid. Det er et sted som har en dyp personlig betydning. 

Hans kjærlighet til dyr og engasjementet for å hjelpe dem gjennom frivillig arbeid gir et verdifullt bidrag til klinikkens samfunnsinnsats. 

Per Klarholm Næss er ikke bare en frivillig, men en viktig del av Lisaklinikkens fellesskap.

Powered by Labrador CMS