
Våren på St. Hanshaugen: Når Nyttårsforsettene Overlever
For mange havner nyttårsforsettene på hylla i månedene etter Januar. Men nå som vårsola er her, opplever både lokalbefolkning og en personlig trener større pågang enn forventet på St Hanshaugen
April er endelig her, og med den kommer lengre dager og mer sollys. For mange betyr dette utendørs aktiviteter, som utepils og avslapning, eller en treningsøkt i solen. Uansett, gir vårens ankomst mange en følelse av økt hverdagsglede. De første månedene etter nyttår kan for noen allikevel være preget av dårlig samvittighet, da nyttårsforsettene kanskje falmer ut. I år ser det imidlertid ut til at flere på St. Hanshaugen har klart å opprettholde sine mål og forsetter.
Disiplinert i år
– Dette er første året jeg har klart å holde fast ved nyttårsforsettene mine så lenge, sier Hedda Thorsen (20), som bor på Bislett og trener nesten daglig. Hun fremhever at de positive følelsene som kommer av trening nå har blitt en prioritert del av hverdagen.

I fjor satte hun seg som mål å skape mer stabilitet i hverdagen, både med tanke på skole og helse. Hittil i år er hun svært stolt av sine egne fremganger. Hedda peker på at et økt fokus på disiplin, fremfor kun motivasjon, har vært en avgjørende faktor for at hun har lykkes.
Trening ute
Hedda trener mye på treningssenter, men nå på våren og sommeren er det langt mer fristende å ta løpeturer ute i Oslos natur. Dog har hun ikke funnet en fast løpe rute enda.
-I sentrum, er det utfordrende å unngå lyskryss og trafikk, sier hun. Hedda påpeker at hun har en tendens til å rettferdiggjøre latskap når været er dårlig, men at både motivasjonen og disiplinen er sterkere nå som solen har kommet frem. Da ønsker hun å komme seg ut.
Tror ikke på nyttårsforsetter
Shayan Ghazaei, som bor i Pilestredet, har en annen tilnærming til trening. Tidligere fokuserte han på vektløfting på treningssenter, men i det siste har han utviklet en interesse for kampsport, som MMA og jiu-jitsu. Han tror ikke på nyttårsforsetter, og understreker viktigheten av å endre vanene sine fortløpende, ikke bare på nyttårsaften eller "neste mandag".

Ghazaei mener at langsiktige og gradvise endringer er mer effektive enn å forsøke å endre livet radikalt fra én dag til en annen. Allikevel har han selv holdt på med kampsporten i omtrent et halvt år nå, og mener at vårsolen som kommer frem er med på å gi en positivitet og glede i hverdagen.
– Jeg ser sjelden de samme ansiktene på kampsport treningen, forteller Shayan. Han forklarer at det ikke bare er i januar at treningen tiltrekker seg mange nye deltakere, men at antallet varierer veldig gjennom hele året.
PT på fullstappet treningssenter
Pernille Kroglund, personlig trener på Sats, opplever at nyttårsforsettene ser ut til å vare lengre i år. Hun har lagt merke til en uvanlig treg nedgang i antallet nybegynnere som startet på nyåret. Kroglund har vanligvis 20 kunder i uken og jobber med folk i alle aldre.

I desember var treningssenteret nesten tomt, mens det i januar var fullt av folk. Selv om Kroglund forventet at flere skulle slutte å komme på trening, sitter hun igjen med en positiv følelse. Hun mener det er bra at den generelle befolkningen har klart å holde forsettene sine fra januar.
Personlig er Kroglund mer motivert enn på lenge. Hun nyter jobben sin, men ønsker å trene mer om morgenen for å få bedre utnyttelse av dagslyset.
– For det meste virker det som folk blir mer selvsikre på trening, og det er veldig bra, sier hun. Kroglund reflekterer over hva som kan drive den økte treningsgleden i folket, og peker på mengden informasjon på sosiale medier som en mulig faktor.
Hun påpeker vi er blitt et mer belest folk. Grunnet internettet og vår tilgang til informasjon har kanskje flere og flere forstått at det er de små, gradvise endringene som skaper varige resultater. "Quick-fix»-diettene og treningsmetodene som lover drømme-kroppen på to uker er utdaterte. At mange fortsatt er i treningsmodus i April peker kanskje på en trend som er med på å endre den den utdaterte treningskulturen.