SISTE NYTT: 

PÅVIRKER AVGANGSFEIRINGEN:

– Vi får mindre tid og mer stress: Ny eksamensendring vekker reaksjoner på St. Hanshaugen. 

Fra skoleåret 2025–2026 skal eksamen i videregående flyttes til tidligere på våren. Målet er å unngå at russetiden går utover forberedelsene, men flere mener endringen gjør vondt verre.

Endringen ble vedtatt av regjeringen 5. mars 2025 og innebærer at eksamen i videregående skole skal avholdes i starten av mai. Kunnskapsdepartementet mener tiltaket vil sikre elevene bedre faglig utbytte, men på Edvard Munch videregående skole, på St. Hanshaugen, er reaksjonene annerledes.

Eksamen før russetid – men til hvilken pris?

– Det er vanskelig å se hvordan dette styrker læring, sier Morten Skaugen Sørmo fra Utdanningsforbundet. Han har bakgrunn fra videregående opplæring og reagerer på at endringen kom uten høring.

Morten Skaugen Sørmø fra utdanningsforbundet ser ikke hvordan vedtaket styrker elevenes læring.

– Vi har sammen med Utdanningsdirektoratet, KS, utdanningsdirektoratet og skolelederforbundet frarådet å flytte eksamen. Dette kommer på bekostning av elevenes tid til undervisning og eksamensforberedelser.

Mindre tid til pensum

Sørmo er bekymret for at vårsemesteret nå blir så komprimert at lærere må kutte i undervisningsinnholdet.

– Skal vi undervise mindre i hvert emne, droppe hele temaer, eller kutte tiden vi bruker på å følge opp elevene? Det er ingen enkel løsning.

Rammes direkte

Inka Marte Debernard (18), Elisa Lund Iskov (18) og Amund Tinglum (18) er alle elever i andreklasse ved Edvard Munch VGS på St. hanshaugen. De utgjør det første kullet som rammes av endringen.

Elevene ved Edvard Munch VGS på St. Hanshaugen, er ikke fornøyde med vedtaket.

– Jeg skulle ønske vi kunne ha eksamen som før, sier Debernard. – Det blir veldig stressende å skulle bli ferdig tidligere, når vi allerede føler at vi knapt rekker gjennom pensum.

Også Amund Tinglum mener det kan bli krevende.

– Det er jo digg å bli ferdig tidlig, men jeg tror mange vil få dårligere tid til å forberede seg skikkelig.

Privat feiring, offentlig konsekvens

En sentral motivasjon bak vedtaket har vært å skille eksamen fra russetid. Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap) har tidligere uttalt til NRK at hun ønsker at russefeiringen kommer etter eksamen.

– Det er viktig å prioritere eksamen, sier Debernard.

– Men vi kommer nok til å begynne før likevel, legger Lund til.

Elevene forteller at planleggingen av russetiden allerede er i gang, og at lite tyder på at feiringen vil bli utsatt – til tross for de nye eksamensdatoene.

 

 

 

 

Powered by Labrador CMS