Psykologspesialist Hege Bjercke Dalheim vil fremme kompetanse og opplæring om barndomsbelastninger gjennom prosjektet "Økt Livsmestring".

Vil øke kompetansen rundt psykiske utfordringer

Oslo Kommune lanserer prosjektet «Økt livsmestring» – Målet er å øke kompetansen til fagpersoner i deres samhandling med barn og unge med barndomsbelastninger, forteller psykologspesialist Hege Bjercke Dalheim.

Publisert

Barndomsbelastninger er et paraplybegrep som omhandler barn og unge som lever med negative- eller fravær av positive erfaringer.

Bydel Gamle Oslo har nå i samarbeid med Utdanningsetaten, Politi enhet sentrum og Delprogrammet Oppvekst og utdanning tatt initiativ til prosjektet Økt livsmestring. Målet er å bygge kompetanse rundt tematikken barndomsbelastninger, for å bedre kunne hjelpe barn i denne risikogruppen.

Vil gi opplæring og kompetanse

Hege Bjercke Dalheim er Psykologspesialist og prosjektleder for Økt livsmestring. Hun forteller at selv om Norge er et godt land å vokse opp i, er det en økende bekymring for at vi ikke klarer å beskytte barn og unge som vokser opp med barndomsbelastninger godt nok.

– Det dreier seg om barn som i større eller mindre grad har opplevd negative erfaringer i løpet av sin oppvekst. Dette kan innebære opplevelser som mobbing, utenforskap, rasisme og fattigdom, eller alvorlig omsorgssvikt som vold og overgrep.

– Vi skal arrangere felles opplæring for en rekke fagpersoner som jobber med barn og ungdom. Vi ønsker å skape en god erfaringsutveksling gjennom å bruke tid på å lære av hverandre. Vi vil også skape et felles språk og en forståelse mellom forskjellige faggrupper, sier Dalheim.

Oslo skal bli en «traumeinformert» by

– Målet med prosjektet er at fagpersoner som jobber med barn og unge skal lære om og trene på å forebygge konsekvensene av barndomsbelastninger. Gjennom å skape bevissthet og kompetanse rundt traumer og belastninger, ønsker initiativtakerne å skape trygge omgivelser og oppvekstsvilkår for unge.

– Vi skal utvikle et felles kompetanseløp som kan tilpasses de ulike arbeidshverdagene. Vi skal også sikre god ledelsesforankring og viktigst av alt øve på å sette kunnskapen ut i praksis. Forskning viser at kursing alene skaper lite endring. Det som gir best resultater er at man øver og trener på å bruke ferdighetene i egen jobb.

Vil sikre gode menneskemøter

Dalheim forteller prosjektet er bygd opp rundt fire hovedelementer. Kunnskap om hjernen, gode menneskemøter, traumeinformert arbeidskultur og handlingskompetanse.

– Det handler om å bli bedre kjent med seg selv som hjelper og om å bygge kompetanse til å håndtere møter med utsatte personer på en riktig måte.

Prosjektet er nå i pilotfasen og programmet skal etter planen være ferdig i oktober 2024.

– Om vi lykkes tror jeg at dette programmet sammen med andre prosjekter vil være med på å gjøre en forskjell. Vi ser at fagfolk håndterer utageringer og vanskelige situasjoner bedre når de har fått mer av denne kompetansen.

– Om summen av møter barn har med voksenpersoner blir bedre vil dette ha en positiv innvirkning på deres liv og hverdag, sier Hege Bjercke Dalheim.

Powered by Labrador CMS