
Ungdomskriminalitet i Gamle Oslo: Etterlyser bedre tiltak og tryggere møteplasser
Politikere og ungdomsrepresentanter i Gamle Oslo peker på flere årsaker til ungdomskriminalitet, manglende fritidstilbud og økonomiske forskjeller. Nå ønskes det bedre tiltak og økt satsing på ungdommen.
Ungdomskriminalitet er et heit tema om dagen. I bydelen gamle Oslo, mener både lokalpolitikere og ungdomsrepresentanter at det er flere faktorer som skaper dette bildet. Blant annet manglende fritidstilbud og økonomiske forskjeller. Større satsing og bedre tiltak er det som etterlyses.
Et komplekst problem
Øyvind Berget, gruppeleder for høyre i bydelsutvalget i Gamle Oslo, påpeker at dette er et problem som foregår i hele byen. Likevel er det noen områder som er spesielt utsatte.
— Det er et komplekst problem. Det er fattigdom, dårlige miljøer og rekruttering av unge. Enkelte steder på Grønland er det åpent salg av dop som skaper utrygge rammer for ungdom, sier Berget.
Han understreker at det er naturlig for ungdom og ikke bare møtes i ungdomsklubber, men også ønsker om å møtes utenfor. Berget mener at en viktig tiltak for å bekjempe ungdomskriminaliteten er å gjøre det trygt de stedene ungdommen oppholdet seg, og å få vekk de stedene som er preget av åpent dop salg, som er med på å skape et utrygt miljø.
— Når man er ungdom, vil man møtes på en naturlig måte, ikke bare i en ungdomsklubb. Det er viktig å ha trygge møteplasser utenfor, sier Berget.
Tidlig innsats er nøkkelen
Molly Jansson mener at nøkkelen til å hindre at flere havner i kriminalitet er å være der tidlig. Hun mener at for å hindre ungdomskriminalitet må man ta tak allerede i grunnskolealder
— En grunnskole som bygger opp de unge, sier Molly Jansson, leder av ungdomsrådet i gamle Oslo.
Hun påpeker flere ordninger som hun mener hadde hjulpet med behovene til ungdommene, som fritidsaktiviteter. Hun forteller og at bydelen har fritidsaktiviteter og støtte til jobbsøking.
Men en nylig stramming i budsjettet har gjort det vanskeligere for bland annet ungdomsklubbene og husene å holde åpent hele tiden. Hun forteller og hvordan det har påvirket enkelt familier, som på en skole på Tøyen hvor de har tatt bort et gratis tilbud om skolemat, som kan være utfordrende for enkelte familier.

Ungdommens behov
Molly Jansson forteller at de prøver å gjøre ungdom og deres foreldre oppmerksomme på de tilbudene som finnes, og oppfordrer dem til å benytte seg av dem.
Hun påpeker at ungdommene selv har klare ønsker, spesielt når det gjelder fritidstilbud. Mange ungdommer som har sluttet med barnesport, etterlyser nye muligheter for trening og aktiviteter.
— Vi er her for å lytte til ungdommen og prøver å løfte saker som kan hjelpe dem, sier Jansson.