Skrotet ved den nedlagte butikken på Tøyen har blitt liggende i flere måneder.

Tok grep etter at skrot lå i gatene i flere måneder

Det er fire måneder siden dagligvarebutikken «Super» la ned. Siden den gang har ingen tatt ansvar for å rydde opp i området i Eiriks gate på Tøyen, før nå.

Publisert Sist oppdatert

Håkon Jensen-Tveit har bodd på Tøyen i Gamlebyen i flere år. Litt småsøppel i gatene har han godtatt, men etter at skrot fra den nedlagte butikken har blitt liggende i fire måneder tok han ansvaret i egne hender. Butikken ligger nemlig rett ved hans leilighet.

- Det ser ikke ut til at det har skjedd noe i butikken. Jeg har sett et par mennesker holde på med noe der av og til, men ingenting blir ryddet opp, sier Jensen-Tveit til OsloNytt.

Det er allerede mange småbutikker, frisører og gatekjøkkener i bydelen. Flere av lokalene i området virker tomme, og blir ikke ryddet opp eller gjort noe med. Det ender opp med at publikum selv må ta kontakt med kommunen for at ting skal skje.

- Jeg synes ikke det er noe problem å si ifra om forsøplingen, men det burde da være noen andre som har ansvar for å holde bydelen ren?

Jensen-Tveit synes terskelen for å si ifra om forsøpling og rot burde være lav, ettersom det er til alles fordel at bydelen er ren og fin.

Kan få bot

Spesialkonsulent i Oslo kommune for bydel Gamle Oslo, Gunnhild Laxaa, forteller at det ikke er bydelens ansvar å rydde opp avfallet, men gårdeier.

- Vi har ingen rutiner for opprydding av gatene i Gamlebyen, eller resten av bydel Gamle Oslo, sier Laxaa til OsloNytt.

Bydelen har kun ansvar for opprydding av parker og torg som de har forvaltningsansvar for. Det bydelen kan gjøre, er å pålegge bedriftene de har avtale om utleie av fortau med til å rydde opp etter seg.

Laxaa har tatt saken videre til Bymiljøetatens bybetjenter, og sier at de kan ilegge gårdeier gebyr i henhold til Politivedtekten § 4-3. Renhold av fortau i indre by.

- Etter at vi fikk e-posten fra Håkon, har vi vært i kontakt med Bymiljøetaten, bostyrer og styreleder. Styreleder kunne fortelle at det nå skal komme nye leietakere i butikklokalet. Disse vil forhåpentligvis sørge for å fjerne det som står utenfor.

Bostyrer er en advokat som har ansvar for konkursbo etter den nedlagte butikken.

- Gårdeier og butikkeier har ikke fulgt opp eller gitt beskjed om hvordan skrotet skal håndteres.

Ble tatt på alvor

Jensen-Tveit er fornøyd med bydelens håndtering av forsøplingen.

- Jeg fikk raskt svar på henvendelsen min, og sitter igjen med at jeg ble tatt på alvor. De tok saken videre, og jeg gleder meg til å se hva lokalet kan brukes til etter litt opprydding.

Laxaa forteller også at når slike henvendelser fra innbyggere kommer inn, pleier de å forsøke å hjelpe til med å finne en løsning så fort som mulig.

Powered by Labrador CMS